Competitie: Europa League
Speeldag: Ronde 2
Tromsø onverdiend onderuit tegen Roma
viki meeuwis

Met een klein beetje meer geluk had Tromsø de partij tegen AS Roma kunnen winnen, maar in plaats daarvan maakte invaller Leandro Cuffre zes minuten voor het einde het tweede doelpunt voor de bezoekers.

Tromsø IL – AS Roma: 1-2

Roma ging na 35 minuten aan de leiding via een goal van Samuel Kuffour. Tot op dat moment had Tromsø de partij gedomineerd. Tromsø was goed begonnen en al in het eerste kwartier konden ze twee goede kansen afdwingen. Yndestad kon inspelen vanop links en de bal kwam bij Walltin terecht, die met een volley besloot. Hij kreeg echter de bal niet goed op de voet en speelde hem recht in de armen van keeper Marangon. Luttele minuten later een kans voor Patrice Bernier, die naar Karim Essediri speelde op rechts. Wederom een slechte afwerking en de keeper van AS Roma kon redding brengen.
Op het halfuur kon Essediri weer op doel schieten nadat hij de bal van Cesare Bovo had afgesnoept. Omdat de hoek nogal scherp was, kon keeper Marangon nog redding brengen en de bal in corner werken. Ole Martin Ã…rst probeerde de bal na de corner in doel te koppen, maar Marangon verhinderde dat opnieuw.

Ondanks het feit dat Tromsø tot dan toe het meeste balbezit had, kon Kuffour in de 35e minuut een goal scoren voor AS Roma. Bovo trapte een corner, die door Kuffour werd opgevangen en prompt in het doel werd gewerkt. Tromsø gaf zich niet gewonnen en bleef counteren. Vier minuten voor rust was daar de gelijkmaker van Ole Martin Ã…rst. Een vrije trap van Strand vanop links, die bij Ole Martin terecht kwam. Ã…rst was wendbaar genoeg om hem in doel te trappen. Beide ploegen gingen dus met één goal de rust in.

Na de rust waren het de Noren die het beste begonnen. Essediri kon de bal afpakken van Bovo. Die kreeg na een fout op Essediri meteen een gele kaart aangereikt. Tromsø kreeg ook nog een vrije trap toegewezen vanop 25 meter. Ã…rst nam die, maar Dacourt kon het schot blokkeren. Tromsø combineerde goed en vooral Bernier en Strand speelden goed samen. Met twintig minuten gespeeld, begon Roma meer in de wedstrijd te komen. Bovo met een inspeelbal naar De Rossi, die op doel probeerde te koppen, maar de verdediging van Tromsø was alert. Enkele minuten later een mooie voorbereiding van Mancini, die naar Perrotta doorspeelde. Die probeerde een stiftbal, maar Hirschfeld kon zijn netten schoon houden.

Een kwartier voor het einde kreeg Roma een geweldige kans. Eerst via een kopbal recht op doel, die keeper Hirschfeld kon wegwerken. De Rossi probeerde in de rebound vanop drie meter, maar schoot op de dwarslat. Dat was een kans die Roma niet had mogen missen. Ademolu stond bij de Noren volledig ongedekt op vier meter van het doel en kreeg via Essediri de bal aangespeeld. Spijtig genoeg voor Tromsø ging zijn poging net naast.
Zes minuten voor het einde kwam de bal in het strafschopgebied van Tromsø terecht, vlak achter Essediri. Cufre kwam opzetten en schoot de bal pal achter Hirschfeld in het doel, 1-2 voor AS Roma. Nog geen minuut later kreeg Ole Martin Årst een gele kaart te pakken en mist daardoor de volgende Uefa-bekerwedstrijd van Tromsø. Vlak voor het einde pakte Perrotta nog een rode kaart na een onnodige harde tackle. Roma won de wedstrijd, maar Tromsø was de betere ploeg. [AN]

Tromsø:  Lars Hirschfeld - Ole Andreas Nilsen (’80 Hafstad),  Benjamin Kibebe,  Morten Pedersen,  Hans Ã…ge Yndestad (’73 Szekeres), Joachim Walltin, Bjørn Johansen, Patrice Bernier, Karim Essediri, Lars Iver Strand (’68 Ademolu), Ole Martin Ã…rst.

Roma: Donebier Marangon - Christian Panucci (’66 Cufre), Cesare Bovo, Samuel Kuffour, Philippe Mexes, Edgar Alvarez, Houssine Kharja, Olivier Dacourt (’53 de Rossi), Simone Perrotta, Alessandro Manchini (’76 Taddei), Shabani Nonda.

Doelpunten: Kuffoer (’35 ; 0-1), Årst (’44 ; 1-1), Cufre (’84 ; 1-2)

Gele kaarten: Dacourt, Bovo, Ã…rst, De Rossi

Rode kaarten: Perrotta