De trainers in eerste klasse

Bart Hermans
| 0 reacties
De trainers in eerste klasse
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie is waar trainer volgend seizoen? Bij veertien clubs bestaat geen of amper nog twijfel. Vier clubs kennen de naam van hun coach voor komend jaar nog niet. Daarbij ook Genk, waar vandaag met Vandereycken wordt gepraat over de toekomst. Een toekomst met Broos als nieuwe trainer, beweren diverse bronnen. Drie ploegen hebben nog helemaal geen trainer: Standard, La Louvière en Brussels.

Een overzichtje:

zeker

Anderlecht

Trainer Franky Vercauteren ondertekende een contract dat hem aan de club verbindt tot 2007 (met een optie voor een extra jaar). Paars-wit maakte daarmee duidelijk door te willen gaan met de coach die de touwtjes in handen nam toen Hugo Broos dit seizoen de bons kreeg.

Lokeren

Vorige week stelde een ambitieuze voorzitter Lambrecht met Slavoljub Muslin zijn nieuwe trainer voor. Muslin is een onbekende in het Belgische voetbal. Hij speelde bij het vermaarde Rode Ster Belgrado en was coach van onder meer Bordeaux, Casablanca, Rode Ster en Metallurg Donetsk.

Lierse

Na de monsterzege (7-0) tegen La Louvière hielp Paul Put alle insinuaties over een mogelijk vertrek uit de wereld. "Ik blijf ook komend seizoen op het Lisp", luidde het. Hij werd even aan Lokeren en Roda JC gekoppeld, maar beide clubs hebben ondertussen een nieuwe trainer. Lokeren met Muslin en Roda JC met Huub Stevens.

Germinal Beerschot

Marc Brys is na zijn heldendaden in de Beker van België ook zeker van een verlengd verblijf bij zijn club. Toen hij dit seizoen even ter discussie kwam te staan en het woord 'ontslag' viel op het Kiel, werd hem prompt een contractverlenging aangeboden.

Cercle Brugge

De minst besproken trainer in eerste klasse lijkt zonder kleerscheuren aan zijn tweede seizoen bij Cercle te kunnen beginnen. Harm van Veldhoven heeft nog een contract voor één seizoen en niets wijst erop dat hij dat niet zal uitdienen.

Sint-Truiden

Half maart al werd bekend dat Herman Vermeulen komend seizoen de nieuwe trainer wordt. Vermeulen sloot het seizoen af bij Oostende en maakte daar, ondanks het feit dat hij de degradatie niet kon afwenden, veel indruk.

Beveren

Herman Helleputte werd bedankt voor bewezen diensten, de Fransman Vincent Dufour neemt over en wordt tevens technisch directeur van de Franse enclave in eerste klasse. Theo Custers mocht geen keeperstrainer meer zijn en vertrekt, de voltallige medische staf werd ontslagen.

Zulte-Waregem

Coach Francky Dury geldt als een fenomeen bij de fusieclub en blijft dat ook. Tien jaar geleden was hij al bij Zultse aan de slag, toen nog in vierde klasse. Hij maakte de hele opgang naar eerste mee en ziet zichzelf graag uitgroeien tot de 'Guy Roux' van de club.

Roeselare

Ook Dennis van Wijk lijkt zich weinig zorgen te moeten maken over volgend seizoen. Hij blijft gewoon trainer bij de kersverse eersteklasser.

 

Onder voorbehoud

Club Brugge

Trond Sollied heeft een contract tot het einde van volgend seizoen, maar daarmee is niet gezegd dat hij blijft. De Noor werd eerder al gelinkt aan Panathinaikos en Standard. Sinds deze week zou ook Olympiakos geïnteresseerd zijn. Vraag is echter of iemand bereid is om de afkoopsom (naar verluidt 400.000 euro) te betalen. Zo niet blijft de Noor wellicht gewoon bij blauw-zwart.

 

Charleroi

Jacky Mathyssen lijkt na een schitterend seizoen gebeiteld te zitten als trainer van de Carolo's. Slechts als hij zelf kiest om andere oorden op te zoeken zal daar iets aan veranderen. Mathyssen wordt genoemd bij Genk, maar zijn komst naar de Belgische nummer drie lijkt onwaarschijnlijk.

AA Gent

Georges Leekens ligt nog drie jaar onder contract bij de Buffalo's. Met het oog op de komst van het Arteveldestadion (tegen het begin van het seizoen 2006-2007) wil AA Gent doorgaan met de trainer. Al ben je met Leekens natuurlijk nooit zeker.

Westerlo

Veel zal afhangen van wat er bij Club Brugge gebeurt. Blijft alles zoals het is, dan begint Jan Ceulemans aan zijn zevende seizoen bij Westerlo. Zo niet zou de Caje wel eens naar Club kunnen verhuizen. Hij is een potentiële opvolger van Sollied.

Moeskroen

De situatie bij Moeskroen is heel troebel nu voorzitter Detremmerie zich heeft teruggetrokken, maar de bedoeling is om door te gaan met trainer Geert Broeckaert. Dat wordt allicht een van de komende dagen bekrachtigd en dan kan ook deze club zich bij de categorie 'zeker' rekenen.

Hoogst Onzeker

Racing Genk

Ofwel vandaag, ofwel morgen wordt gepraat met coach René Vandereycken. Volgens verschillende bronnen niet meer dan een formaliteit. Er zou immers al een princiepsakkoord zijn met Hugo Broos. Behalve die laatste werden ook al Charleroi-coach Mathyssen en ex-Wolven-trainer Albert Cartier genoemd.

Standard

Sinds Dominique D'Onofrio zijn vertrek aankondigde, is men op zoek naar een opvolger. De eerste naam die werd genoemd is die van Eric Gerets, maar die is sinds gisteren van Galatasaray. Andere namen: Sollied, Wilmots, Remy (Caen), Cartier en Lazslo Bolöni (Nancy, Sporting Lissabon, Rennes).

La Louvière

Albert Cartier maakte een opmerkelijk debuutseizoen door bij La Louvière, maar hij wil niet blijven en wordt bij verscheidene clubs genoemd. Mogelijk trekt de Fransman in het kielzog van ex-Wolven-manager Stéphane Pauwels naar degradant Bergen. In La Louvière is het windstil.

FC Brussels

Robert Waseige blijft niet. Voorzitter Vermeersch worstelt zich door de vele sollicitatiebrieven. Vaak genoemde namen zijn Johan Boskamp, Franky Van der Elst en de onvermijdelijke Cartier. "Maar de eerstkomende dagen moet nog geen uitsluitsel worden verwacht", meldde Vermeersch gisteren.

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties