Het Europees rapport: UEFA-ranking

Het Europees rapport: UEFA-ranking
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Hoe zit dat nu met die verdomde UEFA-ranking waarover vaak sprake is. Gisteren berichtte Voetbalkrant nog dat België gouden zaken kon doen. Met de prestaties die de voorbije twee dagen geleverd werden, zou je kunnen zeggen dat dit niet gebeurd is. Maar ondanks alle kommer en kwel is er een klein wonder gebeurd.

België is door het gelijke spel van Club tegen Zaragoza opgeklommen naar de negende stek met evenveel punten als Schotland: 31.750. Die negende stek zou in het seizoen 2006-2007 een rechtstreekse plaats in de Champions League opleveren voor de landskampioen. Maar wie staat nu 9de en wie nu 10de want dat maakt een groot verschil.

We zijn gaan opzoeken wat UEFA zegt bij gelijke punten. Er staat in de statuten te lezen dat de UEFA in dat geval een beslissing zal nemen maar daarbij rekening houdt met de coëfficiënt van het meest recente jaar. Dat wil zeggen dat België die negende plaats zal krijgen omdat Schotland maar 4.750 haalde. Trouwens alle Schotse ploegen zijn ook al uitgeschakeld.

Maar juich niet te vroeg. Fenerbahçe kan nog roet in het eten gooien. Turkije volgt op slechts 1.834. We moeten hopen op een zware loting voor de Turken zodat ze niet winnen noch doorstoten. Ze moeten wel nog minstens 4 keer winnen om België alsnog van de negende plaats te stoten.

Moest België wegzakken naar de tiende plek, dan is dat nog niet zo'n ramp. De tiende in de ranglijst heeft immers nog steeds een kans op een rechtstreekse deelnemer aan de Champions League. Dan moet de Champions League – winnaar van het jaar voorheen zich wel rechtstreeks kwalificeren via de eigen competitie.

Club Brugge doet alvast een goede zaak in de teamranking met 10.021 punten. Dat is een mooi gemiddelde ondanks alles. Standard haalt 7.021 wat hen op weg kan zetten naar meer Europees succes als ze Europees voetbal halen. SK Beveren haalt 5.021 waarvan ze wellicht niet zullen genieten gezien de kans om opnieuw Europees voetbal te halen erg klein is en Anderlecht is ook al met 5.021 bezig geweest vooral zichzelf te ondermijnen en het zou wel eens erg lastig kunnen worden volgend jaar. 

Conclusie: 85% kans dat in de  volgende jaargang van de Jupiler League zal gespeeld worden om een rechtstreeks ticketje voor de Champions League. Begrijpen wie begrijpen kan...


Lees ook de andere delen van het Europees Rapport
Het Europees rapport: UEFA-ranking =>
Het Europees rapport: RSC Anderlecht =>
Het Europees rapport: Club Brugge =>
Het Europees rapport: SK Beveren  =>
Het Europees rapport: Standard Luik =>
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties