Analyse Titelkandidaten Bundesliga

Philippe Crols
| 0 reacties
Titelkandidaten Bundesliga
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het is vooralsnog koffiedik kijken wie zich aan het einde van het seizoen tot Meister van de Duitse Bundesliga mag kronen. Na zeventien wedstrijden lijken Werder Bremen en Schalke 04 de grootste concurrenten te gaan worden van Bayern München. Misschien komt de verrassing echter uit onverwachte hoek, want ook Stuttgart ligt nog op de loer. Een andere ploeg zien we niet meteen nog meespelen in de titelstrijd.
 
Doelpuntenmachine uit Bremen
 
Na de heenronde delen Schalke en Werder de leiding. Zij tellen drie punten meer dan Bayern en vier meer dan Stuttgart. Werder begon goed met overwinningen in Hannover en thuis tegen Leverkusen, maar dan kende het een mindere periode. Tegen Schalke, Stuttgart en HSV werd er een 1/9 geboekt. Dat dipje kwam Werder echter wel te boven en er werd in de maand oktober twee maal zeer overtuigend gewonnen buitenshuis. Bochum en Mainz kregen allebei zes doelpunten om hun oren. Tussendoor werd ook kampioen Bayern met 3-1 wandelen gestuurd. Ook in Frankfurt zou Bremen nog een keer zwaar uithalen (2-6). Het scoorde tot dusver al 46 keer, uiteraard het meeste in de Bundesliga. Verder was er wel nog de verrassende nederlaag in eigen huis tegen Dortmund. Hunt was bij Werder de revelatie en ook Diego brak door. Hij scoorde acht maal en werd door zijn collega's uitgeroepen tot de beste voetballer van de heenronde. Misschien niet toevallig dat twee andere Werder-spelers, Frings en Klose, de top-3 vervoledigden. 

Niet sensationeel, wel leider
 
Schalke 04 staat na zeventien speeldagen dus ook mee aan de leiding. Het team van trainer Slomka is echter weinig spectaculair en dus niet echt te vergelijken met Werder. Ook werd het al vroeg in de Uefa Cup en DFB Pokal uitgeschakeld. S04 was in tegenstelling tot Bremen wel zeer constant. Thuis werd er nooit verloren en meestal gewonnen. De laatste weken begint Schalke ook buitenshuis de nodige regelmatigheid aan de dag te leggen. De Köningsblauen scoorden achttien keer minder dan Werder, maar hebben dus wel evenveel punten. Schalke is ook de kracht van het collectief. Niemand steekt er echt bovenuit. Bovendien werd ook de Ruhrderby van Dortmund gewonnen en dus zijn de meeste mensen in de Veltins Arena best nog wel tevreden.
 
Bayern niet langer autoritair
 
Bayern München is halverwege het seizoen op achtervolgen aangewezen. Vooral buitenshuis liep het voor de landskampioen in het begin vaak fout. Tegen Bielefeld, Wolfsburg en Werder werd er drie maal achtereenvolgens verloren buitenshuis. Net in die periode kwam ook Hannover met 0-1 winnen in de Allianz Arena en dus was het crisis bij Bayern. Ook tegen Leverkusen, de wedstrijd daarop, leek het fout af te gaan lopen, maar dankzij een krankzinnig slot gingen Van Buyten en co toch met de drie punten lopen. Meteen het sein voor Bayern om een goede reeks neer te zetten. Het scoorde 16/18. Enkel thuis tegen Gladbach werd er nog eens met punten gemorst. Bayern kan ook nog altijd rekenen op Roy Makaay. In Duitsland al dikwijls verguisd, maar hij zit inmiddels toch ook al weer aan negen treffers.
 
Stuttgart: De ideale mix
 
VFB Stuttgart is een ploeg die we eerlijkheidshalve niet meteen bovenaan verwacht hadden, maar de mix van jong talent en buitenlanders die een meerwaarde brengen werkt. Toch begon VFB rampzalig. Zo kreeg het een smadelijke 0-3-thuisnederlaag te slikken op de eerste speeldag tegen Nürnberg. Ook de volgende thuiswedstrijd ging verloren, maar buitenshuis pakte Stuttgart wel steeds de volle buit zodat de kloof met de top niet te groot werd. Toen er na drie thuiswedstrijden tegen Leverkusen dan eindelijk ook voor eigen volk eens een keer gewonnen werd was de trein vertrokken. Na een reeks van 12/12 werd er in München nipt verloren, maar het geloof in eigen kunnen was er natuurlijk wel. Nadien stokte de machine echter wel wat. Stuttgart sprokkelde in zijn laatste vier wedstrijden acht punten, maar scoorde slechts twee maal. 

Morgen krijgt u een overzicht van wat onze landgenoten ervan gebakken hebben in de Bundesliga. Als u een van onze vorige analyses gemist hebt kan u deze terugvinden door op de onderstaande links te klikken.

Analyse middenmoot
Analyse degradatiekandidaten
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties