VT4 en KanaalTwee brengen Confederations Cup

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
VT4 en KanaalTwee brengen Confederations Cup
Foto: © SC

Vanaf 15 juni 2005 vindt in Duitsland de zevende editie plaats van de Confederations Cup. Dit internationale voetbaltoernooi wordt algemeen beschouwd als de generale repetitie voor het WK Voetbal 2006. Dit voorbereidend toernooi ontstond 13 jaar geleden als de Fahd Cup, maar is intussen uitgegroeid tot een volwaardige FIFA-organisatie. De Confederations Cup wordt tevens beschouwd als de ultieme test voor de organisator van het WK, in dit geval Duitsland, zowel op sportief als organisatorisch vlak.

Het Festival van de Kampioenen
De Confederations Cup wordt ook wel het ‘Festival der Kampioenen’ genoemd en dat heeft alles te maken met de 8 nationale teams die aantreden : de 5 continentale kampioenen – Australië, Japan, Tunesië, Mexico en Griekenland - , Olympisch kampioen Argentinië, regerend Wereldkampioen Brazilië en gastland Duitsland.

De 8 deelnemende landen worden in twee groepen verdeeld:

GROEP A
  • Duitsland (met onder andere : Kahn, Ballack, Deisler en Klose)
  • Australië (met onder andere : Skoko, Kewell, Thompson en Viduka)
  • Argentinië (met onder andere : Riquelme, Solari, Crespo en Saviola)
  • Tunesië (met onder andere : Trabelsi, Bouazizi, Ben Achour en Jaziri)
GROEP B
  • Brazilië (met onder andere : Kakà, Adriano, Ronaldinho en Ronaldo)
  • Griekenland (met onder andere : Zagorakis, Charisteas, Dellas en Nikopolidis)
  • Japan (met onder andere : Nakata, Ono, Suzuki en Takahara)
  • Mexico (met onder andere : Blanco, Pardo, Carmona en Marquez)
Precies één jaar voor het WK is de Confederations Cup dé barometer bij uitstek om te meten hoever de grootste favorieten staan voor dat WK. Spektakel gegarandeerd want de beste landen uit het wereldvoetbal treden in Duitsland aan met hun sterspelers. Duitsland wil de Cup absoluut winnen, de Braziliaanse bondscoach heeft gezegd dat de Ronaldinhos, de Kakas en de Ronaldos niet met vakantie mogen en Argentinië komt ook met al zijn toppers… De wereldkampioen is er, de Europese kampioen, de Olympische kampioen en de kampioenen van alle continenten...

Er wordt al eens smalend gepraat over de Confederations Cup, maar het zou vrij pretentieus zijn om deze affiche niet interessant te vinden. Hoe vaak zie je de Brazilianen en de Argentijnen? Behalve op een WK dus bijna nooit. De sterren van die teams ontmoeten elkaar bijvoorbeeld in clubverband in de Champions League, maar slechts zelden met de nationale elftallen. In juni kan je ze minstens drie keer zien en als ze de finale spelen vijf keer… Een niet te missen evenement dus voor de voetballiefhebber...

Precies omdat de sportieve waarde en de uitstraling van de Confederations Cup almaar toeneemt, zal dit evenement voor het eerst integraal en live te volgen zijn op de Vlaamse televisie, via VT4 en KANAALTWEE.

16 wedstrijden
8 deelnemende landen
5 WK-stadions
met de trouwe ingrediënten van voetbal: verdriet, vreugde, spanning en adrenaline!
en de kans om een pak nieuwe sterren te leren kennen …

De samenwerking tussen KANAALTWEE en VT4
Niet alleen is de Confederations Cup voor het eerst te zien op het Vlaamse scherm…..ook de manier waarop dat zal gebeuren is een primeur. De twee gedoodverfde concurrenten, VT4 en KANAALTWEE, verenigen immers hun krachten om dit Festival van de Kampioenen optimaal op de buis te brengen.

Wim Jansen, algemeen directeur SBS Belgium, is zeer tevreden over deze unieke samenwerking tussen beide commerciële zenders. "Deze samenwerking biedt een unieke opportuniteit voor adverteerders om toegang te krijgen tot een sportaanbod dat voordien niet beschikbaar was. Het feit dat beide zenders concurrenten zijn, staat niet in de weg dat we nu samen kunnen werken aan een sterk sportaanbod.”

“Een unieke kans en een perfecte voorbereiding voor het WK2006”, zo omschrijft ook Ricus Jansegers de samenwerking tussen VT4 en KANAALTWEE. “Ook voor beide zenders is de Confederations Cup een algemene repetitie voor het WK 2006. We kunnen op diverse terreinen onze samenwerking in de praktijk brengen en daar de nodige lessen uit trekken in de aanloop naar het WK.”, aldus Jo Nachtergaele.

De partijen zelf zijn evenredig verdeeld tussen KANAALTWEE en VT4 en de beide zenders verzorgen hun eigen redactionele omkadering. “KANAALTWEE heeft intussen al een pak live-ervaring op voetbalvlak en de zender kan zich bovendien beroepen op de know-how en de intussen goed ingeburgerde sportverslaggeving van de VMMa-sportredactie”, zegt Jo Nachtergaele. “Voor VT4 is de Confederations Cup van erg groot belang. Wij willen immers niet alleen op een aantrekkelijke manier een hoogstaand tornooi coveren, maar maken van deze unieke gelegenheid ook volop gebruik om nog meer expertise op te doen in het vooruitzicht van de Wereldbeker 2006. Op die manier kunnen we de Vlaamse voetballiefhebber vele uren kijkplezier garanderen.” , zegt Ricus Jansegers. “De sterspelers die elkaar voornamelijk ontmoeten in clubverband, krijgen nu de unieke gelegenheid om zich met hun eigen nationale elftal voor te bereiden op het WK 2006. En dankzij VT4 en KANAALTWEE kan nu ook de voetballiefhebber thuis zijn pronostiek voor het WK opstellen”, aldus Ricus Jansegers.

Op productioneel vlak werken we samen en vanaf 4 juni loopt op beide zenders ook een gemeenschappelijke campagne om de Confederations Cup aan te kondigen. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke website en werden ook de adverteerders samen benaderd. De Confederations Cup wordt aldus op diverse vlakken een primeur voor het Vlaamse scherm….of “hoe het voetbal soms onverwachte banden kan smeden”, zegt Jo Nachtergaele.

Het uitzendschema

DAG UUR RONDE WEDSTRIJD ZENDER
  • woensdag 15 juni 2005 18u00 voorronde Argentinië - Tunesië KANAALTWEE
  • woensdag 15 juni 2005 20u45 voorronde Duitsland - Australië KANAALTWEE
  • donderdag 16 juni 2005 18u00 voorronde Japan - Mexico VT4
  • donderdag 16 juni 2005 20u45 voorronde Brazilië - Griekenland VT4
  • zaterdag 18 juni 2005 18u00 voorronde Tunesië - Duitsland KANAALTWEE
  • zaterdag 18 juni 2005 20u45 voorronde Australië - Argentinië KANAALTWEE
  • zondag 19 juni 2005 18u00 voorronde Mexico – Brazilië VT4
  • zondag 19 juni 2005 20u45 voorronde Griekenland - Japan VT4
  • dinsdag 21 juni 2005 18u00 voorronde Australië – Tunesië VT4
  • dinsdag 21 juni 2005 20u45 voorronde Argentinië - Duitsland VT4
  • woensdag 22 juni 2005 18u00 voorronde Griekenland - Mexico KANAALTWEE
  • woensdag 22 juni 2005 20u45 voorronde Japan - Brazilië KANAALTWEE
  • zaterdag 25 juni 2005 18u00 halve finale 1° A - 2° B KANAALTWEE
  • zondag 26 juni 2005 18u00 halve finale 1° B - 2° A VT4
  • woensdag 29 juni 2005 18u00 kleine finale verliezers halve finales VT4
  • woensdag 29 juni 2005 20u45 finale winnaars halve finales KANAALTWEE
FIFA Confederations Cup 2005
Op KANAALTWEE in ‘Goal! LIVE’
De LIVE-verslaggeving van KANAALTWEE rond de FIFA Confederations Cup zal vanaf 15 juni 2005 onder de vertrouwde ‘Goal! LIVE’-vlag gebracht worden. ‘Goal! LIVE’ biedt de kijker een door de wol geverfd format, op maat van de liefhebber, met name de uitzendingen van de Rode Duivels-matchen zijn de norm voor Vlaanderen. Voor de Confederations Cup legt KANAALTWEE dezelfde accenten : een meeslepende opbouw met goeie reportages, een blik in de keuken van het voetbal, geen nonsens, degelijke en soms gedurfde analyses, beklijvende beelden en altijd 100% voorrang aan de spelers, het spel en de bal.

Technisch is het de generale repetitie voor het FIFA WK van 2006. Inhoudelijk niet helemaal.
Want met of zonder de Rode Duivels maakt een zeer grote verschil…

De Finale van de Confederations Cup op 29 juni is voor KANAALTWEE en de VMMasportredactie de éénendertigste ‘Goal! LIVE’ van het voetbalseizoen 2004-2005.

31 uitzendingen, 38 wedstrijden.
Op 2 juli komt daar nog de Finale van het FIFA WK voor beloften bij. Deze wedstrijd - waarbij de meeste talentscouts en makelaars in de tribune zitten - krijgt de Vlaamse voetbalfanaat voor het eerst op de buis.

Studiopresentatie :
Bart Raes en Robin Janssens… twee ‘spitsen’ met elk een heel eigen stijl. Afwisselend nemen ze de presentatie van ‘Goal ! LIVE’ voor hun rekening en zetten ze zich met hart en ziel in om de match in de beste omstandigheden bij de kijker te brengen.

Commentatoren:
‘Coach’ Dirk Deferme is bijzonder trots op zijn ijzersterk middenveld van commentatoren.

Stefan Van Loock
Hij bijt de spits af als commentator van de Confederations Cup en becommentarieert de match Argentinië – Tunesië op 15 juni. Maar ook op 25 juni staat hij volledig opgewarmd klaar voor het commentaar bij de eerste Halve Finale.

Wilfried Mostinckx
Hij staat eveneens aan de aftrap op 15 juni, maar dan voor de tweede wedstrijd : Duitsland – Australië. Bovendien heeft hij de eer om ook het commentaar bij de Finale op 29 juni voor zijn rekening te nemen.

Peter Morren
Op 18 juni neemt Tunesië het op tegen Duitsland en dan wordt Peter Morren voor het eerst als commentator opgesteld. Zijn tweede match wordt Griekenland – Mexico op 22 juni.

Jan Dewijngaert
Jan levert op 18 juni commentaar bij de wedstrijd Australië – Argentinië.
en … af en toe speelt ‘trainer’ Dirk Deferme ook zelf nog wel eens mee als commentator. Hij komt aan de aftrap voor de wedstrijd Japan – Brazilië.

Studiogasten:
Specifiek voor de Confederations Cup heeft KANAALTWEE ook nog de radste tong met de mooiste verhalen én de beste voetbalanalist in de studio : Jan Wauters en Wim Deconinck.

Op VT4 in ‘Confederations Cup : Het festival der kampioenen’
Naast de kwantiteit is de kwaliteit van minstens even groot belang. Deze gouden stelregel is van toepassing wanneer we praten over voetbal op VT4. Onze zender was in maart 1995 nog geen twee maanden oud, toen de legendarische Rik De Saedeleer vanuit Sevilla voor ons live-verslag uitbracht van de wedstrijd Spanje-België, een kwalificatie-interland in de voorronde van het EK ’96. Er zouden nog voetbal-thrillers volgen, zoals de barragewedstrijd Ierland-België, die de Rode Duivels in staat zou stellen om naar het WK in Frankrijk te trekken.

