Uitstekend België speelt in extremis nog gelijk

Anthony Van der Planken

De Rode Duivels hebben de korte oefencampagne met een uitstekend gevoel afgesloten. België speelde een meer dan aardige wedstrijd tegen Turkije, al moest het wel tot in de blessuretijd wachten eer het de oververdiende 3-3 gelijkmaker kon netten.

De wedstrijd nam nochtans een dramatische start voor de Duivels. Na amper anderhalve minuut spelen legde Necati de 0-1 tegen de netten. De Belgen waren aangeslagen na dat vroege doelpunt en konden geen vuist maken. De Turken profiteerden en kwamen iets voorbij het halfuur op 0-2 na een uitstekend schot van Hasan Kabze.

Het Turkse feestje duurde echter niet lang, want nog geen minuut na de 0-2 was de aansluitingstreffer een feit. Ibrahim Toraman legde een voorzet van Stein Huysegems voorbij zijn eigen doelman. De 1-2 betekende de bevrijding voor de Rode Duivels, die plots goed begonnen te voetballen. Luttele minuten na de aansluitingstreffer kwam Sonck dicht bij de gelijkmaker, zijn inzet belandde op de lat. Geraerts kon in de herneming bijna scoren, maar Rustu kon net op tijd ingrijpen. Uiteindelijk kwam de gelijkmaker er toch. Huysegems recupereerde zelf de bal en legde daarna de bal op het hoofd van Wesley Sonck, die perfect afwerkte. De 2-2 was meteen ook de ruststand.

Meteen na de pauze voerde bondscoach René Vandereycken vijf wissels door, maar dat belette de Belgen niet om door te gaan op hun elan. De Rode Duivels zetten hun Turkse tegenstanders stevig onder druk, maar scoren zat er niet in. De wedstrijd leek uiteindelijk zelfs op een serieuze sisser uit te draaien, want een kwartier voor het einde kon Tuncay wel erg makkelijk een vrijschop binnen koppen.

De Rode Duivels waren even aangeslagen, maar diep in blessuretijd viel er toch nog wat uit de lucht. Léonard leverde een prachtige voorzet af, die door Carl Hoefkens perfect werd binnen gekopt. Een oververdiende gelijkmaker, die er voor zorgt dat de Rode Duivels met een positief gevoel op vakantie kunnen. [TH]