Espanyol wint beker na spectaculaire finale

Dave Sentobin

RCD Espanyol versloeg in de Spaanse bekerfinale Real Zaragoza met zware 4-1 cijfers. De Catalanen kwamen al na twee minuten op voorsprong, maar Zaragoza kwam vrij vlug op gelijke hoogte. De Catalanen gingen nog met een geruststellende 2-1 de rust in. In de tweede helft stond Espanyol zwaar onder druk, maar de Catalanen speelden het op de tegenaanval klaar, eindstand 4-1. De doelman van Zaragoza kreeg nog rood omdat hij een flesje in het publiek gooide.

Espanyol begon uitstekend aan de partij. Na nog geen minuut spelen legde middenvelder Zapater Espanyol-kapitein Tamudo neer net voor de rechthoek. De la Peña nam plaats achter de bal en trapte op de paal. Tamudo was slim gevolgd en kopte al na twee minuten binnen. De mannen van Lotina zaten op rozen en konden hun favoriete spelletje spelen: counteren. Zaragoza moest in de achtervolging. De ploeg kwam niet verder dan enkele gevaarlijke standjes voor goal. Net voor het half uur kopte Ewerthon dan de bal binnen na een scrimmage voor de goal van Kameni. De Kameroense doelman werd mogelijk gehinderd door een speler van Zaragoza.

Nog geen vijf minuten later zette Luís García zijn hoofd tegen een voorzet van Tamudo, 2-1. De kapitein van de blanquiazules vertrok vanuit randje buitenspel. Drie doelpunten, alle drie met het hoofd. Net voor rust krijgt Toledo nog een grote kans om terug gelijk te maken. De verdediger kopte de corner van Zapater net naast. In de eerste helft kregen de 78.500 toeschouwers zeker geen grootse finale te zien. Er waren haast meer goals dan kansen. Er waren ook vrij veel fouten (21). Zaragoza was in feite vooraf favoriet, maar kreeg al na twee minuten een serieuze tik en de maños moesten vanaf dan komen. De tweede helft begon met dezelfde 22 spelers als in de eerste helft.

De tweede helft begon veel belovend met kansen aan beide zijden. Ewerthon schoot net naast en aan de overkant trapte Luis García op doelman César. Enkele minuten later had De la Peña de 3-1 aan zijn voeten, maar César ranselde de bal uit zijn doel. Zaragoza voerde geleidelijk aan de druk op, maar vreesde een tegenaanval of vrije trap van de Catalanen. Coach Lotina greep in en verving de moe gestreden middenvelders Ito en Fredson door Moisés en Coro. De mannen van Víctor Muñoz bleven het doel van Kameni belegeren en bovendien zat Tamudo in de tweede helft in de zak van Milito. De Catalanen moesten naar lucht happen en kwamen er nog amper uit.

Met nog minder dan twintig minuten te spelen kwam Espanyol er nog eens uit. De la Peña stuurde Coro weg, want kapitein Tamudo stond buitenspel. Coro liep rechtstreeks naar César en speelde de bal door de benen van de ongelukkige doelman. Enkele minuten na het derde Catalaanse doelpunt kreeg César zijn tweede gele kaart. Hij wierp een plastic flesje terug in het publiek. Víctor Muñoz haalde verdediger Toledo eraf voor tweede doelman Valbuena. Met tien man bleef Zaragoza proberen, maar tot echte kansen kwam de ploeg niet meer.

Het was zelfs Espanyol Barcelona dat de kans kreeg om de voorsprong nog uit te breiden. Luis García knalde op de paal. Vijf minuten voor tijd komt dan toch de doodsteek voor de maños. Luis García schoot met zijn tweede van de avond zijn ploeg naar een ruime 4-1 overwinning. De stand bleef ongewijzigd. Espanyol verovert zo zijn vierde Spaanse beker en speelt volgend jaar Europees voetbal. De 26.500 meegereisde supporters lieten zich horen in het Santiago Bernabéu-stadion: “Campeones, campeones!”. Pandiani slaagt er vandaag in zijn derde Spaanse beker te behalen.

Espanyol: Kameni, Zabaleta, Lopo, Jarque, David García, Costa, Fredson (Coro 62’), Ito (Moisés 62’), De la Peña, Luis García, Tamudo (Pandiani 76’)

Zaragoza: César, Ponzio, Álvaro, G. Milito, Toledo (Valbuena 75’), Cani, Zapater, Celades (Movilla 67’), Óscar González (Savio 51’), Ewerthon, D. Milito