Analyse: Waarom Martinez niet dezelfde tactiek zal kunnen gebruiken tegen Frankrijk als tegen Brazilië

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
Waarom Martinez niet dezelfde tactiek zal kunnen gebruiken tegen Frankrijk als tegen Brazilië

Een meesterwerk à la Martinez, anders kan je 't niet noemen. De bondscoach pakte tegen Brazilië uit met een ongeziene tactiek voor de Rode Duivels en mede daardoor staan ze nu in de halve finale. Toch zal hij tegen Frankrijk iets nieuws uit zijn hoge hoed moeten toveren.

Een meer gesloten wedstrijd wordt het bijna sowieso. De kans is bijzonder groot dat deze match tussen twee gelijkaardige en hoogst efficiënte ploegen beslist wordt op de counter. Daarom is het eerste doelpunt belangrijker dan ooit in dit toernooi. Het zou er wel eens voor kunnen zorgen dat we nog een gek openingskwartier krijgen en dat het spel dan steeds meer dichtslibt.

In principe is dit meer in het voordeel van de Belgen. Frankrijk speelt eigenlijk heel traag voetbal - kijk naar de kwartfinale tegen Uruguay of de groepsmatch tegen Denemarken - terwijl België sterk is in druk zetten. Daarbovenop hebben de Rode Duivels na twee zinderende knock-outmatchen het momentum en de 'bagage' die Les Bleus nu eenmaal niet hebben. 

Verdedigend véél georganiseerder

Meerdere spelers stonden op een ongebruikelijke positie tegen Brazilië ten voordele van het countersysteem. Met name in de aanval: Lukaku speelde eigenlijk rechtsvoor, De Bruyne was een valse 9.

De reden dat Lukaku zo veel ruimte kreeg - en Martinez wist dat - was dat Marcelo een enorm aanvallende back is. Lucas Hernandez is veel verdedigender ingesteld en zal zich veel moeilijker in de rug laten pakken. Hetzelfde in het geval van De Bruyne. Door de schorsing van Casemiro speelde Brazilië met Fernandinho en daardoor was er nauwelijks een buffer voor de defensie. Met Kanté (en als hulpjes Matuidi en Pogba) is Frankrijk in dat opzicht zowat de sterkste ploeg van het toernooi.

Supersterren neutraliseren

Neymar en de hele Braziliaanse aanvalslinie werden - zij het soms met wat geluk - uitstekend geneutraliseerd. Dat zal met toppers als Mbappé en Griezmann opnieuw moeten gebeuren.

Het sterkste punt van Mbappé is zijn snelheid en dat zal deze keer waarschijnlijk een werkje voor Carrasco en Vertonghen worden. Maar als Martinez één van de aanvallers speciale aandacht zou geven, is het wellicht eerder Griezmann. Hij is de spil van het elftal die veruit de meeste kansen creëert, terwijl Mbappé vooral op zijn flitsen rekent en niet echt constant is. Als Griezmann niet aan de bal komt, gaan de andere spelers ook niet tot hun recht komen en zal Frankrijk veel harder moeten zoeken naar kansen.

Geen Meunier

Nog een zorg is de geschorste Meunier. Geen enkele andere Duivel heeft zijn profiel en dus wordt het eerder afwachten wie Martinez daar neerpoot. In een formatie zoals tegen Brazilië zou dat wel eens Alderweireld kunnen worden op zijn oude positie, in de meer aanvallende opstelling krijgt Chadli de voorkeur.

Vermoedelijk zal Martinez teruggrijpen naar een systeem dat meer lijkt op de 3-4-3 die de Rode Duivels gewend zijn. Niet noodzakelijk een exacte kopie, maar iets gelijkaardig. Als ze voorkomen, kan dan de switch gebeuren naar de 4-3-3 met KDB als valse 9 zoals tegen Brazilië.

De onvoorspelbaarheid van Martinez

Hier en daar hoorden we zeggen dat het verrassingseffect eraf is en dat Martinez iets anders moét doen. Dat speelt echter geen rol. Voor het grote publiek was het systeem tegen Brazilië een verrassing, maar Didier Deschamps is tactisch minstens even slim en wist ook al voor die kwartfinale dat Martinez zo'n trucjes kon uithalen. Bij Everton had hij dat al genoeg getoond. 

Maar wij en het hele Belgische volk laten zich natuurlijk opnieuw graag verrassen. Als Martinez na de stunt tegen Brazilië ook het veel beter georganiseerde Frankrijk met zijn enorm aanvallende ploeg kan uitschakelen, dan kunnen wij nog maar één ding zeggen: 'Roberto, you're a world champion!'

Stort €50 en speel met €150