Stadion: HSH Nordbank Arena
Hamburg blikt Viking in
viki meeuwis

Bij Hamburg ontbrak Emile Mpenza, die nog steeds met een blessure aan het scheenbeen kampt.

De thuisploeg begon het beste, maar de Viking-verdediging liet zich niet kisten. Op het kwartier de eerste grote dreiging voor Hamburg. Atouba vanop rechts, maar keeper Basso kon de bal nog uit het doel boksen. In de rebound een volley van Van Buyten, maar de bal ging net naast. Gaarde kreeg de bal op het hoofd, maar de scheidsrechter blies voor hands en gaf een onterechte vrije trap weg. Die werd door van der Vaart genomen, maar de bal eindigde in de muur. Een minuut later braken Trochowski en van der Vaart door de verdedigingslinie van de Noren en kon de Nederlander binnen het strafschopgebied de bal mooi in de linkerbenedenhoek naast keeper Basso plaatsen.

Op het halfuur maakte Svenning een fout op van der Vaart en kreeg Hamburg een vrije trap toegewezen. Gaarde was op zijn hoede en kon de bal doen afwijken. Hamburg hield de druk hoog. Eerst speelde Trochowski Barbarez vrij, die de verdediging makkelijk voorbij geraakte. Basso anticipeerde goed en kon redding brengen. Kort daarop kwam spelmaker van der Vaart opzetten vanop 25 meter, Basso moest alles geven om de bal uit de netten te houden.

Op vijf minuten van het einde van de eerste helft de eerste kans voor Viking. Gaarde met een een goede trap richting doel, Wächter moest eindelijk eens in actie komen. HSV ging dus de rust in met 1-0 voorsprong.

Ook in de tweede helft begon Hamburg het beste. De thuisploeg had het meeste balbezit, maar kon nu iets moeilijker kansen creëren. De eerste kans kwam er na tien minuten voor Trochowski. Svenning kon echter voorkomen dat hij een goed schot op doel kon richten. Gaarde kreeg een lange bal van Dahl, maar de kopbal ontbrak aan kracht om Stefan Wächter in het doel te bedreigen.
Van der Vaart speelde Lauth volledig vrij, een flauwe doelpoging volgde, waar Basso geen moeite mee had. Viking joeg voortdurend op de gelijkmaker en nam daardoor veel risico’s. Teveel zou blijken in de 65e minuut. Mahdavikia met een lange bal, Lauth won het luchtduel van Hangeland en kopte de bal tegen het net, Basso was net te ver uitgekomen om de bal te kunnen opvangen. Hamburg dus stevig aan de leiding met twee doelpunten.

De beste kans voor Viking in de tweede helft kwam er via Mambo Mumba vanop twintig meter met een halve volley. Een goed schot dat Wächter nipt naar een corner kon omleiden. Tien minuten voor het einde liet invaller Takyi zich opmerken. Hij zette de verdediging simpelweg opzij en schoot de bal net over de dwarslat. Vlak voor het einde kreeg HSV nog een vrije trap vlak voor doel vanop 25 meter toegewezen. Van Buyten nam die, maar de bal week af op het been van Hansen en eindigde bij Takyi. Die stond op ongeveer tien meter van doel. Svenning zette hem goed onder druk zodat Takyi geen kans kreeg om goed op doel te richten. Dat was meteen ook de laatste actie van de wedstrijd. Verdiende winst van Hamburg, dat een zwak Viking naar huis speelde. [AN]

Hamburg: Wächter - , Mahdavikia. Van Buyten, Boulahrouz, Atouba – Beinlich (’76 Takyi), Wicky (’41 Laas), Van der Vaart , Trochowski- Barbarez - Lauth

Viking: Basso - Dahl, Hangeland, Hansen, Svenning - Kopteff, Grande (’66 Mambo Mumba), Nygaard, Gaarde (’70 Tengesdal)- Østenstad, Nhleko (’75 Åse Lunde)

Doelpunten: van der Vaart (’20; 1-0), Lauth (’65; 2-0)

Gele kaarten: Gaarde

Scheidsrechter: Romans Lajuks (Litouwen)