Wonderdoelpunten blijken niet altijd voldoende

Christopher Lannoo

Naast de twee thrillers op St Mary's en Highbury werden nog 8 andere wedstrijden afgewerkt in de Premier League dit weekend. In de meeste wedstrijden werden heerlijke doelpunten gescoord, maar het doelpunt was wel de trap van Patrik Berger voor Portsmouth tegen Charlton. De Tsjech kreeg een vrije trap in de voeten aangespeeld, wipte de bal de lucht in en schoot de bal over Kiely het doel in. Jammergenoeg voor Portsmouth bleek dit wonderdoelpunt niet voldoende voor een overwinning. In de eerste helft had Jason Euell Charlton al op voorsprong gebracht, en na de gelijkmaker van Berger, beging Pompey-keeper Shaka Hislop een ongelooflijke fout. Een vrije trap vloog het strafschopgebied in, de bal kaatste voor Hislop's neus, en die duwde de bal tegen zijn knieën waardoor de bal in zijn eigen doel verdween.

Ook Birmingham had weinig geluk in hun wedstrijd tegen Chelsea: een handsbal van Paulo Ferreira in het eigen strafschopgebied werd niet gezien door de scheids, en het doelkader werd verschillende keren getroffen. En dan was er ook nog het winnende doelpunt van Chelsea: invaller Joe Cole trapte op doel, de bal week af op een verdediger en de keeper had geen kans meer. Chelsea bewees dat het kampioen kan spelen, want het haalde een overwinning ondanks een minder goeie wedstrijd.

Manchester United bewees tegen Norwich ook dat het nog volop wil meestrijden voor het kampioenschap. David Bellion bracht Man Utd op voorsprong, nadat de voorzet van Giggs door Smith naar de tweede paal was gekopt, waar Bellion de bal kon binnentikken. Smith zelf scoorde een prachtig tweede doelpunt net na rust. Opnieuw was er een voorzet van Giggs, die de voormalig Leeds-spits controleerde op de borst, waarna hij de bal op de volley in de verste hoek binnen schoot. Er was nog even hoop voor Norwich, nadat invaller McVeigh nog een tegendoelpunt kon scoren op 16 minuten van het einde, maar United bleek uiteindelijk toch te sterk.

Op Merseyside droomt men tegenwoordig ook opnieuw van een Premiership-titel en de overwinning van Liverpool tegen Manchester City zal de Reds goed gedaan hebben. Ex-Liverpool speler Nicolas Anelka had City net voor rust nog op voorsprong gebracht na een misverstand tussen Carragher en Dudek, maar onmiddellijk na rust bracht EK-topscorer Milan Baros Liverpool al terug langszij. Net voor tijd was de Tsjech opnieuw opweg naar doel, maar daar stond David James al te wachten. Hij kon de bal echter niet bij houden, en kapitein Steven Gerrard kon de bal op de rebound eenvoudig binnentikken om Liverpool de eerste overwinning van het seizoen te schenken.

Liverpool's voornaamste concurrent van vorig seizoen, Newcastle, had niet zo'n goed weekend. Nadat eerder al heel wat aandacht in de Engelse pers uitging naar de ruzie tussen manager Robson en middenvelder Dyer, en verdediger Woodgate vertrok naar Real Madrid, bleef dit weekend ook het resultaat uit voor de Magpies. Zowel zij als Tottenham speelden mooi aanvallend voetbal, maar het was Tottenham dat na rust het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde. Atouba sneed vanop links naar binnen en ging het strafschopgebied in, vooraleer hij een krachtig schot in de verste hoek voorbij Given wist te plaatsen. Het laatste seizoen van Sir Bobby Robson bij Newcastle is niet goed van start gegaan.

Everton was vorig weekend ook het seizoen niet al te best gestart. De nederlaag tegen Arsenal werd echter vlug vergeten na een overtuigende overwinning tegen Crystal Palace. Palace nam eerst nog de leiding via Mark Hudson, die na goed werk van Routledge zijn voorzet binnenkopte. Even later gaf Palace-keeper Speroni echter een ongelooflijk domme penalty weg, en Gravesen maakte gelijk vanop de stip. In de 62ste minuut was het opnieuw Gravesen die met een prachtig schot van buiten het strafschopgebied de 2-1 op het bord zette. Naysmith kreeg even later nog een tweede gele kaart, maar met tien man lukte het Everton toch nog om een derde doelpunt te maken. Acht minuten voor tijd was het Gravesen die Bent met een prachtige pass op weg naar doel stuurde, en die knalde de bal voorbij een kansloze Speroni.

De Bolton Wanderers hadden een prachtige overwinning op zak en trokken zo naar Craven Cottage, waar Fulham voor het eerst in twee jaar opnieuw een thuismatch speelde. Dat was niet de enige reden tot feesten voor de Fulham-supporters: Bolton had geen antwoord tegen de twee doelpunten van Andy Cole, vooral omdat Claus Jensen en Bouba Diop zo dominant waren in het middenveld voor de Cottagers. Misschien had het optreden van voorzitter Al Fayed voor de wedstrijd Fulham wel geluk gebracht!

Ten laatste was er ook nog de wedstrijd tussen West Bromwich Albion, net gepromoveerd naar de Premier League, en Aston Villa, dat nog sterker dan vorig seizoen willen doen en zich kwalificeren voor Europees voetbal. Mellberg kon al na vier minuten Villa op voorsprong brengen, toen hij de vrije trap van Hitszlsperger binnenkopte. De gelijkmaker was bijna identiek: de vrije trap van Greening werd binnengekopt door Clement. Veel Villains-supporters zullen denken dat ze de wedstrijd toch moesten gewonnen hebben, want een andere kopbal van Mellberg werd van de lijn gered, maar volgens de Villa spelers was de bal al over de lijn voor hij werd weggetrapt. De derby eindigde echter gewoon in een gelijkspel.