Analyse Voorbeschouwing Chelsea

Yves Dekoning
| 0 reacties
Voorbeschouwing Chelsea
Foto: © SC

Als er 1 stad in Engeland is waar men rekent op een nieuwe landstitel, is het wel Londen. Na het fantastische seizoen van Arsenal  (geen enkele match verloren!) moet dit jaar volgens velen het jaar van Chelsea worden. De Blues waren al altijd een sterke ploeg waar zeker rekening mee moest gehouden worden sinds Ruud Gullit er in 1996 aan de slag ging. Hij slaagde erin fantastische spelers zoals Roberto Di Matteo en Gianfranco Zola naar Stamford Bridge te brengen. Sindsdien wist Chelsea al 2 maal de FA Cup te winnen en 1 maal de League Cup, het Charity Shield en de Beker voor Bekerwinnaars. Chelsea was ook een vaste klant voor een plaats in de top 6, tot Roman Abramovich in de zomer van 2003 de Londense club opkocht.
 
Sindsdien is Chelsea uitgegroeid tot 1 van de topfavorieten, want dankzij het geld van de rijke Rus kon zijn “Chelski” spelers aantrekken als Damien Duff, Adrian Mutu, Joe Cole, Scott Parker, Wayne Bridge, Claude Makelele, Geremi, enz. Vorig jaar leverde dit al een 2de plaats op in de Premier League, een zeer goeie Champions League campagne (waarin o.a. Arsenal werd uitgeschakeld) tot in de halve finale, en een vlug groeiende reputatie op.
 
Voor Abramovich was dit echter allemaal niet genoeg. Hij wil prijzen zien, dus mochten heel wat spelers plaats maken voor nieuwe grote namen: Arjen Robben (die schitterde op het EK voor Nederland), Mateja Kezman (die zelfs met zijn ogen dicht kan scoren), Didier Drogba (de speler die Marseille vorig jaar naar de finale van de Uefa Beker leidde), Petr Cech (een van de beste keepers van het voorbije EK), en Ricardo Carvalho en Paulo Ferreira (die met Porto de Champions League wonnen en met Portugal de finale van het EK haalden). Ook Jose Mourinho, de manager van Champions League winnaar Porto, werd erbij gehaald, en onder zijn leiding moeten de Blues dus beter kunnen doen dan vorig jaar.
 
Of die vele transfers zoveel zullen veranderen, valt nog af te wachten. Vorig jaar bewezen namelijk vooral de spelers die al bij Chelsea waren voor de komst van Abramovich, dat zij eigenlijk nog steeds de kern waren/zijn van de hele ploeg. John Terry was 1 van de beste centrale verdedigers in Engeland, Carlo Cudicini bewees opnieuw dat hij een topkeeper is, Eidur Gudjohnsen was de beste spits van de ploeg (en dat in een ploeg met toppers als Hernan Crespo en Adrian Mutu) en Frank Lampard was absolute wereldklasse in het middenveld. Ook op Euro 2004 bleef Lampard die vorm volhouden, dus met hem als drijfveer in zo’n talentvolle ploeg, moeten er toch zeker prijzen te rapen vallen voor Chelsea.
 
Maar kan de druk te hoog worden voor de Blues? Er is niemand die twijfelt aan de klasse van alle spelers in hun ploeg, en de verwachtingen, vooral bij de fans, beginnen enorm hoog te worden. Bewijst Chelsea dit jaar? Of grijpen ze er opnieuw net naast? Ik denk dat vooral Mateja Kezman en Petr Cech goeie aanwinsten zijn. Nu heeft Chelsea echt voor iedere positie spelers van wereldklasse. Kezman bewees ondertussen in pre-season dat hij ook bij zo’n topploeg de goals binnentrapt alsof het niks is, Lampard zal ongetwijfeld opnieuw een van de sterkste middenvelders van de Premier League zijn, en zo’n sterke verdediging en keeper zullen niet veel doelpunten binnenlaten. Wie stopt de Blue Revolution?

Geschreven door Christopher Lannoo.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties