Interview 'Niet zagen, maar oplossingen vinden'

'Niet zagen, maar oplossingen vinden'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

LEUVEN – Nu de tweede klasse goed en wel op gang is getrapt, wou Voetbalkrant.com eens weten wat de effecten waren voor een club die indirect betrokken werd bij de affaire Geel-Namen. We legden ons oor te luister bij Michel De Pauw, secretaris bij Oud-Heverlee Leuven en tevens lid van het Uitvoerend Comité van de Belgische Voetbalbond.
 
 
Meneer De Pauw, hoe staat u tegenover de nieuwe kalender in tweede klasse?
 
Ik kan niet anders dan vaststellen dat de nieuwe kalender enkele ongemakken bevat. In tegenstelling tot sommige andere clubs zagen wij hier echter niet over, maar proberen wij ze op te lossen. Zo zal bijvoorbeeld de wedstrijd OHL – KVK Tienen om 20u30 starten zodat de supporters iets meer tijd krijgen om naar het stadion te komen. Met Virton hebben we afgesproken om de wedstrijd die voorzien was op 30 december te verplaatsen naar een gemeenschappelijke vrije dag, namelijk 10 november. Als Hamme akkoord gaat zal de partij die voorzien is op 23 december verhuizen naar 22 december zodat wij een heuse Kerstavond kunnen voorzien voor onze supporters.
 
De situatie die de zaak Geel-Namen heeft veroorzaakt kan men op 2 manieren oplossen. Ofwel blijven de clubs moeilijk doen en blijven we sukkelen ofwel tonen de clubs dat ze professioneel bezig zijn en lossen we de zaken zelf op. Veel clubs schieten op “den Bond”, maar als die dan met voorstellen afkomt, worden ze afgeschoten zonder dat er over nagedacht wordt. Iedereen moet in eerste instantie zijn problemen bekijken. Ik vraag mij af wat een club die de ambitie heeft om naar eerste klasse te gaan, gaat doen als ze in eerste klasse zitten en Belgacom hen 2 weken voor een wedstrijd verplicht van zaterdagavond naar zondagavond te verhuizen. Gaat men dan ook reageren?
 
Wat vindt u van de beslissing om de periodetitels dit seizoen te laten varen?
 
Gezien het feit dat de nieuwe kalender rekening zal houden met de reeds gespeelde wedstrijden en dat deze wedstrijden over de verschillende periodekampioenschappen zitten, leek het ons maar beter om voor dit seizoen de periodetitels af te schaffen. Men moet dan niet gaan rekenen met coëfficiënten zoals het reglement dat voorziet indien er bijvoorbeeld een club verdwijnt. De clubs die op plaats 2, 3, 4 en 5 eindigen worden beloond voor hun mooie seizoen, terwijl je in het verleden al deelnemers gehad hebt die één reeks van 12 wedstrijden neerzetten en dan wegzakken in de rangschikking. De voorwaarde is wel dat de deelnemers voor de aanvang van de play-off over de geschikte licentie voor eerste klasse beschikken. Anders krijg je weer problemen.
 
Dit is werk voor de Licentiecommissie, maar van mij mag de norm nog strenger worden. In de licentie zou de hele boekhoudkundige toestand van een club moeten meetellen en niet alleen de lonen, RSZ, belastingen, BTW, enz. Je kan als club uit tweede klasse vandaag in orde zijn met de lonen, de RSZ, de BTW, de belastingen en de nodige verzekeringen en dus in aanmerking komen voor de toekenning van een licentie, maar tegelijkertijd een torenhoge schuld hebben bij derden. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij particulieren die geld voorschieten en hopen dat ooit terug te krijgen, leveranciers, de gemeentelijke overheden, banken, ... De buitenwereld zou eens de moeite moeten doen om de jaarrekeningen van de clubs te bekijken en dan zal je in enkele gevallen wel wat rare dingen zien.
 
Ik wil ook even opmerken dat er in diverse media beweerd wordt dat de afschaffing van de periodekampioenschappen er is gekomen op vraag van de Profliga. Dat is echter niet juist. Het is de Nationale Voetballiga, de liga van tweede klasse, die de vraag gesteld heeft.
 
Kan u ons zeggen hoe het op het einde van dit seizoen zit met de degradatie naar derde klasse en de promotie naar tweede klasse?
 
Dit punt maakt het voorwerp uit van een overleg tussen de Nationale Voetballiga en de Liga van derde klasse. Zij moeten een voorstel uitwerken dat dan ter goedkeuring zal worden overgemaakt.
 
Heeft de affaire Geel-Namen de voorbereiding van uw club verstoord?
 
De affaire zorgde niet echt voor een verstoring, maar eerder voor wat ongemak omdat de beslissingen om al dan niet te spelen ons overvielen en daardoor de werkplanning iets onzeker was. Maar het bestuur en de technische staf van OHL hebben de nodige professionele creativiteit gebruikt om die rare periode door te maken. Het bestuur zat bijvoorbeeld enkele uren na het bekend maken van de nieuwe kalender al samen om te zien waar we moesten aanpassingen zoeken om aan de vragen van onze sportieve staf tegemoet te komen. Dat gebeurde dan ook zodat wij ondanks alles kunnen leven met de kalender. Uiteraard bekijken wij momenteel welke impact deze kalenderwijziging op ons budget en onze jaarplanning heeft. En éénmaal in kaart gebracht zullen we nagaan of en hoe dit eventueel moet worden verhaald.
 
Is uw club van plan om gebruik te maken van de extra transferperiode?
 
Momenteel zien we niet in waarom we gebruik zouden moeten maken van deze periode.
 
Wat zijn de ambities van OHL dit seizoen?
 
De ambities van OHL zijn gekend. Wij willen beter doen dan vorig jaar en dan zien we wel wat dat met zich meebrengt.
 
Staat er in de langetermijns-visie van uw club een promotie naar eerste klasse?
 
OHL heeft inderdaad de ambitie om naar eerste klasse te gaan. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. De basis is een financiëel gezond beleid waarbij we wettelijk in orde zijn met de juridische, sociale en fiscale wetgeving en dit met respect voor de reglementen van de KBVB.
 
Als slotvraag; Moeten volgens u de reserven/beloften van eerste klasseploegen in derde klasse/bevordering gedropt worden?
 
Ik wil mij niet uitspreken over het feit of dit een goede oplossing zou zijn. Ik denk dat elke clubleider, elke trainer, elke jeugdverantwoordelijke en elke supporter eens zijn geest zou moeten vrijmaken van zijn eigen belang en zijn geest moet openstellen om het allemaal eens ruimer te zien. Men moet zijn eigenbelang opzij kunnen zetten. Op deze manier kan er misschien een hele competitiehervorming doorgang vinden en kan het Belgisch voetbal een nieuwe impuls krijgen. Als je weet dat er in ons land in bijna elke provincie op een andere manier een jeugdcompetitie wordt ingericht, dan weet je het wel.
 
Bovendien moeten er oplossingen gevonden worden om Belgisch talent hier te houden. De clubs zouden veel meer oog en geduld moeten hebben met de eigen jongeren in plaats van spelers binnen te halen van heinde en verre die niets meer te brengen hebben en die dus geen toegevoegde waarde hebben.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties