Portugal wint na zinderende slotfase

Portugal wint  na  zinderende slotfase

Portugal - Engeland begon zeer verrassend, Michael Owen kon na drie minuten de score al openen. Een verre uittrap van James werd totaal verkeerd beoordeeld en schoot via een Portugees hoofd door richting Owen. Owen alleen voor doel en dat liet hij niet liggen.
Portugal bleef strijden voor de gelijkmaker maar kon pas op het einde van de eerste helft gevaarlijk dreigen. Engeland van hun kant plooide steeds meer terug en speculeerde op de counter. Wonderboy Rooney werd relatief snel gewisseld, preventief werd gezegd omwille van een mogelijke enkelblessure. Hij werd vervangen door Vassel.

De tweede helft herhaalde het beeld van de eerste. Een teruggeplooid Engels team kon nauwelijks kansen versieren. Het was Portugal dat bij momenten 65 procent balbezit had. Regisseur Figo en technisch wonderkind Ronaldo konden geen cruciale openingen forceren. Figo werd dan ook gewisseld voor Postiga. Een gouden wissel bleek achteraf. Postiga scoorde de 1-1, op naar verlengingen. In de slotfase van de tweede helft viel bijna het doek voor Portugal, een Engels doelpunt werd afgekeurd omdat Ricardo te fel werd gehinderd. De Silver Goal moest een winnaar aanduiden.

Laten we de eerste verlenging overslaan en meteen naar de tweede gaan.Deze was meer dan spannend, na vijf minuten in de tweede verlenging scoorde Rui Costa. Hij hamerde de bal via de deklat in doel. Een Portugees drama geschiedde even later als Lampard kon gelijkmaken. Spanning alom maar gescoord werd er niet, en aangezien de silver goal niet beslissend was werden er strafschoppen getrapt.

Wie dacht dat die verlenging het hoogtepunt  van de match was had waarschijnlijk de strafschoppenreeks gemist.
Doemscenerio nummer één trad in werking nadat Beckham (ENG) himself zijn flater tegen Frankrijk niet kon goedmaken.
Becks schoot de bal hard over. Deco (POR) trapte Portugal op voorsprong.
Achtereenvolgens scoorden: Owen (ENG), Simao (POR) en Lampard (ENG). Rui Costa (POR) mistte ook zijn penalty. Op dat moment stond het 2-2 in de strafschoppenreeks.
Terry (ENG), Christiano Ronaldo (POR), Hargreaves (ENG) en Maniche (POR) zetten hun strafschop feilloos om en zo werd het 4-4. Cole (ENG) maakte er 5-4 van maar Postiga (POR) maakte met een zeer gevaarlijk stiftertje gelijk tot 5-5. En toen gebeurde het, Vassel nam zijn verantwoordelijkheid maar doelman Ricardo hield de strafschop met zijn blote handen tegen.Portugal moest scoren om door te gaan en het was zowaar doelman Ricardo (POR) zelf die de klus volbracht, 6-5.

Na een zinderend slot trok Portugal aan het langste eind, de Engelsen mogen inpakken