Fiorentina vloert Milan

Maarten Vandenabeele

In de Serie A heeft Fiorentina de topper van de speeldag gewonnen. In Firenze werd AC Milan verslagen waardoor de Viola naast de Milanezen komen in de rangschikking, op vijf punten van Juventus.

De thuisploeg klom al na tien minuten op voorsprong langs wie anders dan Luca Toni (foto). De topschutter stond moederziel alleen en knikte in de verste hoek binnen: 1-0. De Rossoneri herstelden het evenwicht en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Na 25 minuten kwamen ze verdiend langszij. Serginho zette voor en Gilardino kende geen genade: 1-1. Tot aan de rust veranderde het scorebord niet meer. In de eerste minuut na rust stond de Milan-afweer, met Nesta in een hoofdrol, nog te slapen en Jorgensen kon profiteren: 2-1. Milan was opnieuw op achtervolgen aangewezen maar kon weinig klaarmaken tegen een versterkte thuisverdediging. Vijf minuten voor tijd leek het toch te lukken, maar het doelpunt van Gilardino werd afgekeurd wegens duwen van de voormalige Parma-spits. Aan de overkant was het even later wel raak: bij een tegenstoot raakte de bal bij Toni en die kopte de bal mooi voorbij Dida: 3-1 en match gespeeld.

Livorno staat verrassend op een Champions League - plaats na een overwinning op Empoli. Morrone (foto) en de onvermijdbare Lucarelli gaven de zege vorm. Thuis slikte de ploeg van Donadoni al geen doelpunt meer sinds 27 augustus.

Ondanks puntenverlies vandaag tegen Ascoli blijft ook Chievo voorin meedraaien. Pellissier bracht de thuisploeg na een kwartier op voorsprong, maar Comotto maakte even voor de pauze gelijk.

Lecce geeft zijn rode lantaarn door aan Cagliari na een mooie 3-0 tegen Siena. Vucinic scoorde na zestien minuten en na de pauze gaven Konan en Cozzolino de zege meer glans. Siena was onbestaande.

Cagliari ging de boot in bij Reggina. Amoruso gaf de thuisploeg een droomstart door na twee minuten de 1-0 binnen te prikken en even voor rust verdubbelde man-van-de-match Cozza vanop de stip de voorsprong. Abeijon gaf halfweg de tweede helft wat hoop aan de Sardiniërs (2-1), maar Paredes stelde de overwinning veilig op tien minuten van het einde. Biondini en Gobbi zorgden er met elk een rood karton voor dat de wedstrijd nog met tien tegen tien eindigde.

Sampdoria was sterker dan Lazio. In de tweede helft werd het verschil gemaakt door Diana en Flachi, die in twee minuten tijd scoorden.

Palermo sleepte nog een punt uit de brand in Treviso. Reginaldo scoorde twee keer in de eerste zes minuten, maar de reactie van de Rosaneri mocht er zijn. Ferri en Brienza zorgden voor de doelpunten: 2-2. [AN]