Interview Deschacht praat over zijn jeugd

K M
| 0 reacties
Deschacht praat over zijn jeugd
Foto: © SC

In samenspraak met Lotto Street Soccer is Voetbalkrant.com erin geslaagd om een interview te strikken met Olivier Deschacht. De links-back van RSC Anderlecht had duidelijk zin in een gesprekje en daarom wordt het interview ingedeeld in drie delen. In het eerste gedeelte praat Deschacht, die peter is van Lotto Street Soccer, over zijn periode als jeugdvoetballer.
 
Hoe belangrijk is het om al op zeer jonge leeftijd te beginnen met voetbal?
 
Héél belangrijk. Op jonge leeftijd beleef je het meeste plezier aan het voetballen. Je leert dan ook de techniek. Iets dat op jonge leeftijd er al ingebakken zit, verleer je niet meer. Als je pas later begint te voetballen, duurt het vaak veel langer om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen.
 
Is het belangrijk om reeds op jonge leeftijd bij een topclub te belanden of juist niet, gezien je daar misschien minder aan spelen toekomt?
 
Het belangrijkste is dat je veel voetbalt. Je moet overal en altijd voetballen. Als je echt goed bent, word je normaal wel opgemerkt. Zelf ben ik ook begonnen in de lagere reeksen, bij Lochristi, en vandaar doorgegroeid. Als je jong bent, moet je gewoon voetballen, voetballen en nog eens voetballen, of dat nu bij een kleine of grote club is, maakt niet zoveel uit. Als je er echt uitsteekt, krijg je kansen en die moet je dan met beide handen grijpen. Trouwens als je vroeg bij een topclub belandt en altijd op de bank zit, moet je je conclusies trekken en misschien een stapje terug zetten.
 
Ik neem aan dat je ook de nodige dosis geluk moet hebben?
 
Ja natuurlijk! Als ze naar je komen kijken, moet je ook net goed zijn. Op de selectiedag van Anderlecht was ik super goed, maar voor hetzelfde geld presteer ik daar wat minder en was ik misschien nooit zover geraakt. Bovendien heb ik het geluk gehad om bij Anderlecht, met Frankie Vercauteren, een trainer tegen te komen die in mij geloofde.
 
Op welke leeftijd heb je voor het eerst gedacht dat je profvoetballer kon worden?
 
Op m’n 18de. Ook al dribbel je bij de jeugd iedereen voorbij en kan niemand je aan, dan nog moet je niet gaan dromen. Het is pas later dat je je echt moet gaan bewijzen, wanneer je onder druk staat en wanneer het er écht op aankomt. Bij de jeugd eruit steken wil niet zoveel zeggen. Je voetbalt daar zonder druk en puur voor het plezier.
 
Heb je vroeger ook vaak met de vrienden op straat gevoetbald?
 
Ja, altijd. Vooral op school dan, op de koer. Elke speeltijd was het voetballen geblazen. Ik heb nooit echt zo op de pleintjes in het stadscentrum gevoetbald, maar wel vaak op een harde ondergrond; 6 jaar lang op de lagere school en 4-5 jaar in het middelbaar. Dat is natuurlijk minder ‘street’ dan in de stad, maar het komt voor een groot stuk toch op hetzelfde neer.
 
Kwam je in de jeugdreeksen vaak in contact met jongeren van andere culturen?
 
Nu is het normaal dat er veel buitenlanders in de ploeg zitten, ook in de jeugdreeksen. Bij mij in de jeugd was dat veel minder. Af en toe was er eens een zwartje of een Marokkaan in de ploeg. Die waren dan ook altijd beter dan de rest, ze hadden veel meer balgevoel. Zij konden dingen met de bal die de anderen niet konden en waren ook fysiek meestal sterker. Als kleine jongen keek je daarnaar op.
 
Hoe verliep het contact met hen?
 
Goed. Er was geen enkel probleem. Voor mij maakte het niet uit van welke afkomst mijn ploegmaats waren.
 

Dinsdag praat Olivier Deschacht in het tweede gedeelte van het interview over het vorige en komende seizoen bij Anderlecht en zijn persoonlijke ambities.
 

Street Lotto Soccer is een project dat in samenwerking met Voetbalkrant.com werd opgericht. De bedoeling is om jongeren tussen de 6 en de 16 jaar meer te laten sporten en in dit specifieke geval te laten voetballen. Voor meer informatie over Street Lotto Soccer kan u steeds terecht op de website www.lottostreetsoccer.be of bij de redactie van Voetbalkrant.com via info@voetbalkrant.com.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties