Intertoto: Marseille en Hamburg gaan Europa in

Kristof Blomme

Marseille, Hamburg en Lens hebben zich geplaatst voor de Uefa-Cup. Ze wonnen hun finales in de Intertoto van respectievelijk Deportivo, Valencia en Cluj.

Marseille - Deportivo 5-1

Olympique Marseille stond voor een aartsmoeilijke opdracht. Bij Deportivo werd namelijk met 2-0 verloren. Na vier minuten laaide de hoop echter alweer op bij de Fransen. Een harde vrije trap van Taiwo werd door Molina onvoldoende verwerkt waardoor Ribery kon scoren. Binnen de eerste tien minuten stelde Deportivo alweer gelijk. Verdediger Andrade knalde de bal hard tegen de touwen. De woelige beginfase was nog niet voorbij. Na een opstootje tussen Ribery en Duscher werden beide spelers door Ivanov met rood van het veld gestuurd. Beide ploegen moesten dus nog 80 minuten met 10 man verder.

Halweg de tweede helft tekende Meite voor het tweede thuisdoelpunt. Een kwartier voor tijd werd bij de bezoekers ook Capdevilla met een tweede gele kaart van het veld gestuurd.  Toen ook nog Munitis na een drieste tackle gekwetst uitviel en de wissels al waren opgebruikt moest Depor nog met acht man verder. Na vijf minuten kwam Munitis als paralympics toch nog op het veld. In een dramatisch slot tekende Niang met twee treffers het doodvonnis van de Spanjaarden. Ook Oruma kon in blessuretijd nog z'n doelpuntje meepikken. Andres Mendoza speelde de volledige partij.

Valencia - Hamburg 0-0

Hamburg had op eigen veld met het kleinste verschil gewonnen van Valencia. Barbarez tekende in die match voor het enige doelpunt. Valencia begon goed aan de terugwedstrijd. Rufete trapte op doel, maar goalie Wächter pareerde. Na een kwartier mocht nieuwkomer Kluivert op doel koppen. Pech echter voor de Nederlander want zijn inzet strandde op de lat. Nadien kwamen er nog amper kansen. Hamburg dacht vooral aan verdedigen terwijl de Spanjaarden niet beter leken te kunnen.

Halfweg de tweede helft kreeg Baraja een goeie mogelijkheid. Ook hij wist niet af te werken. Hamburg werd, naarmate de tijd vorderde, ook gevaarlijker. Van der Vaart en Lauth misten de kansen. In de laatste minuut was het bijna toch raak voor de thuisploeg. Een goed schot van Vicente werd door Wächter schitterend gepakt. Hamburg, waar Mpenza en Van Buyten 90 minuten op het veld stonden, stoot op die manier dus toch door naar de Uefa-Cup.

Lens - Cluj 3-1

Lens had in Roemenië al een goeie uitgangspositie veroverd. De ploeg van Aruna had bij Cluj namelijk al 1-1 gelijk gespeeld. Het duurde zo'n 40 minuten voor de Fransen ook in deze wedstrijd op voorsprong konden klimmen. Het was verdediger Hilton die voor het openingsdoelpunt zorgde. Een kwartier voor tijd zorgde Coulibaly, een andere verdediger, voor de beslissing door het tweede doelpunt aan te tekenen. Een minuut later werd het zelfs nog 3-0. Cousin miste niet vanop de stip. In de slotminuut kon speler-trainer Dorinel Munteanu, ex-Cercle Brugge, de eer nog redden voor zijn team. Lens, met Aruna de volledige match op het veld, speelt dus ook in de Uefa-Cup dit seizoen.