Andalusische finale in Trofeo Carranza

Frederic Soenen

Cádiz en Real Betis spelen de finale van het Torneo Carranza, het jaarlijkse voorbereidingstornooi op de het nieuwe voetbalseizoen in Spanje. Thuisploeg Cádiz klopte in de halve finale Villarreal, na het nemen van strafschoppen. Betis versloeg vice-kampioen Real Madrid, ook al na strafschoppen.

Kersvers Cádiz-coach Oli, ex-speler van onder meer datzelfde Cádiz en Betis, rekent dit seizoen vooral op de ervaring van spelers als Jonatan Sesma, De Paula en De Quintana om een vrij jonge ploeg succesvol door de Segunda División te loodsen, en gisteren bewezen de ervaren rotten klaar te zijn voor die taak. Vooral Sesma en De Paula waren een constante dreiging voor de verdedigers van de Yellow Submarine uit Villarreal. Toch was het Villarreal dat na 10 minuten op voorsprong kwam, toen Gonzalez met een krachtige koopstoot doelman Limia te grazen nam. De Paula en Lobos kregen verschillende kansen om de score in evenwicht te brengen, maar toch was het wachten tot enkele minuten voor de rust, toen César en hoekschop van Lobos binnenkopte.

Villarreal kwam gedrevener uit de kleedkamer, en had het geluk al snel aan haar zijde, toen De Quintana een voorzet van Nihat in eigen doel devieerde.
Een slalom van Sergio Rodríguez, waarbij hij 4 verdedigers van Villarreal het nakijken gaf, verdiende meer, maar de tweedeklasser kreeg in de toegevoegde tijd toch loon naar werken: Enrique maakte gelijk en dwong zo nog strafschoppen af. Daarin toonde de thuisploeg zich het koelbloedigst: Senna en Nihat misten voor Villarreal.

Cádiz: Limia, Vella, Lucas, César, De Quitnana, Sergio ('77 Miguel Ángel), Bezares, Nano ('61 Miguel García), Lucas Lobos, Sesma ('58 Acuna) , De Paula ('69 Enrique)

Villarreal: Barbosa, Gonzalo, Arruabarrena, Josico ('80 Bruno), Pires ('41 Nihat), Quique Álvarez, Javi Venta ('87 Josemi), Cani, Somoza ('93 Riquelme), Jose Mari ('93 Senna), Guille Franco ('50 Marcos)

In de tweede halve finale namen Betis en Real Madrid het tegen elkaar op. De twee ploegen, die volgende week nochtans met veel ambitie en hoge doelstellingen het seizoen zullen aftrappen, brachten een eerder matte vertoning.
Het begin was nochtans veelbelovend. Al na acht minuten bracht Dani, na een heerlijke doorsteekpas van Edu, de troepen van Irureta op voorsprong. Wat daarna volgde, was een potje eenrichtingsvoetbal richting doel van Toni Doblás, met enkele halve kansjes voor de Madrilenen, zonder resultaat echter. Ref Ramírez Domínguez besloot de Koninklijken een handje te helpen en legde de bal vijf minuten voor rust op de stip. Van Nistelrooij bedankte en legde de 1-1 ruststand vast. Althans, dat dacht iedereen, want seconden voor het rustsignaal bracht een bleke Cassano Raúl in stelling, die er op de valreep nog 1-2 van maakte. Raúl speelde overigens een heel sterke wedstrijd, wat doet hopen dat de kapitein van Real dit seizoen zijn grote klasse nog eens zal etaleren.

Na de pauze waren de rollen omgedraaid. Betis eiste de bal op en drong de Madrilenen terug op de eigen helft. De "bezoekers" hadden veel fouten nodig om de Sevillanen af te stoppen, en na een van de vele vrije trappen voor Betis, kwam Dani alleen voor Casillas en nette zijn tweede van de avond... De verdediging van de Koninklijke ging hier volledig de mist in, want maar liefst 4 groenhemden stonden alleen voor Casillas.

De twee ploegen haalden de voet van het gaspedaal, en de kansen werden schaars. Betis had veldoverwicht, maar dwong amper kansen af.
Toch viel er nog iets uit de lucht. Cannavaro haalde van zo'n 20 meter verschroeiend uit, en klopte een kansloze Doblás, 2-3 voor de Madrilenen, en de finale leek een feit.
Dat was echter buiten de ref gerekend, want goed uur na het cadeautje voor Madrid, kreeg ook Betis een strafschop cadeau. Edu aarzelde niet, en de strafschoppen moesten de winnaar bepalen. Roberto Carlos was de enige van de tien uitverkorenen die faalde, en zo speelt Real Betis en niet Real Madrid de finale van de Trofeo Carranza. [CA]

Real Betis: Doblas, Melli, Juanito, Rivas, Romero ('46 Varela), Assuncao ('81 Miguel Ángel), Rivera ('83 Fernando), Joaquín ('85 Canamero), Edu, Dani, Maldonado ('64 Capi)

Real Madrid: Casillas, Salgado ('46 Woodgate), Cannavaro, Sergio Ramos, Roberto Carlos, Emerson, Javi García ('46 Cicinho), Beckham ('79 Helguera), Raúl ('46 Baptista), Cassano ('46 Robinho), Van Nisterlrooij