IF Elfsborg doet slechte zaak in titelstrijd

Afgelopen dagen werd de 23e speeldag in de Allsvenskan afgewerkt. Daarin stonden enkele belangrijke wedstrijden op het programma. Elfsborg kon bij winst tegen Hammarby de voorsprong op AIK vergroten en hun kansen op de titel vergroten. Göteborg ontving Kalmar en kon, mits ze de drie punten binnenhaalden, een stap dichter komen bij deelname aan de Royal League.

Maandag 23 oktober:

Hammarby – Elfsborg : 1-0
Een schot vanop 24 meter van Pablo Piñones-Arce in de 84e minuut bezorgde Hammarby de zege tegen titelkandidaat Elfsborg. Een slechte zaak voor de club uit Borås dat nu op 43 punten staat, slechts een meer dan hun grote concurrent AIK.
Hammarby speelde een betere eerste helft dan Elfsborg. Vooral Lolo Chanko slaagde erin om Anders Svensson te verhinderen op dreef te geraken. De bezoekers zagen er gestresseerd uit en konden nooit tot hun gekende spel met goede passes komen. Pas na het doelpunt begon Elfsborg dichter bij doel te komen maar de gelijkmaker zat er niet meer in. Een gemiste kans voor Elfsborg terwijl Hammarby een stap zet in de richting van de Royal League.

IFK Göteborg – Kalmar FF: 0-3
In het beregende Gamla Ullevi stadion won Kalmar makkelijk van IFK Göteborg met zware 3-0 cijfers. Kalmar domineerde van het begin en liet Göteborg nooit op adem komen. Doelpunten waren er van Ari da Silva, César Santín en Viktor Elm. Met dit verlies is Göteborg gedwongen om voor ieder punt te vechten willen ze zich voor de Royal League kwalificeren.

Zondag 22 oktober werden er vijf wedstrijden gespeeld:

Djurgården – BK Häcken: 2-1
In deze match toonde DjurgÃ¥rden veel inzet ondanks het feit dat de aanval niet altijd het gewenste effect opleverde. Daniel Sjölund kon net voor de pauze de 1-0 binnenwerken. Na de pauze kon Lance Davids de voorsprong vergroten tot 2-0. In de 85e minuut kon Dioh Williams de eer redden voor Häcken. Theoretisch heeft DjurgÃ¥rden nog een kans om kampioen te spelen maar voor Mattias Jonson is het duidelijk: “Wij zijn natuurlijk tevreden met de drie punten maar nu hangen we in de titelstrijd af van wat de andere ploegen presteren”, aldus Jonson. DjurgÃ¥rden neemt het in de volgende twee wedstrijden op tegen Öster en Örgryte die beiden voor behoud strijden.

GAIS – Östers IF: 1-1
Voor Östers was winst belangrijk om uit de degradatiezone te kunnen kruipen.
Na twintig minuten kwam GAIS op voorsprong via een vrije trap van Daniel Blomgren. Met die stand gingen beide ploegen de rust in. In de 58e minuut moest GAIS verder met tien man toen Rickard Ekunde met rood van het veld moest wegens een overtreding op Ingmar Teever. De daarop volgende strafschop werd foutloos omgezet door Pavel Zavadil waardoor de bezoekers alsnog een puntje uit de brand sleepten.

Malmö FF – Gefle IF: 2-2
Marcus Pode maakte net na het betreden van het veld al een doelpunt. Een twintigtal minuten later deed hij dat nog eens dunnetjes over, ditmaal na een pass van Emil Hallfredsson. Gefle ging de rust in met een 2-0 achterstand. In de tweede helft slaagde Johannes Ericsson erin om het trukje van Pode te kopiëren en in de 64e minuut maakte hij op aangeven van Westlin de 2-1. Een goede zeven minuten later kon hij ook de gelijkmaker binnenschieten en zette daarmee meteen de eindzege op het bord. Met dit gelijkspel verzekerde Gefle zich meteen ook van behoud in eerste klasse.

Helsingborgs IF – Örgryte IS: 2-1
Helsingborg moest het openemen tegen rode lantaarn Örgryte en haalde de belangrijke drie punten binnen. Zij spelen nog volop mee in de titelstrijd. De thuisploeg heeft nu een mooie reeks van tien wedstrijden zonder verlies op hun palmares staan dit seizoen. In het voorjaar leek het nog een ploeg in crisis maar nu maken ze eventueel kans op de titel. Het duurde net drie minuten tot Olivier Karekezi de 1-0 op het bord zette. Net drie minuten later scoorde Ola Toivonen de gelijkmaker. Het winnende doelpunt viel in de 82e minuut wederom via Karekzi, ditmaal op aangeven van Henke Larsson.

Halmstads BK – AIK: 2-2
Halmstad begon het beste en kon het meeste druk zetten gedurende grote delen van de eerste helft. De thuisploeg kreeg meteen een goede kans in de eerste spelminuut via Ajsel Kujovic maar keeper Daniel Örlund was waakzaam. Het eerste doelpunt viel in de 17e minuut toen Hans Mattisson elegant en simpel de AIK verdediging opzij zette en de 1-0 op het bord zette. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft kwam Dusan Djuric vanop rechts opzetten en verschalkte de defensie van de bezoekers. Duric wist de bal tot bij Martin Fribrock te spelen die ongedekt voor doel stond en keeper Örlund kansloos liet. Ondanks het feit dat AIK 2-0 achterstond, wist de ploeg zich in de tweede helft te herpakken. Miran Burgic en Nicklas Carlsson zorgden voor de twee doelpunten aan de zijde van AIK. De ploeg uit Stockholm staat nu op de vijfde plaats met 36 punten.