'In voetbal geldt de wet van de sterkste'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
'In voetbal geldt de wet van de sterkste'
Foto: © SC

Sporting Lokeren won afgelopen weekend nog de streekderby tegen AA Gent en hield Anderlecht op Daknam in bedwang. Woensdagavond spelen de Waaslanders tegen Lierse een inhaalwedstrijd. Bij winst springt de club naar de derde plaats op zeven punten van leider Standard. Arnar Vidarsson, de Ijslandse kapitein, miste nog geen minuut. Deze week blikt hij samen met Voetbalkrant.com terug op het reilen en zeilen in de voetbalwereld.
 
NATIONAAL VOETBAL. Club Brugge speelde afgelopen week met twee gezichten. Het kwam zeer sterk voor de dag tegen Anderlecht en Rapid Wenen. Wat ze zondag echter op de mat brachten tegen revelatie SV Zulte Waregem was ronduit zwak. Gevolg van Europees voetbal, het gevaar van onderschatting of nog altijd de zoektocht naar de ideale ploeg?
 
“Het is een beetje een mengeling van alle factoren. Voor grote wedstrijden is het gemakkelijker om je op te laden. Als je dan na wedstrijden tegen Anderlecht en Rapid in de Champions League op een zondagmiddag moet spelen tegen Zulte Waregem is het niet gemakkelijk. De mindere prestatie is deels het gevolg van de twee grote wedstrijden. Club Brugge is ook nog altijd niet op volle 100%. Ze zijn nog altijd een beetje op zoek naar zichzelf.”

Lichtpunt voor blauw-zwart was Rune Lange. Tien minuten spelen en scoren. Hij lijkt aanspraak te maken op een basisplaats. Balaban of Portillo lijken de meest voor de hand liggende slachtoffers van Langes terugkeer.

“Rune Lange is een heel belangrijke speler voor Club Brugge. Hij is een goede targetspits die ook nog kan scoren. Hij is een speler die aan de ploeg denkt. Bosko Balaban en Javier Portillo zijn spelers die meer op zoek zijn naar eigen roem. Te veel spelers die het eigenbelang nastreven in je ploeg is niet goed. Het lijkt mij dat Portillo zijn plaats gaat kwijt spelen.”
 
“Als Balaban niet wil bijtekenen en kan vertrekken, zal Club hem wel laten gaan als ze er nog wat geld voor kunnen vangen. Hij is eigenlijk niet de grote ster geworden die er van hem verwacht werd. Hij is ook een ander type aanvaller dan ze in Brugge gewoon zijn.”
 
Ondertussen wordt de kloof met de eerste plaatsen wel groter.
 
“Club Brugge zal nog wel terugkomen. Voor de eerste drie plaatsen moet je hen er toch nog altijd bijrekenen hoor. Voor de eerste plaats zal het al wel wat moeilijker worden. Standard speelt niet altijd schitterend voetbal, maar ze blijven toch wel elke keer winnen en staan nog altijd bovenaan. Toch zie ik hen niet de titel pakken. Anderlecht blijft de grootste titelkandidaat. Zij steken er toch wel bovenuit.”
 
Bij Anderlecht gaat het wel niet zo goed met Nenad Jestrovic. Zijn opwarming tegen Club Brugge en rode kaart tegen Liverpool zijn niet het toonbeeld van professionalisme.
 
“Zijn opwarming tegen Club Brugge was inderdaad niet wat je van een prof mag verwachten. Maar zijn rode kaart tegen Liverpool is ronduit belachelijk. Volgens mij riep hij gewoon ‘fuck off, man’. Als je daar in Engeland een rode kaart voor zou moeten trekken, dan staat er na de rust niemand meer op het veld. Het is allemaal een beetje overroepen. Voetbal is ook emotie. Het zijn geen woorden die je aan je kinderen moet leren, maar het is ook niet serieus dat je voor zoiets van het veld moet gestuurd worden.”
 
In de Jupiler League lijkt iedereen van iedereen te kunnen winnen. Cercle Brugge, Moeskroen en La Louvière klimmen alledrie na een desastreuze start terug naar boven. Is er een nivellering  aan de gang in de Belgische competitie?
 
“Het is positief dat er een aantal nieuwe ploegen naar boven komen. De kloof bovenaan, na de vierde-vijfde plaats, is nog wel groot. Al wint Standard regelmatig met veel moeite. Soms zullen ze ook wel eens punten verliezen. Het is goed dat er wat meer spanning in de competitie komt en dat er nieuwe ploegen zoals Zulte Waregem kunnen meestrijden. Met wat geluk kunnen de ‘kleinere’ ploegen nog eens meedoen voor Europees voetbal en misschien zelfs voor de Champions League.”
 
“Ik hoop op verandering. Het is goed voor het voetbal. En wat goed is voor het voetbal is goed voor de supporter. De stadions lopen ook vol. Afgelopen zondag had Zulte Waregem een vol huis tegen Club Brugge. Wij speelde de week ervoor voor een afgeladen vol Daknam tegen Anderlecht.”
 
De jaargang 2005 loopt op zijn einde. Voor de Gouden Schoen lijkt er maar een kandidaat-winnaar: Sergio Conceicao.
 
“Over het hele jaar bekeken is er geen andere speler kandidaat voor de Gouden Schoen. Hij nam eind vorig seizoen Standard al mee op sleeptouw. Hij kende alleen even een minder moment met die gemiste strafschop tegen Oostende. Nu is hij als kapitein de echte leider van Standard. Hij is gewoon de beste buitenlander in de Belgische competitie.”
 
“Voor de ereplaatsen komen er een aantal spelers in aanmerking. Vincent Kompany zal uiteraard hoog eindigen. Maar ook Joao Carlos zie ik het goed doen. Hij komt veel in aanmerking en kan wel eens voor een verrassing zorgen. Het zou goed zijn dat er ook spelers van kleinere ploegen het goed doen in dit referendum.”
 
INTERNATIONAAL VOETBAL. In Engeland zorgt Wigan voor de sensatie in de Premier League. De promovendus is de enige ploeg die een beetje in het spoor van Chelsea kan blijven. Zonder echte sterren of vedetten.
 
“Ik ben onder de indruk van de prestaties die Wigan brengt. Iedereen is wel onder de indruk, hé. Het is een spectaculaire opgang die de club meemaakt. Tien jaar geleden kwam er een nieuwe voorzitter die beloofde er een Premier League-club van te maken. In Engeland hebben de meeste ploegen die naar de hoogste afdeling stijgen het moeilijk. Wigan doet het goed met veel inzet, maar ook met goed voetbal te brengen. Het is schitterend dat een ploeg zonder vedetten zo’n prestatie neerzet. Het is zo’n beetje zoals Zulte Waregem in België.”
 
De vedetten van Chelsea zijn gelukkig niet ongenaakbaar. Na verlies in de Champions League volgde er een nieuwe nederlaag in de eigen competitie. Toch wil de Uefa iets doen aan situaties waarin ploegen op zo’n manier met geld omgaan.
 
“Ik denk dat het zeer moeilijk is om aan die situatie iets te doen. Je kan misschien een maximum vastleggen op aantal spellers die een club aankoopt, maar ik vrees dat we deze situatie moeten accepteren. Als er een goed voorstel komt ben ik er wel voor gewonnen. Het is echter wel zo dat ze nog kunnen verliezen. Anderen hebben kans om tegen hen te winnen. Iedereen gaat er vanuit dat ze de Champions League zullen winnen, maar ze zullen het niet zo gemakkelijk hebben.”
 
In Madrid kennen we een gelijkaardige situatie. De ‘Koninklijke’ kan een nieuwe shirtsponsor vastleggen ter waarde van 100 miljoen euro.
 
“Sponsors komen voor grote ploegen en willen het geld er aan uitgeven om shirtsponsor te worden. Dat geld moeten ze dan toch investeren om goede spelers te kopen en de sterkste ploeg te blijven. Dat is ook wat de sponsor wil. Ook in de voetbalwereld geldt de wet van de jungle. De sterkste overwint.” [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties