Reportage Op bezoek bij Gimnastic en Portillo

Rita De Meyer
| 0 reacties
Op bezoek bij Gimnastic en Portillo
Foto: © SC

Op bezoek bij de derde club van Catalonië: ‘Nastic’
 
Wild van Javier Portillo
 
door Jan de Jong
“Niemand begrijpt hier waarom Club Brugge hem heeft laten gaan.” Javier Portillo is hot in het al even warme Tarragona. Na zijn winninggoals in de twee met 1-0 gewonnen matchen tegen Sevilla en Real Zaragoza, is hij een held. Een kleine held, want samen met een andere ex-speler uit de Jupiler Liga, Sébastien Chabaud, zal hij Gimnastic wellicht niet kunnen houden in de Primera Division. Zondag werd de degradatietopper nog verloren van Real Sociedad. Een bericht van aan de Costa Dorada. 
 
We hebben hoerenchance, verzekeren ze ons in Tarragona. Pas deze week is het mooi weer in Catalonië. Vorige week regende het hier oude wijven en was het allerminst warm. Nu genieten we van een blauwe hemel en temperaturen die oplopen tot tegen de 30 graden. Tarragona is een kustplaats aan de Costa Dorada en de hoofdstad van de provincie Tarragona. Er wonen zo’n 130.000 mensen. Nabij liggen Barcelona en Salou. Het carnaval in de lente moet je hier eens meegemaakt hebben, zeggen ze.
 
We zijn hier op uitnodiging van Joop. Hij is een aangespoelde Belgische voetbalfan, die Gimnastic Tarragona van dichtbij volgt. Nastic, zoals zijn ploeg wordt genoemd, staat laatste en speelt zondag tegen Real Sociedad, de op één na laatste. “Maar die staan onder hun waarde geklasseerd”, waarschuwt Joop. Verwonderlijk is dat niet in de Primera Division: ook Celta de Vigo en Betis Sevilla staan in de kelder van het klassement. Ploegen tegen wie Club Brugge en Anderlecht hun tanden stuk beten in de Champions League, enkele seizoenen geleden. In Spanje zakken de laatste drie ploegen. Komen hiervoor in aanmerking, vijf speeldagen van het einde: Nastic, Real Sociedad en Celta de Vigo. Ze staan op een zakdoek bij elkaar, het verschil is telkens drie punten. Boeiende degradatiestrijd, maar dat kan ook gezegd worden van de titelstrijd.   
 
Catalaans akkoordje
 
Want dat leeft in Catalonië natuurlijk nog steeds het meest dezer dagen en weken. Wordt FC Barcelona kampioen? Nadat Barca met 4-0 te kijk werd gezet op het veld van Getafe en daardoor de Spaanse bekerfinale misloopt, moet de ploeg van Frank Rijkaard alles op het kampioenschap zetten. Zaterdagavond nestelen we ons op een gezellig terras voor de wedstrijd Real Madrid-Espanyol Barcelona. Zal het kleine Barcelona het grote helpen? Vergelijk het misschien met Cercle Brugge dat op Anderlecht zou proberen te winnen om Club Brugge een plezier te doen. Ondenkbaar. Maar onder de Catalanen ligt dat anders. Het is Catalonië tegen de rest van Spanje. “Het gevoel leeft hier zelfs”, zegt Joop, “dat Espanyol twee keer verloor van Catalaans regiogenoot Nastic om ons te helpen. Klinkt onwaarschijnlijk, maar het is een publiek geheim dat Spaanse ploegen met een drukke agenda al eens een match minder geconcentreerd aanvatten en andere wedstrijden met rood aanstippen.” De cijfers liegen niet: Gimnastic ging op de openingsspeeldag met 0-1 winnen bij Espanyol, thuis werd het maar liefst 4-0. En dat tegen de finalist van de Uefa Cup!
 
Espanyol heeft de match op Real Madrid alvast met donkerrood omcirkeld. 0-2 loopt het uit, en na de 1-2 van Van Nistelrooy, wordt het zelfs 1-3. Drie keer Pandiani. In een dolle tweede helft kan Real zich toch nog naast Espanyol hijsen, ja, de Madrilenen winnen zelfs nog met 4-3. Tijdens de match valt het op dat David Beckham vaak in beeld wordt gebracht. Naast hem zit zijn vrouwtje Victoria ongeïnteresseerd met een spiegeltje voor zich haar kapsel goed te leggen. “Ze is waarschijnlijk mee als waakhond”, lacht een Spaanse fan, “Beckham flirtte tegen Nastic met een andere vrouw en zou er zelfs mee gespot zijn in de VIP-room.” Enfin, tot daar even het roddelnieuws. We onthouden het belangrijkste: de druk ligt zondagavond bij FC Barcelona.
 
