Hervormingsplannen bevallen Vanden Stock

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Hervormingsplannen bevallen Vanden Stock
Foto: © SC

Afgelopen week lekten de hervormingsplannen van Profliga-voorzitter Ivan De Witte en Westerlo-preses Herman Wijnants uit. De twee willen binnenkort de competitie hervormen en hopen daarvoor de andere eersteklassers te overtuigen.

Zo zou er een herfst- en een lentecompetite komen. Een A- en B-reeks zouden elk bestaan uit tien ploegen. De laatste vijf ploegen uit de A-reeks zouden in december degraderen, terwijl de eerste vijf ploegen uit de B-reeks zouden promoveren. In de lentecompetitie beginnen alle clubs weer met nul punten. De club die de lentecompetitie wint zou een ticket voor de Champions League afdwingen. De club die de herfstcompetitie wint is zeker van een Europees ticket. Ook de twee winnaars van de B-reeks zouden nog Europa inkunnen na een play-off met ploegen uit de A-reeks. 

Roger Vanden Stock, voorzitter van Anderlecht, ziet wel wat in dat idee. "Maar het had wel eenvoudiger gekund", aldus Vanden Stock in Het Laatste Nieuws. "Ik dacht aan twee reeksen van tien, waarvan hooguit drie clubs bij de winterstop naar de andere reeks zouden overgaan. Dan hadden de clubs in de A-reeks in de tweede helft van de competitie rechtstreeks voor alle Europese plaatsen kunnen strijden."

"Maar ik begrijp dat er toegevingen moeten gedaan worden aan de kleinere clubs. In dit plan krijgen er meer van hen de gelegenheid om tegen de toppers te spelen. En wij spelen normaal gezien vier keer tegen elke topper. Daar gaat het mij om. Dat haalt het niveau van ons voetbal naar boven, dat maakt de competitie ook interessanter voor de sponsors én voor de tv-rechten. Misschien moet er nog eens over bepaalde details gesproken worden, maar in de fond sta ik achter dit plan."


Door Kristof Blomme en Anthony Van der Planken.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties