Rosenborg pakt stunt, Marseille slechts gelijk

Steurbaut Kersten

Na het gelijkspel op de openingsspeeldag tegen Chelsea heeft Rosenborg in eigen huis Valencia op de knieën gekregen. AC Milan en Shakthar Donetsk zorgden in San Siro voor een spektakelmatch. Gilardino en Seedorf bezorgden de Rossoneri de zege. In Santiago Bernabéu was het Robinho die na de Braziliaanse meisjes nu ook de Madrileense fans deed dansen van vreugde.

GROEP A

Marseille - Porto: 1-1

Olympique Marseille en Porto hebben in het Stade Vélodrome de punten gedeeld en daar mag trainerGerets zeer blij mee zijn. Porto-speler Raul Meireles trof voor de rust twee keer de paal en ook Lisandro Lopez en Postiga kwamen zeer dicht bij een doelpunt, maar het waren de Fransen die na de koffie verrassend de score openden. Niang liet de Virage Nord op aangeven van Cissé volledig uit haar dak gaan. Lucho Gonzalez zorgde vanop de strafschopstip echter voor gerechtigheid na een fout van doelman Mandanda op Lisandro Lopez. Marseille blijft in de stand aan de leiding en behoudt alle kansen op kwalificatie voor de volgende ronde.

Besiktas - Liverpool: 2-1

Voor Liverpool is de kwalificatie voor de achtste finales wel heel ver weg. De Reds verloren in Istanbul met 2-1 van Besiktas. Hyypia zag al vroeg in de wedstrijd een kopbal van de lijn gekeerd, maar hielp de Turken daarna wel op weg naar het openingsdoelpunt. Na een carambole belandde het leder via het scheenbeen van de Fin bij Özkan, die de bal voorbij Reina in doel schoot. Liverpool ging op zoek naar de gelijkmaker, maar de pogingen van Riise en Gerrard gingen over en naast. Aan de overkant miste Bobo de kans om de wedstrijd te beslssen, maar bij een tweede poging wist hij toch Reina te verschalken. De kopbalgoal van Gerrard kwam te laat.

GROEP B

Rosenborg - Valencia: 2-0

Rosenborg heeft in het eigen Lerkendal voor de verrasing van de derde speeldag van de Champions League gezorgd. In acht minuten telden de Noren de bezoekers uit Spanje volledig uit. Koné verraste Canizares die, grabbelend achter het leer, de bal over de doellijn zag hobbelen. Op het uur kreeg Valencia een hoekschop niet goed weggewerkt. Riseth profiteerde optimaal en kopte de 2-0 binnen. Rosenborg staat na drie speeldagen verrasend tweede met vier op negen. Valencia telt slechts drie punten.

Chelsea - Schalke 04: 2-0

Schalke 04 maakte op Stamford Bridge nooit aanspraak op een stunt. Malouda en Didier Drogba zorgden met twee snelle doelpunten in de eerste en de tweede helft voor een makkelijke Engelse zege. Bij het eerste doelpunt liet doelman Neuer knullig de bal door zijn benen glippen en bij de tweede treffer ging de Duitse verdediging opnieuw niet vrijuit. Chelsea zet met deze overwinning een goede stap richting de tweede ronde. Voor de Königsblauen wordt het een zware taak om alsnog de achtste finales te bereiken.

GROEP C

Real Madrid - Olympiakos: 4-2

Bernd Schüster startte met fuifbeest Robinho in de basis en zal zich dat niet beklaagd hebben. Raul mocht dan wel de score openen, met twee doelpunten had de Braziliaan een groter aandeel in de overwinning van Real. Even zag het er wel beroerd uit voor De Koninklijke, dat tegen tien Grieken 1-2 in het krijt stond. Net op dat moment kwam de klasse van Robinho bovendrijven. Al had ook Van Nistelrooy het beslissende doelpunt kunnen maken, maar de Nederlander trapte een strafschop hoog in de tribunes. Kovacevic zorgde ei zo na nog voor de 3-3, maar Casillas, die al doelpunten van Galetti en Julio Cesar incasseerde, hield deze keer wel zijn netten schoon. Balboa zorgde in de slotfase voor de 4-2 eindstand.

Werder Bremen - Lazio Roma: 2-1

Bremen had duidelijk vertrouwen opgedaan uit de goede prestaties in de Bundesliga, maar moest toch een half uur wachten vooraleer het tegen Lazio, met Mudingayi, een eerste keer mocht juichen. Sanogo tikte op het half uur zijn tweede Champions League-doelpunt van het seizoen binnen. Na de rust deed Hugo Almeida net hetzelfde. Werder-doelman Wiese hield Pandev en Kolarov nog van de aansluitingstreffer, maar moest zich wel gewonnen geven op de rebound van Manfredini. Het doelpunt kwam echter te laat voor de Italianen. Bremen pakt zijn eerste overwinning en houdt zijn kwalificatiekansen gaaf. Lazio verloor zijn eerste wedstrijd, maar telt wel nog maar twee punten.

GROEP D

AC Milan - Shakthar Donetsk: 4-1

In een waanzinnige wedstrijd heeft AC Milan in eigen huis met 4-1 van Shakthar Donetsk gewonnen, maar het had even goed 10-4 kunnen zijn. Gilardino zorgde met twee kopballen voor de 2-0 ruststand. Milan miste de kansen om verder uit te lopen en Lucarelli, gesteund door 300 à 400 fans van ex-club Livorno, zorgde met de 2-1 terug voor spanning in de wedstrijd. Kaka bleef de kansen missen -de Braziliaan kreeg vier uitstekende mogelijkheden om te scoren, maar bleef droog staan- en Milan moest op Seedorf rekenen om de zege veilig te stellen. Met twee knappe doelpunten, een prachtige lob bij de vierde treffer, zorgde hij voor de 4-1 eindstand. Dankzij deze overwinning hijst AC Milan zich naast Shakthar aan de leiding in groep D. Beide ploegen tellen zes punten.

Benfica - Celtic: 1-0

Benfica moest winnen om nog kans te maken op de achtste finales en de Portugezen haalden na 90 minuten ook een verdiende driepunter binnen. Lange tijd kroonden doelmannen Quim en Borut zich tot mannen van de wedstrijd, maar in de 87ste minuut slaagde Cardozo er toch in om de doelman te verslaan. De Paraguayaan had al tweemaal het doelhout en tweemaal Borut op zijn weg naar doel gevonden, maar slaagde er dan toch in om de netten te doen trillen. Na drie speeldagen tellen zowel Benfica als Celtic drie punten. Alles is dus nog mogelijk in groep D. [AN]