Lillestrøm aan de leiding

Zondagnamiddag werd de zesde speeldag gespeeld in de Noorse Tippeligaen. Vorige week had Vålerenga zich herpakt door thuis te winnen van Viking. Vraag was of ze uit tegen Fredrikstad dit resultaat zouden kunnen herhalen. De wedstrijden waar met belangstelling naar uitgekeken werd waren die van de nummers een en twee, Brann en Lillestrøm.

Lyn - Tromsø 1-3
Het heeft zeven wedstrijden geduurd maar eindelijk heeft Tromsø de drie punten kunnen binnehalen, tot grote opluchting van de nieuwbakken trainer Ivar Morten Normark.
Binnen de tijdspanne van een kwartier in de eerste helft kon Tromsø drie keer scoren. Het eerste doelpunt viel via Benjamin Kibebe die de bezoekers op voorsprong kopte. Zes minten later volgde de tweede goal. Stephan Ademolu met een hard schot richting doel van Lyn. Keeper Johan Dahlin slaagde er niet in om de bal vast te houden en Ole Martin Ã…rst kon de bal in de rebound binnenwerken. Op het half uur scoorde Arash Talebinejad met een kopbal de 3-0. Net toen iedereen dacht dat Tromsø de enige ploeg was die zou scoren, kwam Dylan Macallister opzetten. De Australiër kon de bal vanop 20 meter in het doel schieten, keeper Knut Borch was kansloos. De tweede helft verliep zonder doelpunten maar Lars Iver Strand kwam nog enkele malen dichtbij een goal voor de bezoekers.

Brann - Stabæk 2-2
Na een goede start van de de Tippeligaen was het uitkijken hoe Stabæk het ervan af zou brengen tegen de voorlopige leider Brann Bergen. Vooral Nannskog en Gunnarsson speelden een goede wedstrijd, vooral de eerste helft. Ook Inge André Olsen liet zich niet onbetuigd Het zag er lang naar uit dat de twee doelpunten in de eerste helft van het superduo Daniel Nannskog en Veigar Pall Gunnarsson de enige doelpunten die de toeschouwers te zien zouden krijgen in deze wedstrijd. Maar de thuisploeg gaf niet op en tegen het einde van de wedstrijd hadden ze nog fut genoeg om een tandje bij te steken. Robbie Winters werd in de 60e minuut vervangen door Migen Memelli en was daar duidelijk niet echt blij mee. Nochtans was de wissel nuttig. Tien minuten voor tijd wist de invaller de 1-2 op het scorebord te zetten. Twee minuten voor het einde van de wedstrijd was het Kristjan Ørn Sigurdsson die de gelijkmaker tegen de netten knalde..

Odd Grenland - Ham-Kam 3-0
Odd Stadion was de setting gisteren voor de wedstrijd tussen Odd Grenland en Ham-Kam. Of het aan de zon lag dat het tempo nogal laag lag, is niet zeker maar de wedstrijd was van een uiterst tam gehalte. Pas op het half uur vond de eerste actie plaats, met dank aan Tommy Svindal Larsen. Eerst pakte hij een gele kaart wegens protesteren bij de scheidsrechter, de volgende tien minuten omdat hij telkens een aandeel in de doelpunten had. Larsen nam een vrije trap die bij Per Nilsson terecht kwam. De Zweed had de bal simpel vanop vijf meter in het doel te koppen. Vijf minuten later kon Svindal Larsen de bal naar de Ornelas doorspelen. Die legde mooi af voor Tarjei Dale die volledig vrij stond en de bal maar in doel te schieten had. Drie minuten voor het einde van de eerste helft kon Svindal Larsen de volledige Ham-Kam verdediging uitschakelen en afleggen voor de Ornelas, die zette de bal mooi in doel achter een uitstormende keeper Rønningen.

Ham-Kam had dus geen goed uitgangspunt toen ze aan de tweede helft begonnen maar toch was de ploeg van plan om iets aan de achterstand te doen. De bezoekers begon offensief en kon in de eerste tien minuten al verschillende kansen afdwingen. Na 54 minuten liet Svindal Larsen zich weer opmerken, deze keer echter in negatieve zin. Nadat Ham-Kam een vrije trap vanop het middenveld kreeg, wou de aanvoerder de bal niet afgeven wat scheidsrechter Tom Henning Øvebro noopte tot het uitdelen van de tweede gele kaart en kon Svindal Larsen het veld af met een rode kaart op zak. Odd Grenland verloor de controle over de wedstrijd niet na deze uitwijzing en Ham-Kam kon nooit echt voor gevaar zorgen voor keeper Rune A. Jarstein.

Fredrikstad - VÃ¥lerenga 2-1
Fredrikstad behaalde thuis de eerste zege van het seizoen, het versloeg de landskampioen met 2-1. Het publiek moest niet lang wachten vooraleer het kon beginnen juichen, het duurde welgeteld tien minuten. De Hongaarse spits Mihaly Toth, liet zijn sterkte zien toen hij zich voorbij de volledige VÃ¥lerenga verdediging kon dribbelen en de bal vanop vijf meter in het doel werken. Na een half uur wist Freddy dos Santos de gelijkmaker te scoren. Een goede pass van Jarl André Storbæk naar dos Santos, die de bal makkelijk kon binnenkoppen. Na de tweede helft was het duidelijk dat Fredrikstad de beste ploeg was, het won de meeste duels en kon verschillende goede mogelijkheden afdwingen en het was Simen Brenne die enkele keren dicht bij een doelpunt kwam. Twintig minuten voor het einde moest Kjetil Wæhler met zijn tweede gele kaart van het veld. Een vrije trap voor de thuisploeg werd door Trond Erik Bertelsen genomen, de bal kwam terecht bij Raio Piiroja die de bal mooi aflegde voor Simen Brenne die de bal verder in doel kopte.

Na de wedstrijd was het duidelijk dat trainer Kjetil Rekdal niet tevreden was. “Het is een ding om een wedstrijd te verliezen maar om heel de wedstrijd alle hoeken van het veld te zien krijgen door een ploeg die op zijn best een middenmotor kan genoemd worden, gaat te ver. Ofwel is het een gebrek aan loyaliteit ofwel hebben de spelers een andere mening over de manier waarop we moeten spelen. Ik heb geen zin om zo verder te gaan, als mijn spelers geen inzet kunnen of willen tonen, passen ze niet bij Vålerenga. Misschien is het beter dat de club zonder mij verder gaat”, aldus een duidelijk teleurgestelde en woedende Rekdal.

Na de wedstrijd hadden de spelers een bijeenkomst waarbij ze de wedstrijd onderling analyseerden. Tom Henning Hovi, woordvoerder van de spelersgroep, wist te melden dat de spelers in eigen boezem gekeken hadden en dat ze hun vertrouwen in Rekdal bevestigden. Volgens Hovi liggen de slechte resultaten niet aan Rekdal maar wel aan de spelersgroep zelf die weinig of geen vertrouwen uitstraalt en te weinig inzet vertoont. De clubleiding bevestigde vanmorgen ook hun vertrouwen in Kjetil Rekdal, die voorlopig nog aanblijft als hoofdtrainer.

Lillestrøm - Start 2-1
Het werd een onderhoudende wedstrijd in het Ã…rÃ¥sen Stadion. Het eerste doelpunt viel in de 23e minuut na een inworp van Andersson vanop links. Koren met een kopbal in de verste hoek, de bal kwam op de benen van keeper Rambekk terecht die de bal in eigen goal werkte. Na de rust kon Midttun Lie de gelijkmaker in doel werken. Jonsson kreeg de bal te pakken en legde die mooi af voor Middtun Lie die met een lob keeper Heinz Müller kon verrassen. In de 78e minuut kon Bjørn Helge Riise scoren met een volley nadat de bal na een inworp bij hem terecht kwam. Daarmee ging Lillestrøm terug aan de leiding in de Tippeligaen.

Rosenborg - Sandefjord 3-1
Steffen Iversen had voor deze wedstrijd slechts een keer kunnen scoren via penalty. Met twee doelpunten in twintig minuten wist hij gisteren echter de kritikasters de mond te snoeren. De eerste helft deed denken aan de hoogdagen van Rosenborg. Offensief spel van de vleugelspelers een solide spits en middenvelders die zowel offensief als defensief goed werk leverden. Voor de pauze kwam Rosenborg in eigen stadion, Lerkendal, dus al op een 2-0 voorsprong.
Na de rust kwam er echter een andere ploeg op het veld. Dat gaf Sandefjord de kans om meer in de wedstrijd te komen. Invaller Samuel Isaksen stond nog maar vijf minuten op het veld toen hij een slechte terugspeelbal van Basma op Hirschfeld te pakken kreeg en het enige doelpunt van de bezoekers op het scorebord kon zetten. Hierna kreeg Sandefjord nog verschillende mogelijkheden om de gelijkmaker te scoren de meeste via persoonlijke missers van Rosenborgspelers. Invaller Tettey die een kwartier voor het einde mocht invallen, kreeg de bal via Per Ciljan Skjelbred en Storflor aangereikt en schoot de bal hard in doel.

Viking – Molde: 3-1
Al na 19 minuten zorgde een goed geplaatste kopbal van Peter Kovacs ervoor dat Viking aan de leiding ging. In de toegevoegde tijd in de eerste helft kon Toni Nhleko de 2-0 op het scorebord zetten. Nhleko kwam vanop de eigen helft opzetten en kon twee Molde verdedigers opzij zetten voor hij een schot op doel nam. Ook in de tweede helft was Viking de betere ploeg. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd slaagde Konate erin om de bal in het doel van Viking te werken. Tevergeefs want een minuut later kon Nhleko zijn tweede van de avond in doel werken. In de 72 minuut werd Viking trainer, Tom Prahl, met een rode kaart naar de tribune verwezen. Prahl was kwaad over een duel waarbij Rob Friend de lucht in ging en daarbij zijn ellebogen nogal nadrukkelijk gebruikte.