Invaller Tim Cahill leidt Australië naar zege

Julie Néman

Ondanks het vroege uur zaten de Australiërs massaal achter de buis om hun nationale ploeg aan te moedigen in hun wedstrijd tegen Japan. Voor Australië is het nog maar de tweede keer dat het deelneemt aan het WK, en de eerste keer is nu al 32 jaar geleden. Voor Japan is het al de derde deelname.

De Australiërs toonde deze namiddag hun vechtersmentaliteit. Ze kwamen terug toen men dacht dat het kalf al verdronken was. Invallers Tim Cahill en John Aloisi waren de helden van deze wedstrijd. Japan had de partij gedurende ruime tijd nochtans goed onder controle, maar kon de heropstanding van de Australiërs uiteindelijk niet tegenhouden.

De wedstrijd werd op gang gefloten onder een stralende zon en het zag er naar uit dat het 90 minuten lang puffen zou worden onder de hitte. De eerste aanval staat op naam van Australische kapitein Mark Viduka. Hij schoot eerst met links, en probeerde in de rebound nog eens met rechts, maar geen van beide pogingen leverden een doelpunt op. Wat men voor de match had verwacht gebeurde dan ook. Japan kwam opzetten en nam het heft in handen. De Aziaten brachten energierijk voetbal en drukten Australië fel terug. Een doelpunt bleef dan ook niet lang uit. Al was dat doelpunt wel een complete verrassing. Op het half uur wou Nakamura gewoon voorzetten maar zijn bal belandde achter doelman Schwarzer in doel. De Australiër werd gehinderd door Yanagisawa en Takahara, maar de Egyptische scheidsrechter Abd El Fatah had het niet gezien en keurde het doelpunt goed. Het antwoord van Australië liet echter niet op zich wachten. Maar Harry Kewell's keiharde schot trof de dwarsligger.

Na een goede tien minuten in de tweede helft wisselt Hiddink Bresciano en laat Tim Cahill invallen, de man die voor Australië veel doelpunten meepikte in kwalificatiewedstrijden. Hiermee lijkt het tij te gaan keren. Australië gaat hoger spelen en krijgt meer kansen. Ze besluiten het echter spannend te houden want pas in de 85e minuut valt de gelijkmaker. Doelman Yoshikatsu Kawaguchi grijpt naast de bal en Cahill kan de 1-1 binnentrappen. Wat dan volgt zijn enkele dolle momenten voor de Aussie's. Eén minuut voor het einde van de officiële speeltijd kan Cahill, vanop ongeveer dezelfde positie als zijn vorige doelpunt, de 2-1 scoren. Australië, dat enkele ogenblikken eerder nog het deksel op de neus leek te krijgen, gaat nu met de drie punten lopen. We zijn ver in de toegevoegde tijd wanneer Aloisi de 3-1-eindcijfers vastlegt na de hele Japanse defensie te hebben omzeilt. Een koude douche voor Japan en een hels feestje in Australië. [AN]