Analyse Tussenbalans Serie A: AC Fiorentina

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Tussenbalans Serie A: AC Fiorentina
Foto: © SC

Het verschil tussen het Fiorentina van vorig en dat van dit seizoen is enorm. Waar de ploeg vorig jaar halfweg al in de degradatiezone sukkelde, en zelfs een ervaren rat als Dino Zoff de ploeg niet op de rails kreeg, kan er dit seizoen nog heel wat moois gebeuren. Twee mensen hebben daar een enorm aandeel in: trainer Cesare Prandelli en spits Luca Toni.
 
Het was een komen en gaan van spelers in het tussenseizoen: Chiellini, Maresca en Miccoli keerden terug naar Juve, Fiore kwam over van Valencia en Toni ruilde Palermo voor Firenze. Met Montolivo en Pazzini kwamen 2 beloftevolle Italianen de ploeg versterken. Met Frey kocht Fiorentina een uitstekende doelman. Aan het roer kwam een nieuwe kapitein: Cesare Prandelli werd hoofdcoach.
 
Mooie liedjes duren niet lang, maar dat van de Viola nu toch al 4 maanden. Fiorentina serveerde spectaculair voetbal en Luca Toni was een echte doelpuntenmachine. Nog steeds voert de boomlange spits de topschutterslijst aan. Bovendien is hij een onbetwistbare titularis van Lippi’s Italië geworden. In de eerste echte test met de top bleek Inter nog een maatje te groot maar enkele speeldagen later keerde Milan met lege handen terug uit Firenze. Tegen Juventus was Fiorentina op weg naar een verdiend punt maar een laat doelpunt van Camoranesi besliste daar nog anders over. Daarna liet Fiorentina wat van zijn pluimen en kwam Toni niet meer tot scoren maar toch dook de ploeg uit Firenze de winterstop in op een knappe 4e plaats.

Cesare Prandelli (foto) kon de kenners voor het eerst bekoren toen hij Parma onder zijn hoede had. Met Mutu, Adriano en Gilardino in de spits waren de Parmezanen één van de aantrekkelijkste Italiaanse ploegen. Zijn naam werd toen vaak vernoemd als opvolger van Marcello Lippi bij Juventus. Toen de Oude Dame verrassend voor Fabio Capello koos, lag de overstap naar AS Roma voor de hand. Daar hield Prandelli het niet lang uit. Door zware gezondheidsproblemen van zijn vrouw zei Prandelli nog voor de seizoensstart het voetbal voor even vaarwel. Een jaar later was hij er opnieuw klaar voor en voorzitter Della Valle gaf hem de leiding van zijn Fiorentina. Een beslissing die de flamboyante voorzitter zich nog niet beklaagt: Prandelli kreeg intussen al een contractverlenging aangeboden.

Het verhaal van Luca Toni is stilaan bekend. De grote spits is een echte laatbloeier. Hij schuimde de kleinere Italiaanse clubs af, soms zelfs in lagere afdelingen, en is nu bij Fiorentina tot zijn volle ontbolstering gekomen. De 28-jarige aanvaller kan een hele verdediging aan de praat houden en is dodelijk efficiënt. Hij fungeert uitstekend als target-man maar kan ook individueel de boel forceren. Prandelli laat hem vaak als eenmansvoorhoede opdraven waarna de opkomende middenvelders zoals Jorgensen en Fiore kunnen profiteren van zijn hard labeur.



Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties