EK -21 : Miroslav Djukic, coach van Servië

Luc Goderis
| 0 reacties
EK -21 : Miroslav Djukic, coach van Servië
Foto: © SC

Miroslav Djukic heeft veel succes gekend als speler in Spanje bij Deportivo la Coruna en Valencia en lijkt op dezelfde weg verder te gaan op de bank nu hij Servië door de kwalificatiereeks loodste tijdens zijn eerste baan als trainer.

Djukic, de laatste grote libero in het Joegoslavische voetbal, begon zijn carrière als speler bij FC Macva in zijn geboorteplaats alvorens de grote twee, Rode Ster en Partizan Belgrado, af te wijzen om aan de slag gegaan bij FK Rad, een club in opkomst.  Het was een ongebruikelijk keuze, maar Djukic heeft altijd alles op zijn eigen manier gedaan. Diezelfde denkwijze bracht hem in 1990 bij Deportivo.  Deportivo was toen een tweede divisieclub, maar de keuze van Djukic werd spoedig gerechtvaardigd.  Deportivo promoveerde het daaropvolgende seizoen en telde kort daarna al mee als Europese topploeg.

Djukic zal altijd verbonden blijven met de club, in het bijzonder vanwege een moment in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 1993/94 toen hij tegen Valencia in de laatste minuut een strafschop miste die de club de titel kostte.  Twee jaar later verhuisde Djukic naar Valencia en het volgende seizoen won Deportivo eindelijk zijn eerste landskampioenschap.  Nadat hij twee keer met Valencia de Champions League finale had verloren in 2000 en 2001, won hij eindelijk een prijs toen zijn club in 2002 de Spaanse titel veroverde.

Djukic maakte zijn interlanddebuut voor Joegoslavië op 25 februari 1991.  Ze speelden toen 1-1 gelijk tegen Turkije in Izmir.  Hij speelde uiteindelijk 46 interlands waarin hij twee keer scoorde en vertegenwoordigde zijn land tijdens het WK 1998 en tijdens Euro 2000. Hij beëindigde zijn carrière bij Tenerife in 2004 waarna hij in Spanje aan een trainersopleiding begon.  Zijn inspanningen werden beloond toen hij werd benoemd tot coach van Servische beloften voordat zij aan de kwalificatiereeks voor het EK voor min 21-jarigen begonnen.  De succesvolle reeks van Servië viel ook op bij Partizan en ze boden hem prompt de kans te werken bij een club.  Hij aanvaarde het aanbod en op 9 januari 2007 werd hij benoemd tot coach.  Djukic combineert beide banen nog tot en met het eindtoernooi Nederland waarna hij zijn functie bij het beloftenteam van Servië neerlegt.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties