Analyse Strijd om derde plaats helemaal open

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Strijd om derde plaats helemaal open
Foto: © SC

Na de zevenentwintigste speeldag is de strijd om de derde plaats nog boeiender geworden. Inter en AS Roma zijn al langer buiten schot, maar Palermo heeft een verwaarloosbare voorsprong op een achtervolgend peloton.

Iedereen die wat met Palermo te maken heeft, voelde zich na de verloren wedstrijd tegen Messina bekocht. Enkele scheidsrechterlijke missers pakten heel negatief uit voor de Rosaneri. Voorzitter Zamparini dreigde met opstappen en spelers en trainer ventileerden hun ongenoegen in de pers. Na bestuderen van de beelden blijkt inderdaad dat er in het strafschopgebied enkele fasen met een reukje aan waren. Twee keer tegen het doelhout trappen getuigt ook niet van veel geluk maar er is duidelijk meer aan de hand. Het is verwonderlijk dat een ploeg, die de eerste tien speeldagen overal lof oogstte, nu al weken aan een stuk nauwelijks nog een deuk in een pak boter trapt. Alles afschuiven op de blessure van Amauri is wat te makkelijk. Tenzij Guidolin rap een oplossing vindt, valt het te vrezen dat Palermo zelfs naast Europees voetbal grijpt, terwijl dit seizoen, door het ontbreken van Juventus en de puntenaftrek van heel wat concurrenten, de uitgelezen kans was om de Champions League te ambiëren.

Lazio en Empoli blijven bevestigen. Van Lazio is dat niet geheel verwonderlijk, want ook vorig seizoen speelde de ploeg van Delio Rossi al knap voetbal, maar van Empoli mag dat merkwaardig genoemd worden. De Toscaanse ploeg verkocht de enige ster, Tavano, maar lijkt daar nog beter van te zijn geworden. Met bescheiden middelen houdt Empoli gelijke tred met miljardenclubs als Milan en Fiorentina. Europees voetbal zou een mooie beloning zijn, de voorronde van de Champions League misschien wel een vergiftigd geschenk.

AC Milan staat zesde, maar intussen is iedereen er van overtuigd dat de Rossoneri minstens vierde eindigen. Het enthousiasme rond Ronaldo is nog steeds groot, want de Braziliaan liet alweer enkele knappe staaltjes zien, hoewel hij opnieuw niet tot scoren kwam. Volgende speeldag heeft hij alvast met rood aangekruist, want dan staat de derby tegen zijn ex-club en fiere leider Inter op het programma. Kan Milan de wedstrijd winnen, dan lijkt het klaar voor nog een mooie reeks tot het seizoenseinde.

Fiorentina is ongetwijfeld de ploeg van het moment. Met sprekend gemak werd Torino afgeslacht: 5-1. Coach Prandelli (foto) maakte van de Viola een echte aanvalsmachine, die vooral in het eigen Firenze onhoudbaar is. Fiorentina heeft met 32 treffers in 10 thuismatchen de beste aanval thuis. Mutu en Toni verdelen de doelpunten, maar daarnaast is er met Jorgensen, Reginaldo en Pazzini nog heel wat offensief talent. De Viola hebben, met nog 11 speeldagen te gaan, een gat van 5 punten met Milan te overbruggen. Palermo, derde in de stand met wel 1 match meer gespeeld, telt 10 punten meer.

Onderaan blijven Ascoli en Parma puntjes sprokkelen, zodat de ploegen net daarboven nog helemaal niet gerust kunnen zijn. Reggina is voorlopig de derde zakker, hoewel de ploeg toch al mooi terugvocht na de -11, maar ook Messina en Chievo staan nog dicht in de buurt. Zelfs Livorno, twaalfde in de stand, lijkt nog in aanmerking te komen voor degradatie. De ploeg van plaatselijke legende Lucarelli telt 6 punten meer dan Reggina, maar is zo desastreus aan het sukkelen dat een plaats in de kelder van het klassement met de week dichterbij komt.   
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties