Analyse Voorbeschouwing Everton

Yves Dekoning
| 0 reacties
Voorbeschouwing Everton
Foto: © SC

Tegenwoordig is Everton de tweede ploeg van Merseyside, maar daar willen de Blues zo vlug mogelijk verandering in brengen. Toen manager David Moyes twee jaar geleden het roer overnam van Walter Smith zag het er ook naar uit dat Everton opnieuw de grote ploeg van weleer zou kunnen worden. Vorig jaar waren de verwachtingen dan ook groot, met spelers als James McFadden en Kevin Kilbane  erbij, en de 18-jarige wonderboy Wayne Rooney in de spits. Het draaide echter volledig anders uit: Everton ontsnapte maar net aan degradatie (het eindigde op de 17de plaats, met maar 6 punten voorsprong op Leicester, dat wel degradeerde) en de Europese dromen van de supporters kregen een serieuze deuk.
 
Financieel gaat het ook niet te best met Everton, waardoor dit jaar (nog) geen grote namen konden worden binnengehaald. In plaats daarvan zag Everton nog enkele zeer goeie spelers vertrekken: David Unsworth, Thomas Radzinski en Tobias Linderoth zijn maar enkele van de spelers die volgend jaar de kleuren van Everton niet meer zullen verdedigen.
 
Gelukkig hebben de Toffees nog een sterke basis die hopelijk dit jaar beter zal kunnen doen dan de ontgoocheling van vorig jaar. In het doel hebben ze bv. de sterke Richard Wright, een keeper die volgens velen toch minstens zou moeten opgeroepen worden voor de Engelse nationale ploeg. Voor hem staan ook nog enkele uitstekende verdedigers: Gary Naysmith, Steve Watson en Joseph Yobo zijn beter dan ze vorig jaar lieten vermoeden. Ze hebben zeker het talent, maar dit jaar moet het er ook uitkomen.
 
Op het middenveld is er keuze zat bij Everton. De Deen Thomas Gravesen is altijd solide en zeer hard om te verslaan, Li Tie is een bijzonder talentvolle Chinese middenvelder, en Kevin Kilbane toonde al op het WK twee jaar geleden bij de Ierse nationale ploeg wat hij kan.
En met spitsen als Wayne Rooney, Duncan Ferguson, Kevin Campbell en nu ook Marcus Bent kunnen doelpunten niet uitblijven.
 
De Merseysiders hebben iets goed te maken tegenover hun supporters. Ze moeten tonen dat ze inderdaad nog de grote ploeg van weleer zijn, en dat ze het vooral verdienen de ploeg te zijn die al het langste in de Engelse hoogste klasse verblijft. Hun laatste successen zijn al van 1995 geleden, toen de FA Cup en het Charity Shield gewonnen werden, en de supporters kunnen niet blijven wachten. Manager Moyes zal meer uit zijn spelers moeten halen, maar ondanks zijn jonge leeftijd twijfel ik er niet aan dat hij dat kan.

Geschreven door Christopher Lannoo.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties