Lillestrøm behoudt leidersplaats

viki meeuwis

Gisterenavond werden de laatste wedstrijden van de zesde speeldag in de Noorse eerste klasse gespeeld. Woensdag had Vålerenga al verloren van IK Start, dat verslag vindt u hier. Brann speelde zaterdag tegen Sandefjord en wist nipt te winnen, klik hier voor het verslag. De verrassing van de zesde speeldag was echter de partij tussen Rosenborg en nieuwkomer Strømsgodset. Rosenborg verloor die partij.

Lillestrøm SK – Viking: 4-1
Vorig seizoen kreeg Magnus Myklebust weinig speeltijd van trainer Rösler. Gisterenavond bezorgde diezelfde Myklebust Viking, de huidige ploeg van Uwe Rösler, de nederlaag via twee doelpunten en een assist die een doelpunt opleverde.
Het was een wedstrijd waar lang naar uitgekeken was. Vorig seizoen was Tom Nordlie, nu trainer bij Lillestrøm, nog aan de slag bij Viking. Uw Rösler, coach bij Viking, werd vorig jaar door de raad van bestuur bij Lillestrøm aan de kant geschoven.
Nadat Lillestrøm veel druk zette in de eerste minuten, sloeg Viking terug. Søren Berg met een afstandschot op doel, keeper Müller met een uitworp die via Peter Ijeh in doel werd gewerkt. Hoewel Lillestrøm het meest in balbezit was, was Viking vooral gevaarlijk op de counter. Iets voor het half uur kreeg Myklebust een mooie kans met een schot vanop rechts maar keeper Austbø wist redding te brengen. Enkele minuten later kreeg Myklebust opnieuw een kans en deze keer wist hij de bal wel tegen de netten te krijgen. Vlak daarna gebeurde er iets merkwaardigs. Peter Ijeh meende dat hij vlak voor het doelpunt viel, recht had op een vrije trap en ging verhaal halen bij scheidsrechter Tom Henning Øvrebø, die hem prompt een gele kaart gaf wegens protest. Dat wond hem nog meer op zodat hij uiteindelijk met een tweede gele kaart en dus rood van het veld moest. Lillestrøm kreeg meer en meer greep op de wedstrijd en Arild Sundgot kwam nog dichtbij een doelpunt maar de bal eindigde op de paal. De stand bij de rust was nu 1-1.

Na de rust probeerde Viking terug in de wedstrijd te komen en dat lukte want Lillestrøm voetbalde steeds minder kansen bij elkaar. Beide ploegen gingen voluit in de duels en daardoor vielen er nogal wat gele kaarten. Met nog twintig minuten te spelen werd Bjørn Helge Riise in de zestien meter vrijgespeeld door Myklebust, Riise miste niet en zo ging Lillestrøm met 2-1 aan de leiding. Luttele minuten later bracht Myklebust de stand op 3-1. Vijf minuten voor tijd was het Olivier Occean die zijn doelpuntje meepikte en de stand op 4-1 bracht. Vlak voor tijd liep Jone Samuelsen nog tegen een rode kaart aan waardoor Viking nog enkele minuten met negen man verder moest. Met deze overwinning blijft LSK in de top meedraaien, terwijl Viking aan de staart van het klassement bungelt.

Odd Grenland – Tromsø IL : 0-1
Odd Grenland heeft slecht drie punten weten te bemachtigen op de eerste vijf speeldagen en kreeg zondag voldoende kansen om daar nog enkele punten aan toe te voegen. Desondanks was het Tromsø dat met de drie punten aan de haal ging. Er waren amper zeven minuten gespeeld toen Lars Iver Strand vanop links kwam opzetten, zijn eerste poging werd afgeblokt maar Strand kreeg de bal terug en schoot die vanuit een haast onmogelijk hoek alsnog in doel. Odd Grenland was het meest in balbezit. Fernando de Ornelas kreeg een aantal goede kansen en Jan Tore Amundsen kwam vlak voor de rust dicht bij de gelijkmaker. Tromø kwam dichtbij de 2-0 toen Jarstein een bal moest opvangen en die uit zijn handen liet glippen, daar maakte Patrice Bernier handig gebruik van maar zijn schot ging net naast het doel.
In de tweede helft bleef de thuisploeg druk zette, Tromsø slaagde er niet in om voor doel te komen, behalve een keer via Ole Martin Årst. Vlak voor het einde van de wedstrijd nog een goede kopkans via Pospech en een verdienstelijke poging van Steffen Hagen.

Lyn – AafK: 0-0
Aalesund mag zich gelukkig prijzen dat ze alsnog een punt gepakt hebben. Lyn domineerde grote delen van de wedstrijd en verdiende op zijn minst een doelpunt.
De kansen voor Lyn kwamen vooral in de tweede helft, de beste kans was voor Espen Hoff die de bal op de dwarslat knalde in de 88e minuut. Lyn was de betere ploeg maar kon nooit echt goed afwerken voor doel. Het was echter vooral aan  keeper Adin Brown te danken dat Lyn er niet in slaagde om de bal over de doellijn te krijgen.

FFK – Stabæk: 1-2
Het was vooral de Braziliaan Alanzinho die vele keren zijn goede techniek liet bewonderen in deze wedstrijd. In het begin van de eerste helft zette Stabæk veel druk en kreeg Alanzinho de bal te pakken, hij zette de verdediging van Fredrikstad opzij en schoot de bal vanop twintig meter met de buitenkant van de voet richting doel, keeper Shaaban kon er nog net bij. In de 23e minuut viel het eerste doelpunt. Kvisik met een inworp vanop rechts, de bal kwam bij Bjørkøy terecht die hem in de verste hoek in doel trapt. De thuisploeg was het best in de eerste helft. Inge André Olsen pakte nog een rode kaart na een gevaarlijke tackle op Tariq Elyounoussi zodat Stabæk de rest van de wedstrijd met tien man verder moest.
Na de rust was het de beurt aan de bezoekers. In de 60e minuut maakte Alanzinho de gelijkmaker. Hij won de bal van Martinsen en schoot de bal vanop 25 meter richting doel, onhoudbaar voor keeper Shaaban. Vijf minuten voor tijd maakte Veigar Pall Gunnarsson de klus af. Hij schoot de bal met een elegant lobje over Shaaban in doel.