Competitie: Europa League
Speeldag: Ronde 2
Straatsburg verslaat tam Basel
Thomas Dubois

Op de eerste speeldag van de Uefa-beker is Straatsburg donderdagavond in een burenduel gemakkelijk gaan winnen op het veld van FC Basel. Beide clubs, die slechts 140 kilometer van elkaar verwijderd liggen, maakten er een potige partij van, waarin Straatsburg voortdurend de betere ploeg was. Na de uitsluiting van Müller aan de kant van Basel was het kalf verdronken en hadden de Zwitsers nog slechts de opdracht om de schade te beperken.

Straatsburg leek slechts een schim van zichzelf in de Franse competitie, waar ze slechts negentiende staan op twintig ploegen. In een matig gevuld Sint-Jakob Park kreeg Basel maar geen vat op de wedstrijd. Straatsburg voetbalde de beste kansen bijeen. Onder andere Diané kwam in het eerste kwartier enkele keren dicht bij een doelpunt, maar de keeper en de paal stonden telkens in de weg. Uitstel is geen afstel, zodat Straatsburg na een goed kwartier de score kon openen, een verre voorzet waaide over alles en iedereen heen en Diané kon simpelweg binnenkoppen.

De bezoekers op voorsprong en niet eens onverdiend. Basel probeerde tegen te prikken, Delgado kreeg een mooie kans op vrije trap, maar trapte wild over. Dan deed Boka het aan de overkant toch beter, een vrije trap schuin voor doel van op zo’n goeie 25 meter werd opzij gelegd zodat Arthur Boka (ex-Beveren) kon knallen. De keeper op het verkeerde been en zo belandt de bal in het midden van het doel. 0-2.
Vooralsnog speelde Badel te stereotiep met te veel slordigheden en te veel balverlies. De koploper in Zwitserland kreeg op het halfuur nog een hardere dobber te verwerken, toen Patrick Müller de doorgebroken Diané tegen de grond trok. Zonder enige twijfel rood en zo moest Basel nog een klein uur met tien man met een achterstand van twee doelpunten spelen. Basel kreeg nog enkele kleine kansjes voor de rust, maar een gevaarlijke vrije trap van op links werd op de lijn gered. Eduardo kreeg nog een vrije schietkans van buiten de 16, geen probleem echter voor keeper Cassard. Zo gingen beide elftallen met een 0-2 stand de rust in.

De tweede helft was een maat voor niets, Straatsburg controleerde en Basel kon geen vuist maken. Straatsburg kwam dan ook dichter bij het derde doelpunt dan Basel bij de eerredder. Diané, de maker van het openingsdoelpunt, kwam nog het dichtst bij een treffer. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje aangereikt en kon hem bij wijze van spreken binnenblazen. Hij vertikte echter en zorgde zo voor één van de grootste blunders van de week. En enkele minuten later kreeg hij een tweede grote kans. Hij kon vrijstaand koppen, maar de keeper van Basel, Zuberbühler, redde knap. De partij verwaterde en een kwartier voor tijd lukte het de thuisploeg bijna om te scoren, Farnerud redde echter heel knap.

Tien minuten voor tijd kon de voor Diané ingevallen Le Pen nog eens aanleggen, maar zijn schot scheerde de paal. Het laatste noemenswaardige wapenfeit van een wedstrijd die er nooit één geweest is, Straatsburg kwam al vroeg op voorsprong en na de rode kaart was de wedstrijd gespeeld. Basel start zo zeer slecht in de poule, terwijl Straatsburg even de kommer en kwel van de eigen Franse competitie kan vergeten en genieten van deze mooie Europese overwinning. [AN]