Het verhaal van de Franse Ligue 1

Philippe Crols

Speeldag 22 dit weekend in de Franse Ligue 1. Daarin deden op zaterdag de topclubs wat van hen verwacht werd. Lille, Lyon, Auxerre en Bordeaux wisten alle drie de drie punten mee te pakken.

Leider Lyon kreeg de eer om deze speeldag te openen. Het wast te gast in Nancy. Dat is een middenmotor. Lyon won, voor de zoveelste keer al dit seizoen. Het werd 0-2. Net na rust scoorde verdediger Caçapa en in de slotfase mocht Fred de eindstand vastleggen. Lyon heeft al veertien punten meer dan eerste achtervolger Bordeaux. Die eerste achtervolger wist zaterdag nochtans ook wel de drie punten mee naar huis te nemen. Slachtoffer van dienst was het ontgoochelende Monaco. Een doelpunt van de Braziliaanse balgoochelaar Denilson, zo'n twintig minuten voor tijd, was genoeg voor de volle buit. En ook de nummer drie uit de Ligue 1 wist te winnen. Auxerre hield tegen Lens de drie punten thuis. Ook hier volstond één doelpunt voor de volle buit. Luyindula was de maker van dat enige doelpunt. De nummer vier, Lille, had een zeer gemakkelijke avond tegen staartploeg Sochaux. Doelpunten van Moussilou, Gygax en Pitau (own goal) zorgden voor een 3-0-eindstand.

Als we verder afzakken naar de middenmoot vinden we Nantes en Nice terug. De nummers dertien en veertien hielden elkaar ook zaterdag in evenwicht, want er werd niet gescoord in hun onderling duel. Het bleef 0-0. Rode lantaarn Ajaccio gooide afgelopen week zijn trainer buiten en dat leek een punt te gaan opleveren in Le Mans, maar in de laatste minuut maakte Carlos een own goal en dus moesten de Corsicanen met nul punten terug naar huis. In de laatste wedstrijd van zaterdag boekte staartploeg Strasbourg een uiterst belangrijke zege. Concurrent Metz werd met 2-1 verslagen. Le Pen en Johansen hadden de thuisploeg aan de rust al een 2-0 voorsprong bezorgd en toen Meniri vlak na rust voor de bezoekers nog rood kreeg leek de match gespeeld. Toch werd het nog spannend toen Tum drie minuten voor tijd de aansluitingstreffer scoorde, maar verder kwam Metz niet meer. Metz ziet dankzij deze nederlaag Strasbourg over zich wippen.