Speeldag: Ronde 2
Groep D: AZ gelijk, Lovech wint
Philippe Crols

AZ - Middlesbrough  0-0

AZ is er thuis niet in geslaagd om het Engelse Middlesbrough te kloppen. De Engelsen hadden aan één punt genoeg om de volgende ronde te bereiken en lieten dat ook duidelijk merken. Resultaat: een scoreloos gelijkspel en Middlesbrough dus een ronde verder.

Niet alleen in België regende het donderdagavond, want ook in Alkmaar viel er behoorlijk wat regen uit de hemel en dat bevorderde het spelniveau niet echt. AZ domineerde zeker en vast wel in het begin van de partij. Echte kansen leverde dat aanvankelijk echter niet op. Na een kwartier spelen scoorde de thuisploeg toch. Helaas voor AZ keurde scheidsrechter Paparesta het doelpunt onterecht af wegens buitenspel. Het schot van Schaars werd eerst nog gepareerd door Jones. Vervolgens kopte ook Arveladze op de Engelse doelman en schoot Sektioui van dichtbij binnen, maar het feestje ging dus niet door en het bleef 0-0. Aan de overkant viel er eigenlijk weinig te noteren. Toch moest Timmer even ingrijpen op een goede poging van Viduka. AZ domineerde dan wel, maar om nu te zeggen dat ze kans op kans kregen zou gelogen zijn. De ruststand in een uitverkochte Alkmaarderhout was dan ook 0-0.

AZ vatte de tweede helft met veel goede moed aan, maar al snel werd het duidelijk dat het heel moeilijk zou worden om door de Engelse defensie te komen. Ook de staat van het veld ging er minuut na minuut op achteruit en ook dat kwam het spelniveau niet ten goede. Het was wachten tot op het uur vooralleer er weer wat leven in de brouwerij kwam. Toen kwam Meerdink immers in de ploeg. Die kwam dicht bij een doelpunt, maar hij trapte de bal over in plaats van in het doel. Middlesbrough kwam in de tweede helft nooit echt dreigen terwijl AZ nog één goede kans kreeg. Koevermans, ook een invaller, glipte door de buitenspelval, maar zijn inzet werd afgeblokt. Toch doet AZ met dit gelijkspel een goede zaak. Dankzij de nederlaag van Dnipropetrovsk staan de Alkmaarders vier punten voor op Dnipro en Grashoppers.

Dnipropetrovsk - Litex Lovech  0-2

We moeten zo stilletjes aan gaan denken dat de uitschakeling van Racing Genk door Litex Lovech geen toeval was. Nadat de onbekende Bulgaarse ploeg al won van de Grashoppers won het ook in en tegen Dnipropetrovsk. De ploeg uit Oekraïne kwalificeerde zich vorig jaar zonder al te veel problemen in een groep met onder andere Club Brugge, maar dit jaar lijkt de ploeg nog maar een schim van zichzelf te zijn. Het verloor alvast met 0-2 van Lovech.

Het was wel tot een kwartier voor tijd wachten vooralleer Litex kon scoren. Novakovic zorgde voor de 0-1. Op dat moment stond de thuisploeg al wel met een mannetje minder. Radchenko was immers tien minuten voorheen al vroegtijdig van het veld gestuurd. In de toegevoegde tijd scoorde Nazarenko dan toch nog voor de thuisploeg. Helaas voor Dnipro deed hij dat in het eigen doel, 0-2. Dankzij deze overwinning nemen de Bulgaren een stevige optie op de volgende ronde. Zoals u allicht weet plaatsen de eerste drie ploegen zich en Lovech staat op dit moment al zes punten voor op de nummer vier.