VÃ¥lerenga geraakt weer niet voorbij Lyn

VÃ¥lerenga geraakt weer niet voorbij Lyn
Foto: © SC

Gisterenavond werd in het Ullevaal Stadion om 21.25u de aftrap gegeven voor de Oslo derby tussen Vålerenga en stadsrivaal Lyn. Het is van 1981 geleden dat Vålerenga nog eens wist te winnen van Vålerenga en dat zou ook na vanavond ook zo blijven.
De “thuisploeg” had het meeste overwicht in deze match maar slaagde er niet in om dat in doelpunten te vertalen. De sfeer tijdens de wedstrijd was gespannen wat aan beide ploegen te merken was. Verlies vermijden leek voor beiden belangrijker dan de zege binnen te halen, wat het spel uiteraard niet ten goede kwam. Het publiek in het goed gevulde stadion kreeg geen echt goede wedstrijd te zien en geen doelpunten.
De Nigeriaanse aanvaller Edu, die gewoonlijk toch de meest opvallende speler is, kon geen enkele keer gevaarlijk voor doel komen. Bij Vålerenga zat het probleem vooral in het feit dat ze niet echt over een scorende spits beschikken. Daniel Fredheim Holm is een jonge kerel en waarschijnlijk een van de Noorse spelers met de beste technische vaardigheden maar staat niet echt bekend om zijn scorend vermogen.
 
Vålerenga stuurde de wedstrijd maar kreeg in de eerste helft amper twee goede kansen. De eerste kwam er op het kwartier toen Christian Grindheim een volleyschot op doel lanceerde maar de bal ging hoog over doel. Acht minuten later kreeg Freddy dos Santos een goede kans. Met Ståle Stensaas in zijn rug, ving hij een goede pass van Grindheim op met de borst, kreeg de bal daarna goed op de voet en schoot de bal hard vanop tien meter. Helaas voor Klanen, de Vålerengasupporters, ging de bal nipt over de dwarslat.
 
In de eerste minuten van de tweede helft probeerde Lyn de ban te breken en stuurde meer dan twee man in de aanval. Dat leidde tot hun enige echte kans van de wedstrijd. Edu ging drie verdedigers van Vålerenga voorbij voor hij de bal aan Espen Hoff doorgaf. Die werd gedwongen om de bal scherp te spelen en hij mikte op de verste hoek maar keeper Arason stond klaar om de bal op te vangen.
 
De tweede helft was beter dan de eerste terwijl Vålerenga de meest dominerende ploeg bleef. In de 50e minuut kreeg Daniel Fredheim Holm een goede kans, de weg naar doel lag open voor hem. In plaats van op doel te schieten, koos hij voor een extra baltoets waarna hij onmiddellijk door drie verdedigers van Lyn werd omsingeld.
In de slotminuten kwam Sebastian Mila nog dicht bij een doelpunt. Jan Derek Sørensen werd vanop rechts vrijgespeeld, hij legde goed af voor Mila maar die besloot in het zijnet. Invaller Kim Holmen probeerde nog voor Lyn het tij te keren in de toegevoegde tijd maar dat was zonder superverdediger Kjetil Wæhler gerekend die een uitstekende wedstrijd speelde.
 
Trainer Henning Berg van Lyn had na afloop van de wedstrijd lovende woorden voor Wæhler en noemde hem een van de beste verdedigers in de Tippeligaen. Hij voegde er meteen een tip voor de Noorse bondscoach, Ãge Hareide aan toe door hem op te roepen om Wæhler in de nationale elf in de plaats van Erik “Panzer” Hagen te zetten. Leuk detail: Hagen is een ex-ploegmaat van Wæhler bij Vålerenga.
 
Vålerenga: Arason - Storbæk, Johnsen, Wæhler, Jepsen - dos Santos, Jalland, Grindheim, Brix (‘Mila) - Berre, Fredheim Holm (’79 Sørensen)
 
Lyn: Gustafsson – Eriksen (’71 Berntsen), Brink, Sigurdsson, Stensaas - Knudtzon, Tessem, Gislasson, Hoff – Edu (’88 Holmen), Powell.
 
Gele kaarten: VIF: Brix, Wæhler – Lyn: Edu, Tessem
 
Toeschouwers: 19 468
 
Vanavond wordt de elfde speeldag afgerond met de topper tussen Rosenborg en Lillestrøm (20.30u) en Start – Odd Grenland (18.30u).
 

Foto: Daniel Fredheim Holm in gevecht met de verdediging van Lyn (Scanpix)
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties