AS Roma bijt in het zand

Maarten Vandenabeele

In de marge van dé wedstrijd van de 29e speeldag, Juventus - AC Milan van vanavond, viel toch heel wat te beleven op de Italiaanse voetbalvelden. Fiorentina zag de wedstrijd in Cagliari, na een halfuur spelen, onderbroken en uitgesteld worden door te veel wind en de enige concurrent voor de 4e plaats, AS Roma, verloor voor het eerst sinds lang.

Ascoli speelde een schitterende 1e helft tegen AS Roma. Na 20 minuten zorgde Quagliarella voor de 1-0: hij trapte een vorozet van Fini van dichtbij binnen. 4 minuten later was de voorsprong al verdubbeld: een vrije trap van Foggia vond het hoofd van Paci en het stond 2-0 (foto). Roma moest reageren en deed dat via Mancini maar het doelpunt van de Braziliaan werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Op de counter maakte Budan er net voor de pauze zelfs 3-0 van, waardoor de match al bij rust gespeeld leek.
Halfweg de 2e helft kwamen de Giallorossi toch nog in de partij: eerst was Taddei het snelst op een voorzet van Alvarez (3-1) en even later nam Comotto zijn eigen doelman te grazen (3-2). Roma ging nu volop op zoek naar de gelijkmaker maar Chivu moest dat nog met rood bekopen: kort voor affluiten haalde hij de doorgebroken Cariello neer. Het bleef bij 3-2: een verrassende en mogelijk dure nederlaag voor de Romeinen.

Empoli haalde de bovenhand op Chievo. Alle doelpunten vielen in de slotfase van de wedstrijd: Rigano' en Tavano scoorden eerst voor de thuisploeg, waarna Brighi de eerredder nog tegen de netten trapte, 2-1.

Lazio was met 3-1 te sterk voor Reggina. Een grootse Di Canio stuwde de Biancocelesti naar een 2-0 voorsprong bij de rust. Eerst scoorde hij zelf en daarna gaf hij een assist aan Rocchi. Pandev dikte na de pauze aan tot 3-0 en Amoruso kon kort na de 3-0 tegenscoren: 3-1 was ook de eindstand.

Nipt maar verdiend was de overwinning van Messina tegen Lecce. Na een klein halfuur zorgde een schot van D'agostino voor een flipperkasteffect: de laatste deviatie van Rullo zette zijn eigen doelman schakmat en de Sicilianen namen de leiding, 1-0. In de 44e minuut kon Babu' de gelijkmaker binnentrappen na aarzelen van de thuisverdediging. Kort voor het eindsignaal bezorgde de pas ingevallen Nanni de thuisploeg toch nog de zege: 2-1.

Na een nieuwe nederlaag, tegen Palermo, komt Udinese, de revelatie van vorig seizoen, stilaan in de gevarenzone. Slechts 2 punten scheidden hen nog van een degradatieplaats. Doelpunten van Di Michele (in de winterstop overgekomen van Udinese) en Tedesco (foto) gaven de Rosaneri een 2-0 overwinning.

Een opnieuw cynisch Parma haalde een driepunter binnen tegen Livorno. Aan de rust stond het 1-1, na 2 penaltydoelpunten. Eerst werd Marchionni net buiten de 16 gehaakt maar de scheidsrechter gaf een strafschop en Simplicio maakte er dankbaar gebruik van: 1-0. In de blessuretijd maakte Rossi hands op een voorzet van Pfertzel. Bakayoko faalde ook niet vanop de stip: 1-1. In een minder mooie 2e helft hadden de bezoekers het veldoverwicht maar na geklungel in de verdediging, afgestraft door Bresciano, ging de thuisploeg toch met de overwinning aan de haal.