Lyn bezorgt Brann ultieme vernedering

Mons Ivar Mjelde beleefde gisteren waarschijnlijk de ergste dag uit zijn carrière als trainer van Brann. De ploeg uit Bergen verloor namelijk in het Ullevaal Stadion met zware 6-0 van Lyn. Brann had nochtans na de 3-0 zege tegen Lillestrøm vorige week wel wat aan zelfvertrouwen gewonnen. Mjelde zei achteraf op de persconferentie dat hij geen verklaring had waarom de ploeg zowel offensief als defensief volledig faalde.
Het grote probleem voor Brann bleek Edu oftewel Chinedu Obasi Ogbuke te zijn. De jonge Nigeriaan was een constante bedreiging in de eerste helft, hij terroriseerde constant de defensie van Brann, was goed voor een doelpunt en puurde er een strafschop uit. Bovendien zorgde hij ervoor dat de doelman van Brann, Håkon Opdal iets voor de rust al met een rode kaart mocht gaan douchen.

Van bij het begin van de wedstrijd liet Lyn de gasten uit Bergen alle hoeken van het veld zien. De nachtmerrie voor Brann begon al na twee minuten toen Opdal de eerste bal uit het net mocht plukken, Magnus Powell had die namelijk vanop de zestien meter netjes in doel geschoten. Dat was slechts het begin. Lyn bleef veel druk zetten en Stefan Gislason wist samen met Jo Tessen volledige controle te houden over Martin Andresen en Ardian Gashi. Op rechts viel vooral Erling Knudtzon op met goede baltoetsen terwijl Edu veelal op het randje van het buitenspel loerde.
De defensieve problemen van Brann werden pijnlijk duidelijk in de 22e minuut toen Kristjan Örn Sigurdsson de bal naar landgenoot Gislason speelde die op zijn beurt de bal naar Edu speelde. De Nigeriaan stond alleen tegenover Opdal en had twee pogingen nodig voor de bal uiteindelijk tegen de netten ging. Lyn was goed op dreef, vijf minuten later haalde Bjørnsson Magnus Powell onderuit en kreeg de thuisploeg een strafschop toegewezen. Die werd door Gislason makkelijk in een doelpunt omgezet. Het zou niet bij die ene penalty blijven. Net voor de pauze werd Opdal met een rode kaart naar de kleedkamer verwezen, nadat hij Edu als laatste man onderuit haalde. Achteraf bleek dat Edu wel heel gemakkelijk neerging maar scheidsrechter Berntsen was genadeloos en stuurde de keeper wandelen. De strafschop die daarop volgde werd wederom makkelijk binnengetrapt door Gislason. Brann ging de rust in met een 4-0 achterstand.

De tweede helft verliep iets minder tumultueus. Lyn slaagde er nog in om de voorsprong te vergroten met nog eens twee doelpunten. Het vijfde doelpunt viel in de 57e minuut, Erling Knudtzon kon reservekeeper John Thorbjørnsen makkelijk passeren en zette zo de 5-0 op het scorebord. Lyn liet daarna het tempo was zakken en Brann kwam iets beter in de wedstrijd zonder dat ze er echter een doelpunt uit wisten te halen. In plaats daarvan wist de goed spelende Stefan Gislason een minuut voor tijd de 6-0 binnen te werken. Brann werd totaal onderuit gespeeld door Lyn. De ploeg uit Oslo wist zowel op offensief als verdedigend vlak de bezoekers totaal onderuit te halen. Als Brann nog voor de titel wil gaan, zal het eerst op die vlakken de nodige antwoorden moeten vinden.

Lyn: Gustavsson – Eriksen (’58 Daugaard), Sigurdsson, Brink, Stensaas - Knudtzon, Gislason, Tessem, Hoff (‘ 63 Almeyda) – Powell (’73 Holmen), Edu

Brann: Opdal - Dahl, Sigurdsson, Bjørnsson ('39 Bjarnason), Hanstveit - Solli, Andresen, Gashi, Vaagan Moen – Sæternes (45 Thorbjørnsen), Helstad (‘76 Huseklepp)

Doelpunten: 1-0 Powell (‘2), 2-0 Edu (‘22), 3-0 Gislason (’27 pen.), 4-0 Gislason (’45 pen.), 5-0 Knudtzon (‘57), 6-0 Gislason (‘86)
Scheidsrechter: Espen Berntsen