Maar eerst is er Nastic tegen Real Sociedad. Een match die te gelijkertijd met de andere zeven wedstrijden begint om 17 uur. Zo kunnen de mensen eerst nog hun siësta doen op het strand, zich douchen en dan lekker naar het voetbal gaan. Wat wij dan ook doen natuurlijk.
 
Gol de Portillo
 
Gimnastic maakte dit jaar zijn rentree in de Primera Division, nadat het eind jaren ’40 al eens mocht proeven van de Spaanse eerste klasse. Gimnastic hield het toen drie seizoenen uit. Om dat te evenaren zullen enkele mirakels nodig zijn. Met om te beginnen winst tegen Real Sociedad. Het Nou Estadi is niet helemaal tot de nok gevuld. Goedkoopste ticket is 35 euro, voor een plaatsje achter de goal. 11.800 toeschouwers willen hun team naar de zege schreeuwen. En op wie rekenen ze daarvoor? Op onder andere Javier Portillo. De naam is gevallen. De ex-spits van Club Brugge scoorde tot dusver nog maar vier van de 21 goals, maar onder die doelpunten wel twee belangrijke: tegen topploegen Sevilla – dat nog meedoet voor de titel - en Real Zaragoza – vijfde momenteel - scoorde hij telkens de enige winnende treffer. Niet mis dus. En daardoor dragen ze hem hier op handen. “Niemand begrijpt waarom Club Brugge hem heeft laten gaan”, zegt Joop. Maar ook Nastic zal hem moeten laten gaan. Hoogstwaarschijnlijk gaat de speler, die nog steeds gehuurd wordt van Real Madrid, naar Valladolid, dat overkomt uit de tweede klasse.
 
Toch even kijken hoe Portillo het er vanaf brengt. De eerste kans is al meteen voor hem. Portillo stuit op de bezoekende doelman Bravo. De thuisploeg is de betere, maar hoe gaat dat bij een team dat onderaan staat? Dat krijgt het deksel op de neus. Twee prikken en het staat plots 0-2. Maar dan laat Portillo nog eens zien waarom ze hier niet geloven dat hij het bij Club Brugge niet kon maken. Op het halfuur vuurt hij van op links een ver afstandschot af op het bezoekende doel en de bal gaat in de kortste hoek tegen de netten, 1-2. Er is opnieuw hoop bij de thuisaanhang, vooral omdat op het scorebord verschijnt dat degradatieconcurrent Celta de Vigo achter staat tegen Levante. Portillo loopt na z’n goal naar de trainer, die even voordien een fluitconcert had gekregen omdat hij – de wellicht geblesseerde - kapitein Pinilla had vervangen. Tiens, dat doet Portillo dus niet alleen bij Jan Ceulemans. 1-2 is de ruststand.
 
Galamatch
 
De tweede helft is Nastic dichtbij de gelijkmaker, maar bravo Bravo: met een knappe redding houdt hij Sociedad op voorsprong. En dan verwatert de partij. Ook Portillo deemstert weg. Hij grossiert plots in slechte passes en niet gekadreerde afstandsknallen. Een uur lang tergde hij op links de bezoekende defensie, maar ook als hij middendoor kwam, was het alle hens aan dek bij Real Sociedad. Maar zijn bobijntje is op. Voor de fans van Sporting Charleroi: de ex-Karolo Sébastien Chabaud speelt een secure match en pakt geel in de tweede helft.
 
De genadestoot komt er in de 71ste minuut. Ansotegi schiet van dichtbij de 1-3 binnen. De fans van Gimnastic verlaten vroeg het stadion. Geen zege van de wederopstanding. De degradatie is nakend. “Maar ze gaan zich nog één keer opladen”, aldus Joop. “De laatste wedstrijd, thuis tegen FC Barcelona, dat wellicht nog punten zal nodig hebben voor titel.” Hoe, gaan de Catelanen dat onder elkaar dan niet regelen? “Ben je gek? Ze hebben ons in Camp Nou ook niet laten winnen!” FC Barcelona speelt ’s avonds 1-1 gelijk tegen Betis Sevilla. Portillo zal voor de wedstrijd tegen de grote rivaal van Real Madrid wel extra gemotiveerd worden door zijn echte werkgever. Dat belooft een warme zondagmiddag te worden, die 17de juni.
 
 
Tekst en foto's: Jan de Jong 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties