Terugblik heenronde Duitsland deel 2

Terugblik heenronde Duitsland deel 2
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de (brede) middenmoot valt vooral de aanwezigheid van Borussia Dortmund op. De Borussen kennen een erg ongelukkig seizoen: de ploeg heeft al van bij het begin te kampen met een onwaarschijnlijk hoge blessurelast, met als gevolg een magere zesde plaats en reeds 14 punten achterstand op leider Bremen. Bovendien werd Dortmund in de voorronde van de Champions League na strafschoppen uitgeshakeld door Club Brugge, wat meteen het startschot was voor een erg onrustige periode binnen de club. Het bestuur wilde de misgelopen miljoenen van de CL recupereren via loonsverminderingen, wat bij sommige spelers (waaronder Marcio Amoroso) verontwaardigde reacties uitlokte. De daaropvolgende uitschakeling door Sochaux in de tweede ronde van de UEFA-cup (zware 4-0-cijfers in de terugwedstrijd) hitste de gemoederen alleen maar op. De eerste opdracht voor trainer Sammer tijdens de terugronde is dan ook de rust en stabiliteit opnieuw te laten weerkeren in de ploeg.

Eén troost voor de Dortmund-fans: ook aartsrivaal Schalke 04 blijft na een onrustige en onregelmatige heenronde (opnieuw) onder de eigen verwachtingen steken. Achtste plaats met 24 punten (één minder dan Dortmund): de fans hadden bij het begin van het seizoen ongetwijfeld op meer gehoopt. De 'Knappen' presteerden echter opnieuw te wisselvallig om aanspraak te kunnen maken op een plaats in de top van de rangschikking. Zo ging Schalke met zware 4-1-cijfers de boot in bij Werder Bremen, en moest het na een knappe 2-0-zege tegen Bayern een 3-1-nederlaag bij Leverkusen incasseren. Bovendien kwam in de tweede ronde van de UEFA-cup al een einde aan het Europese avontuur van Schalke, toen het door Bröndby uitgeschakeld werd. Ook de extrasportieve perikelen zullen weinig goed gedaan hebben aan het moreel van de spelers. Zo was er de vete tussen aanvaller Viktor Agali en de supporters en de grote commotie rond het plotse vertrek van Emile Mpenza, die al veel langer op slechte voet stond met de flamboyante - volgens sommigen zelfs arrogante - manager Rudi Assauer. Schalke kon de heenronde echter alsnog positief afsluiten, met een tien op twaalf uit de laatste vier wedstrijden.

Er zijn in de middenmoot echter ook verrassingen in de positieve zin te noteren: zo sluit VfL Bochum, twee seizoenen geleden nog actief in de tweede Liga, de heenronde af op een erg knappe vijfde plaats na zeges tegen o.a. Dortmund (3-0), Schalke (0-2) en Leverkusen (1-0), terwijl promovendus Freiburg zich met een tiende plaats mooi heeft weten weghouden van de degradatieplaatsen.

Onderaan de rangschikking gaat het de twee andere promovendi minder goed voor de wind. Eintracht Frankfurt sluit de heenronde af als rode lantaarn, terwijl Keulen ondanks een paar knappe resultaten (winst tegen Dortmund en gelijke spelen bij Bayern en Stuttgart) op een zestiende plaats posteert. De jongens uit de 'Domstadt', waar trainer Friedhelm Funkel halverwege de heenronde vervangen werd door Marcel Koller, verloren echter niet meer in de laatste vier duels en en sloten de heenronde af met een stevige 3-0-overwinning tegen Hertha Berlijn.

Verder is ook Kaiserslautern opnieuw onderaan de rangschikking terug te vinden. De ploeg van Erik Gerets begon wegens problemen in verband met de licentie met -3 aan het seizoen, waardoor ze van bij het begin in de degradatiestrijd verwikkeld was. Lautern moest vooral op verplaatsing een aantal zware nederlagen incasseren (4-0 bij Bochum en Rostock, 4-1 bij Bayern en Wolfsburg), en werd bovendien roemloos uit de Duitse beker gekegeld door derdeklasser Braunschweig (4-1). Ook de rit in de UEFA-cup was maar van korte duur: Lautern moest er al na de eerste ronde uit na twee nederlagen tegen het Tsjechische Teplice. Gerets moest zelfs een tijdje vrezen voor zijn job toen hem een ultimatum gesteld werd (minstens 4 op 6 halen tegen Freiburg en Frankfurt, wat de Belg ook lukte). Halverwege het seizoen is de rust nog steeds niet weergekeerd en voelt Gerets nog steeds de hete adem van het degradatiespook in de nek.

Het verging Hertha Berlijn nog erger: de ploeg van Bart Goor & Co, die voor het begin van het seizoen nog bij de titelkandidaten gerekend werd, staat na 17 speeldagen op de voorlaatste plaats. Hertha moest tot de vijfde speeldag wachten op een eerste doelpunt en tot de tiende speeldag op een eerste overwinning. Bovendien werden de jongens uit de hoofdstad net als Lautern al in de eerste ronde van de UEFA-cup gewipt nadat het Poolse Groclin te sterk bleek. Het ontslag van trainer Huub Stevens na de zware 6-1-nederlaag tegen Werder Bremen in de Duitse beker bracht voorlopig weinig zoden aan de dijk: nieuwe trainer Hans Meyer wacht nog steeds op zijn eerste overwinning.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties