VÃ¥lerenga duwt Start dieper de put in

viki meeuwis

In het weekend werden er zes wedstrijden van de negentiende speeldag afgewerkt in de Noorse Tippeligaen. Brann Bergen speelde tegen Sandefjord. Dat verslag vindt u hier.

Zaterdag trok landskampioen Rosenborg naar Drammen waar het nieuwkomer Strømsgodset ontving.

Strømsgodset – Rosenborg: 1-1
Godset heeft dit jaar nog niet veel punten gepakt in het eigen stadion maar zaterdag wist het tegen Rosenborg een punt uit de brand te slepen. Strømsgodset begon het beste aan de wedstrijd waarbij Christer George al direct twee goede kansen kreeg maar keeper Lars Hirschfeld was alert. Rond de twintigste speelde Traore de bal naar Koné die de bal vanop acht meter in doel werkte. Rosenborg domineerde en kon de beste kansen afdwingen.

Na de rust was het weer Koné die een schot op doel lanceerde maar keeper Espen Johnsen kon de bal in corner werken. De ploeg uit Trondheim kreeg verschillende kansen om de voorsprong te vergroten maar in de 77e minuut kreeg Godset een vrije trap toegkend. Die werd door André Bergdølmo netjes in doel gewerkt. Rosenborg staat nu op tien punten van leider Brann. Strømsgodset haalt een puntje binnen en heeft er nu 22. Godset doet hier een goede zaak want het verkeert nog steeds in de onderste regionen.

De overige wedstrijden werden zondag afgewerkt.

Vålerenga – IK Start: 3-2
De club uit Oslo ontving het in degradatiegevaar verkerende Start in het Ullevaal Stadion. De wedstrijd eindigde in een 3-2 overwinning voor de thuisploeg. Slecht nieuws voor Start want als het niet snel punten gaat pakken zou hun verblijf in de Tippeligaen na drie jaar wel eens voorbij kunnen zijn. Start begon de match het beste en kon in de loop van de eerste tien minuten een paar keer gevaarlijk uithalen. Op het kwartier moest Kristoffer Hæstad van het veld met een knieblessure. Ondertussen is bekend geraakt dat hij de rest van het seizoen zal missen.
Vålerenga nam de leiding volledig over nadat Hæstad weg was. Doelpunten maken is iets waar de ploeg uit Oslo het moeilijk heeft met gehad dit seizoen. Daar komt stilaan verandering in. Met twintig minuten gespeeld wist Jalland de score te openen. Vålerenga kreeg een vrije trap toegekend links vanop 35 meter. Dan Thomassen nam die en liet de bal in de buurt van Jalland terecht komen. Die aarzelde niet een schoot de bal hard in doel. Vijf minuten voor de pauze kreeg Daniel Fredheim Holm de bal te pakken nadat de verdediging van Start er niet in slaagde om de bal weg te werken. Fredheim Holm schoot de bal met een volley over keeper Kenneth Høie in doel.

Vlak na de pauze kon Start scoren. De bezoekers konden een fout in de defensie bij Vålerenga benutten, Jon Midtun Lie kon de bal naar Martin Borre spelen die hem hard in doel schoot. Nadat Vålerenga de eerste helft domineerde zat er nu plots weer een wedstrijd in. Halverwege de tweede helft ging Jalland nogal makkelijk neer na een duwtje van Martin Borre. Scheidsrechter Per Ivar Staberg floot voor een strafschop die op zijn zachtst gezegd nogal betwistbaar was. Daniel Fredheim Holm nam die maakte geen fout, Vålerenga stond zo 3-1 voor op Start. De scheidsrechter was in een milde bui want enkele minuten later blies kende hij Start een penalty toe voor een bijna identieke situatie. Deze keer was het Inge André Olsen die neerging en Ole Martin Årst die de bal in doel werkte. Start kreeg nieuwe moed en ging actief jagen op de gelijkmaker maar verder dan een paar halve kansen kwamen ze niet.

Viking – Lillestrøm: 1-1
De thuisploeg opende het best en kon het eerste halfuur de wedstrijd sturen. De echte goede doelkansen bleven echter uit, mede dankzij een goed spelende Frode Kippe op het middenveld. Op het half uur kon Bjørn Helge Riise de score openen. Doelman Otto Frederikson trapte de bal ver uit, Soma kon de bal niet houden en Riise kon de bal op de borst opvangen en daarna in de verste hoek werken.

Na de rust werd Alexander Ødegaard ingebracht voor Jone Samuelsen en dat liet zich goed voelen. In de 74e minuut wist hij de bal naar Allan Gaarde te spelen die de bal hard in doel knalde. Na deze goal bleef Viking aandringen maar slaagde er niet in om meer doelpunten te maken.

Tromsø – Odd Grenland: 2-4
Odd begon wel heel goed aan de wedstrijd. Binnen de eerste vijf minuten konden ze twee keer scoren. In de tweede minuut kon Espen Ruud de bezoekers op voorsprong brengen. Drie minuten later kon Stefan Bärlin een pareltje afleveren. Hij kreeg de bal op twintig meter toegespeeld terwijl hij nog met de rug naar het doel stond, keerde zich om en schoot de bal in de kruising, onhoudbaar voor keeper Ramovic.
Op het half uur kon Ruud een vrije trap nemen, de bal kwam bij Håkonsen terecht die hem niet onder controle kreeg. In plaats daarvan was het Bärlin die de bal in doel kon schieten. Op het half uur stond Odd Grenland dus al 3-0 voor. In de 40e minuut kwam Sigurd Rushfeldt alleen voor doel en kon de bal binnenwerken.

De 22-jarige keeper van Odd en reserve bij de nationale ploeg, Rune Jarstein had een goeede dag en kon verschillende keren goed redding brengen. In de 57e minuut kon hij goed uittrappen waarna Jakob Sørensen de bal naar Bärlin doorspeelde. Die schoot op doel maar Ramovic kon de bal uit doel houden. In de rebound kon Sørensen de bal in doel werken. Odd stond nu op een 4-1 voordeel. Enkele minuten later kon Morten Moldskred, na een goede voorbereiding van Rushfeldt, de bal in doel schieten. Tromsø bleef vechten maar kon er geen doelpunten meer uit puren.

AaFK – Lyn: 3 - 1
Aalesund had iets goed te maken na de 7-0 pandoering dat het vorige week kreeg van Lillestrøm. In de zeventiende minuut kwam Joakim Austnes alleen voor doel en kon de bal binnenwerken. Die voorsprong duurde maar een paar minuten. Kim Holmen kon de zwakke verdediging van Aalesund passeren en de gelijkmaker scoren. Aalesund nam het meeste initiatief in de eerste helft en kreeg de beste kansen. Op het half uur had het 2-1 kunnen worden nadat Austnes de bal naar Silva kon spelen. De bal kwam op de doellijn terecht en kon daarna weggewerkt worden.

Na de pauze kreeg Lyn de beste kansen in het begin van de tweede helft. De eerste kwam er in de 55e minuut toen Holmenalleen voor doel kwam maar zijn schot was te zwak en ging naast het doel. Het was Aalesund dat tien minuten later via goede voorbereiding van Silva en Aubynn via Skiri opleverde. Het tempo viel hierna terug en Aalesund ging niet meer opzoek naar meer doelpunten. Lyn leek geen fut meer te hebben om terug te vechten.

Vanavond staat de laatste partij tussen Stabæk en Fredrikstad op het programma.

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van het laatste voetbalnieuws. Download dan nu onze Voetbalkrant NewsReader. Voor meer informatie [klik hier]