Speeldag: Ronde 2
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Heerenveen gaat door na thriller
Dirk Pieters

Het is dan toch gelukt voor het Nederlandse Heerenveen. De Frieze club won in eigen huis met 2-1 van Levski Sofia en gaat door deze overwinning naar de volgende ronde in de Uefa-beker. SC Heerenveen moest wel hopen op winst van Marseille en de Fransen wonnen ook met 2-1 van Dinamo Boekarest.

In de eerste helft was de thuisploeg heer en meester, maar scoren lukte niet. Toch was het steeds oppassen geblazen voor messcherpe Bulgaarse counters. Samaras kreeg verschillende goede mogelijkheden, maar hij miste telkens. Op het einde van de eerste helft kreeg Huntelaar de kans om Heerenveen op voorsprong te trappen, maar ook zijn schot was te zwak.

Kort na rust was het wel raak aan de overkant. In de 53e minuut schoot Ivanov na een snelle counter staalhard raak. 0-1, volledig tegen de gang van het spel in. Toch bleef Heerenveen niet bij de pakken zitten. Een minuut na de treffer van Ivanov kwamen de Friezen weer langszij. Giorgios Samaras controleerde een voorzet van Jeroen Drost, draaide weg van zijn tegenstander en plaatste de bal mooi in de bovenhoek van het doel. De stand stond terug gelijk, maar dat was nog niet voldoende. Samaras bleef de gevaarlijkste man bij de thuisploeg. Heerenveen ging op zoek naar de winnende treffer. Een kopbal van Arnold Bruggink was een makkie voor de Bulgaarse doelman. In de 89e minuut was het groot feest op de tribunes. Invaller Andre Hanssen schoot keihard raak. Het Abe Lenstra Stadion ontplofte.

Al de Nederlandse ploegen blijven het Europees uitstekend doen. Ook Heenveen overwintert in de Uefa-beker en laat zo titelverdediger CSKA Moskou achter zich. De Moskovieten liggen er nu al uit. [AN]