Heerenveen maakt het zichzelf lastig

Heerenveen maakt het zichzelf lastig
Foto: © SC

Met enige vrees zal er de laatste dagen in Heerenveen en omstreken zijn uitgekeken naar het duel met FC Volendam. Na de uiterst succesvolle serie die de laatste weken werd neergezet tegen de traditionele topdrie, leek het onwaarschijnlijk dat de harten van de Friese spelers sneller zouden gaan kloppen voor een bezoekje van de laagvlieger uit het vissersdorp. De angst voor onderschatting bleek ongegrond, de achterliggende gedachte werd echter bijna bewaarheid. Slechts na het laatste fluitsignaal konden de sc Heerenveen-getrouwen opgelucht adem halen. De 2-1 zege zag de ploeg bovendien naar de vierde plaats klimmen.

Tot vervelends aan toe zal Heerenveen-coach Foppe de Haan hebben gehamerd op het feit dat onderschatting de grootste tegenstander van de ploeg zou zijn in het duel met Volendam. De scheidende trainer zal in de eerste helft hebben gezien dat hij zich niet ongerust had hoeven maken. Op de strijdwijze van de Friezen viel weinig aanmerken, op het afwerken des te meer. Gerald Sibon, die tegen Feyenoord nog niet fit genoeg was voor een hele wedstrijd, was de enige die Jeroen Verhoeven wist te verschalken.

Naar mate de wedstrijd vorderde zal De Haan zich ongemakkelijker zijn gaan voelen. Hij zag zijn formatie Volendam de hand boven het hoofd houden door kans na kans te verprutsen. Met name Mika Väyrynen en Sibon mochten het zich aanrekenen dat de marge in de tweede helft niet werd vergroot. De Fin mikte van dichtbij op het lichaam van Verhoeven, terwijl Sibon vanaf luttele meters de lat trof.

Heerenveen leek vervolgens twintig minuten voor tijd het deksel op de neus te krijgen. Rowin van Zaanen profiteerde van Fries balverlies, waarna hij vanuit een onmogelijk hoek Hans Vonk klopte. Het was echter Jesper Hakansson die met tien minuten op de klok alsnog voor gerechtigheid zorgde. Na een accurate steekpass van Sibon schoot de invaller Heerenveen opnieuw op voorsprong. Jack Tuyp gooide nog bijna roet in het eten, maar de geboren Volendammer zag zijn schot via de hak van Vonk op de paal belanden.

NAC Breda - FC Zwolle
Voor NAC Breda lagen er in de aanloop naar het duel met FC Zwolle andere gevaren dan onderschatting op de loer. De Brabanders moesten ervoor waken niet over de wedstrijd tegen de hekkensluiter naar dinsdag te kijken, als het bekerduel met FC Twente op de agenda staat. Met dank aan darter Raymond van Barneveld, die de spelers tijdens de voorbereiding van wijze raad voorzag, maakte NAC geen fout.

Ali Boussaboun wist na een dik kwartier op aangegeven van Nourdin Boukhari de openingstreffer aan te laten tekenen, waarna de aangever zelf enkele minuten later de voorsprong verdubbelde. Met de comfortabele marge op het bord sloop het concentratieverlies alsnog in de ploeg. Jasar Takak accepteerde dankbaar een cadeautje van Orlando Engelaar door zijn terugspeelbal achter Gabor Babos te plaatsen. Het laatste woord was echter aan Anouar Diba, die de wedstrijd met een half uur te gaan in het slot gooide.

RBC Roosendaal - FC Groningen
Voor weinig ploegen in de Holland Casino Eredivisie staat er gedurende het restant van de competitie weinig meer op het spel. RBC Roosendaal en FC Groningen behoren echter beide tot het selecte gezelschap dat enkel om de winstpremies behoeft te spelen. De noorderlingen lijken zich geen zorgen meer te hoeven maken om de degradatiezone, terwijl Europees voetbal voor RBC waarschijnlijk te hoog gegrepen zal zijn. Het leverde een duel op dat volgens RBC-coach Robert Maaskant “een droevige pot voetbal” was geweest. Hij had geen woord te veel gezegd. Sammy Youssouf zorgde na zeven minuten voor een schaars hoogtepunt door de enige treffer van de wedstrijd binnen te schieten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties