Geen winnaar in Firenze

Maarten Vandenabeele

De topper Fiorentina - Juventus is onbeslist geëindigd, waardoor vooral Inter een goede zaak doet. Roma kon weer aanknopen met de zege en promovendus Genoa won voor de derde keer op rij, waardoor de Rossoblu plots op de vijfde stek staan.

Ranieri liet verrassend Del Piero op de bank en zag af van de tridente: Iaquinta (foto) en Trezeguet waren de spitsen. Bij Fiorentina zat Vanden Borre nog eens op de bank.
Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg: Mutu vlamde vanop 30 meter, maar de bal ging net over. Het eerste doelpunt viel aan de overkant: na 23 minuten kon Iaquinta een verdedigende kopbal van Gamberini met binnenkant rechts binnenschieten, 0-1. Voor de rust kwam Juve dichter bij de 0-2 dan de Viola bij de gelijkmaker. Nedved schoot nog strak op doel, maar Frey redde. Mutu was de enige thuisspeler die gevaarlijk kon zijn.
In de tweede helft werd Vieri in het veld gestuurd om de aanval van Fiorentina meer gewicht te geven, maar het was Trezeguet die het eerst voor groot gevaar zorgde. Frey redde opnieuw knap. Dainelli kopte enkele minuten later na een warrige fase bijna de gelijkmaker binnen. Salihamidzic kon halfweg de tweede helft bijna scoren, maar Frey was in een begenadigde dag. Prandelli bracht Vanden Borre in, voor Semioli, maar het bracht geen zoden aan de dijk. In het slotoffensief leek Juve stand te houden, maar in de 88e minuut raakte Legrottaglie een inzet van Vieri met de hand in de zestien: strafschop. Mutu hield het hoofd koel, al zat Buffon er bijna bij: 1-1.

AS Roma maakte korte metten met thuisploeg Parma. Totti effende al na 2 minuten het pad en 19 minuten later rondde Mancini een tegenaanval perfect af: 0-2.  Toen Corradi al na 26 minuten tegen zijn tweede gele kaart aanliep, werd de taak van de Gialloblu wel erg moeilijk. In een overbodige tweede helft wist Totti nog een tweede keer te scoren: 0-3 en de Romeinen weer op plaats 2 in het klassement.

Palermo zit in een dip: na de Europese uitschakeling slaagden de Rosaneri er niet in om thuis afstand te nemen van Reggina. Het venijn zat duidelijk in de staart: de wedstrijd brak maar open in de extra tijd. Biava kreeg in de 90e minuut zijn tweede gele kaart en de bezoekers profiteerden meteen van de man meer: Amoruso klopte Fontana na een scherpe counter, 0-1. Toch kon de thuisploeg de nederlaag nog afwenden: na een voorzet van Jankovic kopte Amauri de 1-1 tegen de netten.

Torino pakte een broodnodige zege tegen Sampdoria. Op slag van rust kreeg Volpi rood, zodat de Granata een volledige helft met 11 tegen 10 konden spelen. Toch duurde het tot 2 minuten voor tijd voor de thuisploeg een gaatje vond: Malonga schoot op doel en Corini kon deviëren, waardoor doelman Mirante kansloos was, 1-0.

Genoa (met middenvelder Paro op de foto) won voor de derde keer op rij: dit keer was Cagliari het slachtoffer. Borriello en Di Vaio waren de doelpuntenmakers in de verdiende 2-0 overwinning. De bezoekers konden nooit een vuist maken.

Catania won met het kleinste verschil van Livorno. Na 20 minuten kroonde Sardo zich tot matchwinnaar: 1-0. Livorno verloor in de tweede helft nog Balleri met een tweede gele prent.

Siena pakte zijn eerste seizoenszege tegen Empoli. De zege kreeg pas gestalte na de rode kaart voor Adani in de 65e minuut. Hij veroorzaakte een penaltyfout en Maccarone nam het geschenk met beide handen aan: 1-0. Locatelli en Galloppa maakten er nog een klinkende zege van: 3-0.