Wedstrijden die bij ons op het scherm kwamen, kende steevast een happy end. Ofwel resulteerden ze in een overwinning, ofwel in een kwalificatie. Wanneer Belgische clubs vernamen dat wij de rechten op hun wedstrijd verworven hadden, sliepen ze meestal een pak geruster. We hebben die reputatie overigens jarenlang kunnen volhouden en een groot deel van de tientallen internationale wedstrijden die bij ons op de buis kwamen, liepen goed af. VT4 was in de tweede helft van de jaren negentig trouwens de eerste zender die actief op zoek ging naar spectaculaire buitenlandse competities. Drie seizoenen lang brachten wij wekelijks het programma ‘Premier League’, een fascinerende uitzending met een samenvatting van alle topmatchen uit de Engelse competitie, aangevuld met originele, eigen reportages. En als toetje aan het eind van elk seizoen de Cup Final, de meest tot de verbeelding sprekende bekerfinale ter wereld.
De jongste jaren hebben we ons toegespitst op de voorrondes van de Champions League en de uitwedstrijden van de Belgische ploegen die uitkomen in de UEFA Cup. Om maar te zeggen dat we zeker en vast niet onbeslagen op het ijs komen. En dat zal de voetbalkijker wel merken tijdens de uitzendingen van de Confederations Cup. Voor ons zijn dit belangrijke matchen die we dan ook met de gebruikelijke kwaliteitszorg zullen omringen. In de eerste plaats door een zeer professionele verslaggeving.

Met Carlo Wilmots en Luc Van Doorselaer beschikken wij over twee zeer ervaren commentatoren, die allebei een indrukwekkend palmares van internationale verslaggeving kunnen voorleggen. Hun deskundig commentaar wordt zowel door de echte voetbalspecialisten als door de minder fanatieke sportliefhebber gewaardeerd. Uiteraard wordt er ook een omkaderingsprogramma in onze VT4-studio’s voorzien. Net zoals we dat de jongste jaren gewoon zijn, zullen analisten van het hoogste niveau en andere rasechte voetbalspecialisten zich van hun beste kant laten zien. Presentator Luk Alloo leidt de geanimeerde gesprekken in goede banen en zorgt zelf ook nog voor interessante, omkaderende reportages.

Studiopresentatie:
De wedstrijden die op VT4 worden uitgezonden zullen ingekleed worden met een uitgebreid studiogebeuren. Luk Alloo zal, samen met twee studiogasten, de wedstrijden voorzien van analyse en commentaar. Korte reportages en leuke beeldfragmenten luisteren het geheel op. Ook voor de sfeer in de studio zal worden gezorgd. Want tijdens de belangrijkste matchen zal een samengesteld publiek van de twee wedijverende landen de wedstrijd live in de studio volgen.

Luk Alloo verzorgde voor VT4 vanuit de studio reeds verschillende kwalificatiewedstrijden en presenteerde ook het sportmagazine ‘Kort op de bal’.

Commentatoren:
Luc van Doorslaer werkt sinds 1993 als freelance voetbaljournalist voor de VRT-televisie. Hij stond in voor de live interviews bij de Rode Duivels tijdens de eindrondes van het WK 1998, Euro 2000 en het WK 2002. Op het voorbije EK 2004 verzorgde hij dagelijks de reportage 'het stuk van Luc' vanuit Portugal. Hij was de laatste jaren ook de vaste interviewer bij de Belgische ploegen tijdens hun Champions League-campagne. Als commentator heeft hij ruime ervaring met Champions League-wedstrijden voor de VRT. Bovendien is hij ook commentator voor het buitenlands voetbal bij Canal+. Voor VT4 verzorgde hij dit seizoen het live commentaar bij de Europese wedstrijden Bochum-Standard en Austria Wien - Club Brugge.

Luc geeft commentaar bij volgende matchen uit de Confederations Cup : Brazilië – Griekenland (16 juni), Griekenland – Japan (19 juni), Australië – Tunesië (ruime samenvatting op 21 juni, aansluitend op de wedstrijd Argentinië – Duitsland) en de Halve Finale (26 juni).

Carlo Wilmots is sinds 1997 aan de slag als freelance sportjournalist. Sindsdien werkt hij voor VT4, Canal+, VRT en Eurosport. Hij leverde ook commentaar op het WK 2002 en bij enkele Champions League-wedstrijden. Voor VT4 verzorgde hij recentelijk de match Egypte-België. Carlo geeft commentaar bij volgende matchen uit de Confederations Cup : Japan – Mexico (16 juni), Mexico – Brazilië (19 juni), Argentinië – Duitsland (21 juni) en de Troosting (29 juni).
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Confederations Cup

Nieuwste reacties