Barça op zoek naar ontbrekende titel in de kast

Dave Sentobin

Donderdag speelt FC Barcelona in de tweede halve finale van het wereldkampioenschap voor clubs in Japan tegen América. De Mexicaanse formatie won maandag met 0-1 van het Zuid-Koreaanse Jeonbuk Motors. De mannen van Rijkaard zijn supergemotiveerd om het toernooi te winnen omdat het de enige prijs is die nog ontbreekt in de vitrinekast van de blaugranas. De Champions League-winnaar is tegen wil en dank favoriet voor de eindzege.

América won maandag de kwartfinale van Jeonbuk Hyundai Motors met 0-1. Ricardo Rojas zorgde een klein kwartier voor tijd voor de bevrijding. De Mexicanen hadden de ganse partij de bovenhand, maar konden hun overwicht niet in doelpunten uitdrukken. Tot verdediger Rojas een voorzet voorbij doelman Kwoun Sun-tae trapte. De Zuid-Koreanen konden geen vuist meer maken in de laatste minuten.

Bij América loopt een bekende rond voor Barcelona. Claudio ‘Piojo’ López maakte ooit het mooie weer bij Valencia. Hij bezorgde de verdediging van Barcelona – toen nog onder leiding van Van Gaal – nachtmerries. Na Valencia trok hij naar Lazio waar hij aanvankelijk met Crespo in de spits stond. De Argentijn is ondertussen 32 jaar, maar teert nog altijd op zijn snelheid en zijn neus voor de goal. Hij vormt samen met de Paraguayaan Cuevas het spitsenduo.

Barcelona zelf is met 23 spelers naar Tokyo afgereisd. Rijkaard nam drie canteranos mee: doelman Rubén, middenvelder Crosas en groot talent Dos Santos. Die Giovanni Dos Santos kan donderdag mogelijk aantreden tegen zijn landgenoten. Voorbije zomer maakte de jonge Mexicaan immers al een grote indruk op de trainersstaf. De herstellende Saviola is ook meegereisd omdat hij wellicht later nog in actie kan komen.

Tijdens de al vernoemde stage in Noord-Amerika speelde Barça al tegen zijn tegenstander América. Die wedstrijd eindigde toen op een vooroorlogse 4-4 eindstand. De Catalanen kwamen 4-1 achter, maar maakten net voor affluiten de gelijkmaker. Cuevas scoorde drie keer voor de Mexicanen. Oleguer tikte de vierde goal in eigen doel. Bij Barça maakte Márquez 1-1 gelijk na enkele minuten. Verder zetten Saviola, Ronaldinho en Eto’o in de laatste tien minuten de scheve situatie recht.