Portugal niet bang voor Rooney

Portugal niet bang voor Rooney
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wayne Rooney is totnogtoe de sensatie van het EK. De Engelse spits maakte al vier doelpunten en wordt door zijn coach Sven-Göran Eriksson zelfs vergeleken met Pelé. 'Rooney speelt geweldig, maar we zijn niet bang voor hem', aldus de Portugees Cristiano Ronaldo. Portugal en Engeland spelen donderdag tegen elkaar in de kwartfinales.


Eriksson overlaadde de afgelopen dagen zijn spits Rooney met loftuitingen. 'Het is echt ongelooflijk wat Rooney heeft laten zien. Zeker als je bedenkt dat hij pas achttien is. Ik verwacht dan ook veel van hem tegen Portugal', zei de bondscoach op een persconferentie. Rooney bleef zelf vrij nuchter onder alle complimenten. 'Ik probeer er wel van te genieten. Het kan immers zo voorbij zijn', legde de spits uit. 'Ik voel echter geen enkele druk. Ook al zijn alle ogen op mij gericht.' Rooney moet het donderdag overigens doen zonder de aanmoedigingen van zijn oma. Zij verkiest haar wekelijkse bingoavond boven de verrichtingen van haar kleinzoon.

Bij Portugal wordt donderdag vooral veel verwacht van Cristiano Ronaldo. De jonge aanvaller van Manchester United stond tegen Spanje voor het eerst dit toernooi in de basis en kreeg voor zijn spel in dat duel ook de nodige complimenten. 'Het is natuurlijk leuk dat iedereen het nu heeft over de goede prestaties van de jongelingen op het EK. Alleen Rooney en ik zijn niet te vergelijken', aldus de Portugees. 'Hij is veel meer een afmaker.' Toch zijn de Engelsen op hun hoede voor Cristiano Ronaldo. 'Je kunt moeilijk mandekking op hem spelen, want hij zwerft over het hele veld. We zullen hem dus goed in de gaten moeten houden', zei de Engelse linksback Ashley Cole. 'Maar we moeten ons niet alleen op hem richten. Portugal heeft als geheel een levensgevaarlijk elftal.'

Portugal en Engeland zullen graag het voorbeeld volgen van het Nederlands Elftal in 1988. Oranje verloor toen de eerste wedstrijd van het EK tegen de Sovjet-Unie (0-1), maar werd uiteindelijk toch Europees kampioen. De Portugezen (tegen Griekenland) en de Engelsen (tegen Frankrijk) begonnen Euro 2004 beide met een nederlaag. 'Ik geloof zeker dat we Europees kampioen kunnen worden', lichtte de Portugese doelman Ricardo toe. 'We zijn juist door het verlies tegen Griekenland dichter naar elkaar toegegroeid. Die nederlaag is dus misschien niet eens zo verkeerd geweest.' Volgens Steven Gerrard maakt Engeland ook nog alle kans op de Europese titel. 'Na Frankrijk zaten we in de put, maar de wedstrijden tegen Zwitserland en Kroatië hebben ons zelfvertrouwen veel goed gedaan. 'Ik denk dat we in deze vorm het toernooi kunnen winnen.'

Engeland en Portugal speelden totnogtoe twintig keer tegen elkaar. De Engelsen wonnen negen keer, de Portugezen drie keer en acht keer eindigde de ontmoeting in een gelijkspel. De landen troffen elkaar één keer eerder tijdens een EK-eindronde. Tijdens Euro 2000 stonden Portugal en Engeland in de groepsfase in Eindhoven tegenover elkaar. Engeland nam in dat duel door doelpunten van Paul Scholes en Steve McManaman binnen achttien minuten een 2-0 voorsprong, maar Luis Figo, João Pinto en Nuno Gomes bezorgden Portugal alsnog de zege. De Portugezen bereikten in 2000 uiteindelijk de halve finales, de Engelsen daarentegen konden na de groepsfase naar huis. De laatste interland tussen Portugal en Engeland had plaats in februari 2004. Ledley King (Engeland) en Pauleta (Portugal) zetten toen de 1-1 eindstand op het bord. De laatstgenoemde is overigens donderdag geschorst.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties