Analyse Standard lacht, Beerschot weent

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Standard lacht, Beerschot weent
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Standard  is de grote winnaar van de 11de speeldag in de Jupiler League. Door het gelijkspel in de topper tussen aartsrivalen Anderlecht en Club Brugge lopen de Rouches verder uit op de titelconcurrenten. De Luikenaars kenden tot op heden al wel veel geluk. Het geluk van de kampioen? Aan de andere kant van het klassement is ‘Antwerpen’ de grote verliezer. Germinal Beerschot verloor in het eigen Olmypisch stadion beschamend van FC Brussels terwijl Lierse onderuit ging op Tivoli waar de eerste zege van La Louvière gevierd werd.
 
Het zwaartepunt van de voorbije speeldag lag helemaal op het einde van het weekend. De vertoning gisteren in het Constant van den Stockstadion was meer dan het wachten waard. Paars-wit, voor de gelegenheid in het zwart, en blauw-zwart, in het lichtblauw, maakten er een, vooral na de koffie, zeer aangename topper van. Op het scherpst van de snee, maar zonder ongeoorloofde uitspatting die de toppers van de voorbije jaren te veel hadden gekruid. Beide ploegen komen niet ver met het gelijkspel, maar vooral voor de West-Vlamingen moet deze prestatie een serieuze mentale boost geven.
 
Standard speelt voorlopig de rol van de derde hond. De Rouches kenden dit seizoen al meer geluk dan in de 21 voorbije jaargangen waarin het al van de titel droomt. Vraag is of ze hun geluk al niet hebben opgebruikt en hoe spelers en supporters gaan reageren na één of meerdere tegenslagen in de competitie.  Veranderen de supporters opnieuw in een oncontroleerbare meute en kunnen de spelers hun frustraties dan bedwingen. Zelfs nu ze de beste van de klas zijn, hebben enkelen het daar al moeilijk mee. Dat het hier om kapitein Sergio Conceicao en ervaren rat Philippe Léonard gaat, pleit niet in het voordeel van Standard.
 
Onder de Champions League-plaatsen laten revelaties Westerlo en Zulte-Waregem het een beetje afweten. De Kempenaars troffen met Lokeren wel een ploeg die in een opwaartse spiraal zit, maar ze hadden het vooral aan zichzelf, met name aan Jaja Coelho, te danken dat de drie punten niet in Het Kuipke bleven. Ook Zulte-Waregem moet de hand in eigen boezem steken. De West-Vlamingen kregen kans op kans om de score te openen maar de afwerking liet het afweten. Sint-Truiden toonde zich efficiënt op de counter en bezorgde Essevee een blamage. Uitblinker Ilija Stolica vond eindelijk de weg naar doel en krikte zijn doelpuntenaantal op van twee naar vijf stuks. De Kanaries staan plots in de linkerkolom en lijken, voorlopig althans, bevrijd van degradatiezorgen.
 
Die zorgen worden alsmaar groter voor Lierse en Germinal Beerschot. Beide ploegen kwamen enorm zwak voor de dag tegen respectievelijk La Louvière en Brussels.  Voor de wolven op Tivoli was het nog maar de eerste overwinning van het seizoen. Net nadat Gilbert Bodart het sportieve roer overnam. De voormalige doelman van Standard en de Rode Duivels wil de stelling dat een trainerswissel niet effectief is proberen te doorbreken. Een echt test volgt volgende week op Staaien want het niveau van de bezoekende Pallieters was afgelopen weekend bedroevend.
 
Voor Beerschot zijn er ook niet veel betere woorden te vinden om hun prestatie te omschrijven. Er staat gewoon geen ploeg op het veld en ook Jos Daerden slaagt daar, ondanks enkele mooie resultaten in het begin, niet in. Voor Johan Vermeersch, afgelopen week nog het middagmaal afschaffend, en Brussels klaart de hemel wat meer op in deze regenachtige dagen. Dat het dat te danken heeft aan een speler met een naam als Niçoise kan gewoon geen toeval zijn.
 
Racing Genk en AA Gent vinden op hun beurt meer aansluiting met de top van het klassement. De Limburgers, met Hugo Broos op kop, zijn de gretige jongeren hiervoor dankbaar. Met Van Goethem, Remacle en Defour dropte Broos drie jonkies in de ploeg. Vooral Steven Defour lijkt te solliciteren naar een plaatsje in de basiself. Hij toonde een bezitter te zijn van een ongelooflijke actieradius en bovendien bracht hij meer lijn in de Genkse acties.
 
Bij de Buffalo’s was het weeral Mbark Boussoufa, wie anders dan hij, die de match besliste. Beveren speelde een bleke partij en werd overklast in de Oost-Vlaamse derby. Foley en, eindelijk, Datti zorgden vóór de rust voor de doelpunt. Boussoufa zelf bekroonde zijn uitmuntende wedstrijd met een doelpunt in de slotfase. De Marokkaanse Nederlander is van goudwaarde voor de Gentenaars. Met hem erbij kunnen de jongens van Leekens uitdraaien tot een van de revelaties van het seizoen. Zonder hem dreigt de ploeg te hervallen in mindere prestaties.
 
Het belooft nog een leuke competitie te worden op verschillende fronten. De titelkansen van Brugge zijn nog niet verkeken en Standard kan eindelijk nog eens meedoen voor een hoofdprijs. Onder de ‘grote drie’ lijkt het een open strijd te worden met enkele aangenaam voetballende ploegen. De vraag is welke ploeg er als eerste moet afhaken: Zulte-Waregem, Westerlo, AA Gent, Lokeren of Racing Genk? Onderaan zit alles nog heel dicht bij elkaar. Ook daar belooft het nog een heel spannende strijd te worden. De eventuele versterkingen tijdens de winterstop kunnen wel eens een beslissende rol spelen. We kijken er naar uit.  [KV]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties