RS Waasland: terug met de voeten op de grond

viki meeuwis
| 0 reacties
RS Waasland: terug met de voeten op de grond
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

1. Inleiding
 
Red Star Waasland eindigde vorig seizoen op een veertiende plaats met 39 punten. Dat is een teleurstellend resultaat na het eerste goede seizoen in 2004-2005. De club moest meermaals beroep doen op keeper Tom Hofman als laatste reddingsbaken.
 
De club had vooraf de eindronde en liefst promotie naar eerste vooropgesteld. Het versterkte zich dan ook in het begin van het seizoen met spelers met eerste klasse ervaring; Werry Sels, Jimmy Smets en Bouckenooghe. Thierry Flies werd bij VH Hamme weggeplukt. In de winterstop werd De Bock geleend van PSV.

Benny Lobijn begon vorig seizoen als trainer maar was geen lange carrière bij Red Star Waasland beschoren, hij werd na amper vier speeldagen al ontslagen. Aan de basis van dat ontslag lagen de teleurstellende resultaten, de club stond voorlaatste met amper twee punten en dat ondanks de versterkingen die ze in huis haalden.

Regi Van Acker werd binnengehaald maar ook hij slaagde er niet in om het roer om te draaien. Het absolute dieptepunt van het seizoen werd de 5-2 nederlaag uit bij streekrivaal Hamme en de zware 6-0 nederlaag op Union. Een veertiende plaats was dan ook een terechte plaats in het klassement.
 
De samenwerking met Van Acker werd stopgezet op het einde van vorig seizoen. Als nieuwe trainer werd Rudi Verkempinck binnengehaald, die eerder al eens bij Red Star Waasland als trainer aan de slag was.
 
2. De Ploeg
Voor het nieuwe seizoen heeft RS Waasland een aantal aanpassingen moeten doen. Het verloor Arys, Magerman, Vandecauter, Wolfaert en Jelle De Bock die na een uitleenperiode terugkeert naar PSV. Als inkomende transfers mogen we aanvaller Kevin Van Geem noteren die van FCV Dender overkomt. Nog in de aanval werd Silvino Gomes Soares aangetrokken, een tweevoetige flankspeler. Zij zullen samen met Mathyssen en topschutter Flies de aanval moeten opzetten. 
Op het middenveld werd Michäel Van Geele aangetrokken, net als Bourabia die de nieuwe nummer tien moet worden. Zij zullen samen met Onana, Bousfia en Keita het centrale gedeelte moeten bevolken.
 
Verdediger Balbi verliet de club en als vervanger werd de 25-jarige boomlange Stjepan Cvitkovic aangeworven, net als Julien Tounut. Nog in de verdediging vinden we Serbest terug, wiens contract verlengd werd, naast Bouckenooghe, Borlee en Veldeman. In het doel blijft Hofman eerste keuze met Verhulst naast hem.
 
 
3. Geschiedenis
 
Red Star, zoals de oorspronkelijke naam van de club luidt, werd in 1936 opgericht door Robert Waarschoot en had haar vaste stek in de week ’t Ster in Haasdonk. De ploeg sloot eerst aan bij de Vlaamsche Voetbal Bond. Dat was een amateurbond die eigenlijk de rivaal van de KBVB was. In 1944 volgde dan toch de aansluiting bij de Belgische Voetbal Bond. De club kreeg stamnummer 4068. In 1948 verkreeg de club promotie naar de hoogste provinciale afdeling. Daar zou de club de volgende decennia blijven hangen en zelfs tot in de laagste reeks dalen (Vierde Provinciale). In 1961 vierde de club het 25-jarig bestaan en ditmaal in de hoogste provinciale reeks. Op het einde van het seizoen 1979-1980 behaalde de ploeg de titel in Vierde Provinciale en kon eindelijk aan de langverwachte opmars beginnen. 

In 2000 slaagde Red Star erin om voor de eerste keer in de nationale bevorderingsreeksten te geraken met als orgelpunt de promotie naar Derde Klasse in 2001. Dat jaar bracht enkele veranderingen met zich mee, de club verwisselde van stadion en nam een nieuwe naam aan; het zou voortaan als Red Star Waasland voortbestaan.
In 2004 werd Red Star Waasland kampioen in Derde en behaalde zo voor het eerst promotie naar Tweede Klasse. Verrassend genoeg behaalde Red Star in het eerste seizoen in Tweede meteen een eindrondeticket, zonder dat het de promotie naar Eerste kon afdwingen. Het ging allemaal erg snel voor de club. 
In 2006-2007 ging het allemaal wat moeizamer voor de club. Trainer Dirk Geeraerd verliet de club op het einde van het seizoen 2005-2006 en ging naar KSV Roeselare. Zijn opvolger, Benny Lobijn werd op de vierde speeldag al de deur gewezen en vervangen door Regi Van Acker. De club eindigde op een teleurstellende veertiende plaats.
 
 
4. Infrastructuur
 
Red Star Waasland speelt zijn thuiswedstrijden in het Puyenbeke Stadion. Het is het oude stadion van de inmiddels opgedoekte club SK Sint-Niklaas.
Voorheen speelde het in het Robert Waterschootstadion maar met de promotie naar Derde Klasse in 2001 moest het uitkijken naar een stadion dat aan de normen inzake veiligheid voldeed en voldoende accommodatie kon bieden. Het oude stadion wordt nog gebruikt voor verschillende jeugd- en beloftenploegen.
 
In het Puybeke Stadion beschikt het thuispubliek over 677 zitplaatsen langs de linkerzijlijn en een ruime staantribune achter de goal. Voor de uitsupporters is er een zittribune aan de rechterzijlijn voorzien met 420 zitplaatsen die geflankeerd wordt aan beide zijden door een vak van telkens 750 staanplaatsen.
 
5. Prognose
 
Red Star Waasland staat terug met beide voeten op de grond, de ambities zijn teruggeschroefd van de eindronde en promotie naar behoud in Tweede Klasse en een degelijke plaats, liefst in de linkerkolom. Als de ploeg een goed begin van het seizoen kent en geen al te wisselvallige resultaten kent, kunnen ze daar in slagen.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties