Kalmar verrast landskampioen Elfsborg

viki meeuwis

In de Zweedse eerste klasse, de Allsvenskan zijn ondertussen al drie wedstrijden van de zesde speeldag gespeeld.
Het waren twee ploegen uit Stockholm, IF Brommapojkarna en AIK die de spits afbeten.

AIK won deze wedstrijd in het Stockholm Stadion, het was vooral Wilton Figueiredo die de wedstrijd definitief in het voordeel van AIK besliste. Lange tijd zag het er echter niet zo naar uit. Na een nogal slappe start werd het tijd dat AIK zich herpakte. De bezoekers begonnen het best en controleerde grote delen van de eerste helft. Markus Jonnson en Kenny Pavey werkten hard op de rechterflank zonder echter in balbezit te komen. In plaats daarvan was het Figueiredo die voor het eerste gevaar zorgde, na een goede voorbereiding, schoot hij de bal hard op doel maar keeper Björklund kon het gevaar afwenden. Brommapojkarna ging meer op de counter spelen. Olof Guterstam bleek een serieuze bedreiging voor de defensie van de bezoekers. In de 33e minuut een goede hoekschop van Figueiredo, die via Jonsson in doel werd gewerkt.

Na de rust was het de thuisploeg dat een tandje bijstak maar er niet in slaagde om kansen af te dwingen. AIK herpakte zich en nam de leiding van de wedstrijd terug over. In de 67e minuut kreeg Talebinejad een goede kans om BP toch nog een doelpunt te bezorgen maar de bal ging net naast doel. Luttele minuten later was het weer bijna prijs. Guterstam verschalkte drie verdedigers en schoot hard op doel, maar Örlund wist op het nippertje te redden. De wedstrijd werd besloten met een geweldig kunstje van Figueiredo. De Braziliaan kwam vanop links in het strafschopgebied en dribbelde mooi voorbij de verdedidiging, waarna hij de bal met een lobje over keeper Björklund in doel schoot.
Met deze overwinning komt AIK op de derde plaats in het klassement terwijl Brommapojkarna, zoals vooraf voorspeld, op de allerlaatste plaats staat.

Brommapojkarna - AIK: 0-2
Doelpunten: 1-0 Markus Jonsson (‘33), 2-0 Wilton Figueiredo (‘90).
Gele kaarten: Brommapojkarna; Martin Ekström. AIK; Daniel Tjernström, Robert Åhman-Persson.
Scheidsrechter: Stefan Johannesson
Toeschouwers: 6 051.

Zondag werden er nog twee wedstrijden gespeeld. Kalmar ontving landskampioen Elfsborg. Die wedstrijd werd nogal onverwacht verloren door Elfsborg. In deze wedstrijd en meer bepaald in de eerste helft leek het wel of Kalmar de huidige landskampioen was in plaats van Elfsborg. Kalmar liet een imponerend aanvalspel zien met goede combinaties en goede afwerking voor doel. De eerste kans was voor Patrik Ingelsten. De middenvelder schoot onverwacht op doel,en zorgde voor een complete verrassing bij keeper Johan Wiland die de bal in de kruising zag belanden. Hierdoor werd Elfsborg niet bepaald wakker geschud. De sterspeler van Elfsborg, Anders Svensson, was compleet onzichtbaar in de eerste helft en kwam nooit echt goed op dreef. Kalmar wist de voorsprong nog te vergroten toen Victor Elm de 2-0 op het bord zette.

Na de pauze begon Anders Svensson frisser aan de tweede helft. De ploeg slaagde er in om enkele kansen te versieren. Svensson met een goed schot dat voorbij Barjaktarevic ging en recht in doel achter keeper Petter Wastås ging, de stand was nu 2-1. Elfsborg vind nieuwe krachten en zette de jacht op de gelijkmaker voort, de ploeg kwam echter nooit in de buurt van de sterkte van Kalmar in de eerste helft.

Kalmar FF - IF Elfsborg: 2-1
Doelpunten: 1-0 Patrik Ingelsten (’16), 2-0 Viktor Elm (’22), 2-1 Anders Svensson (’57).
Gele kaarten: Kalmar FF; Henrik Rydström, Cesar Santin, Tobias Carlsson. Elfsborgs IF; Andreas Augustsson, Johan Karlsson, Anders Svensson
Scheidsrechter: Markus Strömbergsson
Toeschouwers: 5 073

Hammarby IF - Örebro SK: 1-0
Het was niet echt een spannende match in het Söderstadion, de bezoekers zetten alles op de verdediging, terwijl Hammarby wanhopig probeerde de match naar zich toe te trekken. Keer op keer verstoorde Örebro de aanvallen van Hammarby. Met goede duels en veel inzet slaagden de bezoekers erin om de thuisploeg op afstand te houden in de eerste helft. Na de rust was het wederom Örebro dat de wedstrijd in handen had. Met snelle tempowisselingen kwamen de bezoekers een paar keer gevaarlijk uit de hoek. Bij Örebro viel keeper Peter Westman geblesseerd uit nadat hij hard in aanraking kwam met Emil Johansson, uiteindelijk moesten beiden het veld verlaten. Het zag er naar uit dat de match doelpuntenloos zou besloten worden. Maar na een mislukte aanval van Örebro, kwam de bal bij Petter Andersson, die mooi aflegde voor Heidar Geir Juliusson, die net was ingevallen. In de 91e minuut wist die de bal via een mooie lob in doel te werken. Hammarby is thuis nog niet verslagen geweest dit seizoen en met deze overwinning gaan ze voorlopig aan de leiding.

Doelpunten: 1-0 Heidar Geir Juliusson (’91)
Gele kaarten: Hammarby: E Johansson, Juliusson ÖSK: Henriksson
Scheidsrechter: Daniel Stålhammar
Toeschouwers: 11 328