Dominic Foley zet Gent op weg naar winst

Guillaume Belaey

Voor de Oost-Vlaamse derby tussen Lokeren en AA Gent kon de thuisploeg niet rekenen op zijn geschorste topschutter Aristide Bancé terwijl Georges Leekens vasthield aan het team dat Club Brugge overwon. Gent trok uiteindelijk aan het langste eind en won met 1-2. Voor de Buffalo’s meteen de vierde uitzege op rij en tevens de vijfde driepunter na mekaar. De pluim voor deze wedstrijd kwam Dominic Foley toe, die met twee doelpunten de thuisploeg de nederlaag toediende.

Het werd over het algemeen geen echte derby want AA Gent speelde stroever terwijl aanvankelijk ook Boussoufa moeilijk zijn stempel kon drukken. Enkel na de Lokerse gelijkmaker vlak na rust kon de thuisploeg de Gentse bezoekers een twintigtal minuten ernstig aan de tand voelen. Maar ondanks dit alles bleef blauw-wit met controlevoetbal de weg bakenen naar een nieuw succes.

Al vrij vroeg trapte Foley zich in de belangstelling hoewel zijn poging eerder de ijle lucht doorboorde dan thuisdoelman Milojevic van slag te brengen. Een verwittiging die blijkbaar in Lokerense dovemansoren viel. Immers negen minuten later kwam Boussoufa, na een inworp van Grégoire, in balbezit en hij mocht rustig zijn gevaarlijke assist voorbereiden, die Foley aan de eerste paal voorbij Milojevic knikte. Meteen ook de zestiende assist van de Gentse spelmaker.

Na dit openingsdoelpunt werd het duidelijk dat Gent rustig de controle in handen hield zonder echt gevaarlijk uit te pakken. In het verder verloop bleek de afwezigheid van topschutter Bancé een schaduw te werpen op het presteren van Lokeren. Hasi mocht nog een vrije trap nemen maar de Gentse defensie en doelman Herpoel wisten raad in deze niet zo’n gevaarlijke fase.

Na de hervatting kantelde de wedstrijd toen het tamme Lokeren uit de eerste helft in de 47e minuut ogenschijnlijk herboren de gelijkmaker scoorde. Bouchouari was de boosdoener die een aangeven voorbij Herpoel schoot. Het bracht de vlam in de pan, al kon een matig Gent verder onheil voorkomen. Gent ging bewust wat hoger spelen met Vrancken en De Beule in steun en rond het uur bleef van het vinnige, gretige voetbal van de thuisploeg niet veel meer te merken. Toch kwamen de Buffalo's enkele keren goed weg, bijvoorbeeld toen Hasi een vrijschop op de lat trapte.

In het slotkwartier zou dan de Gentse spits Foley met een prachtdoelpunt het toetje op de Buffalo-taart plaatsen, weliswaar tegen de gang van zaken in. Als een ballerina nam hij de verre voorzet van Martens over waarbij Milojevic er alleen maar naar kon kijken. Een verdubbeling die Lokeren de benen afsneed en Gent uiteindelijk een kostbare driepunter opleverde.

De Buffalo’s hebben nu een voorsprong van vijf punten op het verzwakkende Zulte Waregem en hebben nog steeds een optie op die derde plaats die Club Brugge bekleedt, want het verschil bedraagt slechts één punt. De resterende vier wedstrijden zullen in deze optiek van doorslaggevend belang zijn. [AN]