Milan - Boca 'match of the century'

Milan - Boca 'match of the century'
Foto: © SC

De hele wereld telt af naar de wedstrijd van het jaar. Maar liefst in 130 landen zal de wedstrijd om de wereldcup tussen AC Milan en Boca Juniors (vanaf morgenochtend om kwart over elf, Belgische tijd) rechtstreeks worden uitgezonden. Het is dan ook misschien wel een van de mooiste affiches uit de geschiedenis van de strijd om de mondiale titel voor clubteams.

AC Milan, de geflatteerde kampioen van Europa, moet het opnemen tegen de beste Zuid-Amerikaanse club van de afgelopen jaren, Boca Juniors. Europa kan eindelijk een historische achterstand op Zuid-Amerika in deze finale wegwerken. Tot nu ging de victorie 21x naar Zuid-Amerika en 20x naar Europa.

Beide ploegen nemen het duel uiterst serieus. AC Milan wil zondag in Yokohama de succesvolste ploeg aller tijden worden door de wereldcup voor de vierde keer te winnen. Daar is tot nu toe geen enkele ploeg in geslaagd. Eerder wonnen de rossoneri al in 1969 (in de meeste beruchte finale van de jaren zestig tegen het Argentijnse Estudiantes), in 1989 en 1990. De Uruguayaanse ploegen Penarol en Nacional plus Real Madrid staan net als AC Milan op drie. Maar Boca wil graag de eerste Argentijnse club worden die een mondiale trilogie realiseert. In dit opzicht is Milan-Boca echt een 'wedstrijd van de eeuw'.

Voor een paar spelers van Milan kan het de derde keer worden om de gouden bal op steeltjes te veroveren. Paolo Maldini, Alessandro Costacurta en de Braziliaan Cafu waren al twee keer succesvol in Japan en dromen natuurlijk van een derde triomf in de nadagen van hun loopbaan. Eigenlijk hadden ze alle drie niet meer gehoopt nog een reis naar de mondiale finale mee te maken. 'Het is eigenlijk het allermooiste. Een WK voor nationale ploegen staat op zichzelf en heeft meer commerciele belangen, maar wereldkampioen worden met je club is eigenlijk pure liefde. Als ik die beker nog een keer na dertien jaar naast me mag hebben bij een terugvlucht naar Milaan denk ik dat ik weinig meer te wensen heb in mijn loopbaan. Het zou de eerste keer zijn dat ik hem als aanvoerder win,' aldus Paolo Maldini, die in 1990 tijdens de finale tegen Olimpia een arm brak. Bij winst schaart het trio zich bij Hugo de Leon, die de wereldcup twee keer won met Nacional en 1 maal met Gremio.

Voor waterdrager Rino Gattuso is het spelen van de wereldfinale altijd een droom geweest. 'Ik weet nog dat ik in 1989 en 1990 om vier uur 's ochtends opstond om de finales van Milan te zien. De Champions League winnen is prachtig maar deze finale is puur genieten. Hoeveel spelers kunnen zeggen dat ze op de top van de wereld kunnen staan. Dit is gewoon de Himalaya van het voetbal.'

In Buenos Aires zal het sociale leven worden beheerst voor dit duel, waar de kersverse kampioen van Argentinie voor de derde keer in vier jaar zag mag meten met een veel rijkere grootmacht uit Europa. 'Maar geld is niet altijd een doorslaggevende factor in het voetbal', zegt wondercoach Carlos Bianchi, die in 1994 met Velez Sarsfield AC Milan al versloeg in deze finale en drie jaar geleden het Dream Team van Real Madrid aftroefde met Boca. 'Mijn ploeg is sterk genoeg om weer een mooie finale te spelen. Twee jaar geleden had Bayern het geluk van een Europese scheidsrechter (Kim Milton Nielsen) die erg streng tegen mijn spelers optrad en moesten we 78 minuten met een man minder spelen. Mijn jongens verloren in de verlenging van Bayern, maar daarvoor willen ze nu revanche nemen. Boca speelt leuker voetbal dan Milan, maar de Italianen zijn sluwer en hebben niet voor niets de Europa Cup gewonnen.'

Het commerciele voorspel van de Champions League wordt in Japan altijd opgelost in de autentieke sfeer van de wereldcupfinale. 'De FIFA doet er alles aan om deze wedstrijd in diskrediet te brengen, maar het is gewoon de wedstrijd van het jaar, waar de hele wereld, tenminste alle zichzelf respecterende voetballanden met belangstelling naar uitkijkt. Het is een eer voor Milan en Boca om deze wedstrijd te spelen en we zullen de miljoenen toeschouwers in alle delen van de wereld niet teleurstellen. Ja, deze wedstrijd is per definitie mooier dan de finale om de Champions League. Vraag het maar aan de spelers van Real Madrid,' aldus vice-voorzitter Galliani van AC Milan.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties