Analyse Tottenham en Blackburn stellen teleur

Kevin Pieters
Tottenham en Blackburn stellen teleur

De vierde speeldag in de Engelse Premiership kende weinig echte verrassingen.  Landskampioen Chelsea domineerde de partij tegen Charlton, maar moest in de tweede helft nog heel wat uit de kast halen om de partij in hun voordeel te doen kantelen.  Het was ex-Chelsea speler Hasselbaink die na de rust voor de 1-1 zorgde.  Gelukkig voor The Blues bezegelde Carvalho het lot van Charlton op het uur.  Voorlopig vergroot de voorsprong van titelkandidaat Manchester United dus niet.

De Mancuninans troffen de Spurs op Old Trafford. Tottenham kende een zwakke seizoensstart en  voor een verplaatsing naar Man Utd leek er nog niet voldoende geloof in eigen kunnen om er te kunnen stunten.  De supporters kregen een weinig hoogstaande, maar wel spannende wedstrijd voorgeschoteld. Het was Giggs die vroeg in de wedstrijd het enige doelpunt wist te scoren voor Man Utd.  De Spurs waren de ganse wedstrijd op achtervolgen aangewezen, maar het ontbrak aan efficiëntie en een tikkeltje geluk om met één punt naar huis te gaan.  Man Utd behoudt zo drie punten op Chelsea.  Tottenham staat op een teleurstellende 15de plaats met slechts 3 punten.

De twee andere titelkandidaten Liverpool en Arsenal lieten ook een steek vallen op deze speeldag.  Arsenal ontving Middlesbrough dat vorig seizoen op Highbury nog zwaar onderuit ging met 7-0.  Dit jaar gaf het scorebord na 90 minuten een minder gunstig resultaat voor de thuisploeg: 1-1.  Tot overmaat van ramp waren het zelfs de bezoekers die via Morrison op voorsprong kwamen na een mooie combinatie met Euell.  Arsenal voerde de druk op en het was Henry die vanop de stip de gelijkmaker wist binnen te trappen.  Kansen genoeg voor de thuisploeg, maar Middlesbrough vormde een hecht blok na de rode kaart van Boateng.  Doelman Schwarzer redde nog enkele pogingen van o.a. Rosicky en Baptista en behield zo de 1-1.  Middlesbrough toonde zich tevreden en Arsenal is nog steeds op zoek naar een eerste overwinning.  Na drie wedstrijden staat het met slechts twee punten op een beschamende 17de plaats.

Liverpool van zijn kant deed het nog slechter.  Het verloor zwaar op het veld van Everton. Grote man aan Everton-zijde was Andy Johnson. De Engelse international scoorde twee keer. Het andere doelpunt van de thuisploeg werd gemaakt door Tim Cahil. Bij Liverpool begon Kuyt op de bank, hij mocht in de tweede helft Peter Crouch komen vervangen.  Voor Liverpool het eerste verlies van het seizoen.  Everton doet hiermee een gouden zaak en houdt de aansluiting met Man Utd, dat twee punten meer telt.

De verrassing van de seizoensstart staat op naam van Portsmouth.  Na overwinningen tegen Blackburn en Middlesbrough was het nu de beurt aan WiganBenjani wist de netten te krullen voor de thuisploeg en dat bleek voldoende te zijn om Wigan af te houden.  Portsmouth schittert momenteel bovenaan het klassement met 10 punten.  De volgende speeldagen zal moeten blijken of dit Portsmouth het hoofd kan bieden aan de grotere ploegen.

Voor spektakel moest je op Bramall Lane zijn. Sheffield Utd ontving daar Blackburn.  Het werd de avond van de doelmannen en de scheidsrechter.  Drie keer werd de bal op de stip gelegd.  Lucas Neill stuitte op Patrick Kenny.  Sheffield kreeg daarna tot tweemaal toe de mogelijkheid om vanop de penaltystip de drie punten thuis te houden.  Dit was zonder doelman Friedel gerekend die de pogingen van David Unsworth en  Rob Hulse te keren.  De beslissingen van de scheidsrechter werden na de wedstrijd niet in dank aangenomen door  Blackburn manager Mark Hughes.  Blackburn lijkt op de sukkel en is op één na laatste met 2 punten.

West Ham Utd en Aston Villa delen de punten in hun onderling duel.  West Ham, met de debuterende Tevez kwam snel op achterstand.  Het zag er even benauwd uit voor de thuisploeg als Juan Pablo Angel tot tweemaal toe het doelkader trof. In de tweede herstelde West Ham het evenwicht. Vlak na de rust kon de thuisploeg scoren. Zamora bracht de bordjes opnieuw in evenwicht.  Aston Villa verloor dit seizoen nog niet en staat op een mooie vijfde plaats met acht punten uit vier wedstrijden. Ook West Ham doet het redelijk goed met een achtste plaats.

Bolton kan tevreden terugblikken op de vierde speeldag na winst tegen Watford.  De thuisploeg had genoeg aan één doelpunt en staat momenteel op een zesde plaats met een onverwachte 7 op 12.  Tenslotte wist Fullham te stunten tegen Newcastle.  Ook Newcastle kent een moeizame competitiestart en met het verlies tegen Fullham (1-2) telt het slecht 3 punten uit 3 wedstrijden.  Fullham daarentegen staat samen met Bolton op een gedeelde zesde plaats. [TH]