BK Häcken blijft verbazen

Nils Vanbellingen

BK Häcken heeft de laatste wedstrijd van de elfde speeldag in de Zweedse Allsvenskan gewonnen. Het klopte IFK Göteborg in de prestigieuze derby met 3-1. Daarmee staat de nieuwkomer op de tweede plaats in de rangschikking.

Bij IFK Göteborg begon steraanvaller Peter Ijeh op de bank. De spits is - net zoals zijn ploeg - al een aantal weken het onderwerp van een onderzoek naar belastingontduiking, en zou daardoor niet lekker in zijn vel zitten. Bij Häcken begon Dulee Johnson wel aan de wedstrijd. De Liberiaan was een tijdje geleden opgepakt vanwege dronkenschap achter het stuur en werd bijgevolg door het clubbestuur uit de selectie gezet. De schorsing werd voor deze wedstrijd echter opgeheven, en Johnson bedankte meteen met een sterke prestatie en een doelpunt: "Het was mijn beste match ooit", aldus de middenvelder.

Het was nochtans Göteborg dat op voorsprong klom: na twaalf minuten werkte Fredrik Risp een corner over de lijn. Häcken drukte Göteborg daarna terug, maar kwam niet tot echte kansen. Die kwamen er echter wel na de rust: in de 55e minuut knalde Eirik Dybendal vanop afstand de gelijkmaker binnen. Doelman Bengt Andersson ging niet vrijuit. Häcken bleef drukken en vijf minuten later stond de nieuwkomer zowaar op voorsprong: na een scrimmage belandde de bal tegen de paal, waarna Jonas Henriksson maar over de doellijn te duwen had. En Häcken bleef doorgaan: twintig minuten voor tijd week een schot van Dulee Johnson af op een verdediger en verdween in doel. Daarna werd Fredrik Risp nog uitgesloten en trapte Dioh Williams, naar verludt in de interesse van Anderlecht, een strafschop op Göteborg-keeper Andersson. Een verdiende overwinning voor Häcken dus, dat door de Allsvenskan blijft razen en na Djurgården de tweede plaats bestrijkt.