Wordt de Cech-voetbalhelm verplicht?

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Wordt de Cech-voetbalhelm verplicht?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Petr Cech, de Tsjechische doelman van Chelsea FC en de Tsjechische nationale ploeg, draagt sinds zijn wederoptreden na een schedelbreuk een speciale helm die zijn hoofd moet beschermen. Een primeur in Europa is dat niet want de Amerikaanse doelman Adin Brown, onder de lat bij de Noorse club Aalesund, draagt al twee jaar een dergelijke helm.

"In het geval van Petr Cech zou de helm zijn blessure niet hebben kunnen voorkomen. Een hersenschudding kan niet volledig vermeden worden. Maar hij zou wel zo snel zijn schedel niet gebroken hebben", aldus Brown.

De Amerikaan ijvert voor een algemene invoering van dergelijke helm als bescherming. "Twintig jaar geleden droeg geen enkele hockeyspeler een helm, nu moet iedereen één dragen. Ook in het voetbal is dit een logische stap. We moeten enkel de jeugd het goede voorbeeld geven. Als verschillende topvoetballers een helm beginnen dragen, volgt de jongere generatie automatisch", aldus Brown op de Ierse website Eleven-a-side.

Volgens de wereldvoetbalbond FIFA kan een helm de kans op een hersenschudding met zo'n 50 procent verminderen. Nu valt het enkel nog af te wachten of voetballers met hetzelfde gemak een helm opzetten als dat ze hun scheenbeschermers aandoen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties